Energie pe baza de bacterii

Descoperirea prin care o varietate mare de bacterii pot fi fortate sa produca energie electrica, poate sa se dovedeasca a fi vitala pentru dezvoltarea mai multor energii alternative de curent electric.
   Bacteria Shewanella Bacteriile care folosesc zaharuri si sistemele de canalizare sunt investigate ca si o sursa de electricitate non-poluanta. Exista o specie de bacterii care produce curent electric in mod natural, iar cercetatorii de la Universitatea din Minessota au reusit sa ii mareasca randamentul de peste trei ori. Bacteria Shewanella are capacitatea de a deplasa electroni dintr-o parte in alta pentru a dizolva minereuri, precum cele de fier, obicei care ii este necesar supravieturii. S-a descoperit ca bacteriile pot depune electroni pe un electrod, producand astfel o diferenta de potential electric, cu care se poate produce curent electric. Acestea se hranesc prin smulgerea electronilor din atomi, aruncandu-le in oxigen sau minereuri. Transferul electronilor creaza un curent si conectand bacteria la un electrod in celula microbiana aceasta va genera electricitate, desi nu este foarte eficienta. Daca bacteriile cresc pe acesti electrozi, ele produc in mod natural substanta de vitamina B-2 (riboflavina), care ajuta la transportarea electronilor. Astfel, pe masura ce riboflavina se acumuleaza, producerea de electricitate creste de 3,7 ori fata de cat ar produce bacteriile in mediul lor natural. Pe scurt, oamenii au reusit sa le domesticeasca pentru a produce in mod controlat curent electric.
   

O megastructura impresionanta

 Turnul Burj Dubai
Poza este facuta pe cel mai inalt turn din lume Burj Dubai la 800 m deasupra pamantului.

 Burj Dubai
Priviti marginea de sus din dreapta a pozei, aproape ca poti vedea rotatia Pamantului

   

Energiile regenerabile

Energiile regenerabile
    In ultima perioada am devenit constienti de riscurile la care suntem expusi folosind energia electrica, petrolul si alte surse de poluare. Aceste riscuri s-au transformat in probleme odata cu schimbarea, pe plan mondial, a climei din cauza poluarii, produsa prin arderea combustibililor fosili, ceea ce a produs efectul de sera. In acest scop se duc multe campanii pentru protejarea mediului, insa daca nu renuntam la energia conventionala si sa ne axam pe dezvoltarea energiilor regenerabile, vom ajunge in postura in care nu vom mai putea trai pe Pamant. Un al doilea motiv pentru care cercetatorii indeamna liderii lumii sa foloseasca alternative verzi este si faptul ca aceste resurse sunt pe cale de a se epuiza.
    Energiile regenerabile sunt irosite continuu de natura. Acestea se refera la energii bazate pe  razele Soarelui, nucleul Pamantului si interactiunile gravitationale ale Lunii si ale Soarelui cu oceanele. Prin urmare, exista energii regenerabile de origine eoliana, solara, hidro, geotermica si provenind de la biomasa.
  

Case controlate prin telefon

Controlul casei prin I-Phone
   

    Tehnologia a evoluat in scopul de a ne usura viata: nu mai spalam rufe la mana, ci avem masina de spalat, nu mai maturam pentru ca s-a inventat aspiratorul, nu mai facem cafeaua la ibric pentru ca avem filtru de cafea si exemplele de genul acesta pot continua. Timpul este cel mai mare dusman al nostru, asa ca de ce sa nu inventam casa perfecta care iti indeplineste orice dorinta ai avea prin apasarea unui singur buton. Astfel, puteti programa cada sa va pregateasca o baie fierbinte, masina de spalat sa spele, sa setati jaluzelele sa se inchida si altele. Ei bine, acest lucru este posibil, toate acestea cu conditia sa dispuneti de un buget foarte mare.

   

Un mobilier mai altfel


    O locuinta fara mobilier este de neconceput. Pe langa faptul ca este functionala,in acelasi timp intregeste design-ul unei incaperi. In zilele noastre intalnim mobila special conceputa pentru fiecare incapere a casei, de diferite culori, stiluri, realizate din diferite materiale. Si totusi credeti ca este de ajuns? Poate va doriti o mobila putin mai altfel, mai excentrica. V-ati gandit vreodata cum ar fi ca in dormitorul dumneavoastra sa aveti un pat sub forma unui autoturism sau o canapea sub forma de tigru?

Un mobilier mai altfel
 

Cristale Swarovski in amenajari interioare

Baie cu cristale Swarovski
 
    Tinerii din ziua de azi nu mai sunt adeptii accesoriilor care incarca si aglomereaza decorul, ci aleg amenajari aerisite si degajate. Astfel, in loc de covoare parchetul este lasat liber sau se substituie cu covoare din ce in ce mai  mici, jaluzelele sunt preferate in locul perdelelor, cat mai putina mobila cu un design simplist, si altele. Constienti de aceasta tendinta, comerciantii au inceput sa vanda produse inspirate din cultura orientala, chiar si romanesti, lucrate manual: din lana, piele, blana.   
 
 
 

Inovatii in domeniul tehnologiilor de realizare a ferestrelor

        Inovatii in domeniul tehnologiilor de realizare a ferestrelorFerestrele si, in general deschiderile, reprezinta un sector al constructiilor in care potentialul de inovatii si de dezvoltare este deosebit de important asta si din cauza pierderilor de caldura care reprezinta 33% din totalul pierderilor energetice ale unei cladiri, acest fapt se bazeaza pe studiilor efectuate in Europa de Vest, cum ar fi cele din Germania unde sunt montate suprafete vitrate (ferestre, vitrine, sere etc.), din care jumatate sunt cu geamuri simple.


        In tara noastra, consumul mediu de incalzire a locuintelor este cu 60% mai mare fata de cele similare din UE,  din cauza pierderilor de caldura ale cladirilor, in special in ceea ce priveste izolarea ferestrelor. Acest lucru se intampla cu toate ca veniturile medii ale populatiei sunt de 10 - 15 ori mai mici. Solutiile ar fi inlocuirea ferestrelor, ceea ce va duce la reducerea pierderilor cu 17%, izolarea exterioara si interioara a peretilor, izolarea acoperisurilor.       


In jurul anilor '80 s-a dezvoltat tamplaria din PVC, care a adus foarte multe beneficii, a urmat apoi in anii '90 dezvolatrea tamplariei din aluminiu, iar inovatiile in ceea ce priveste materialele folosite in constructii sau a tehnologiilor de fabricatie vor fi mult mai ample.

Materiale absorbante


    Exista diferite substante de uscare ce au fost folosite inca din cele mai vechi timpuri, acestea fiind:
Sarea, de exemplu, este o substanta de uscare foarte activa. Era folosita la imbalsamare (mumificare) precum si la uscarea carnii. Dar acest material prezinta inconvenientul ca este coroziv.
Alumina (oxidul de aluminiu) - in acest cazi uscarea depinde de temperatura.
Silicagelul - se foloseste la uscarea aerului din interior, avand avantajul unei absorbtii mai mari.
    In zilele noastre cele mai bune materiale absorbante sunt cele din categoria silicagelului si a sitelor moleculare. Silicagelul prezinta pori prin care se realizeaza absorbtia, fiind un material format din nisip cuartos transformat prin anumite metode in oxid de siliciu. Acesta este un materiale transparent si se foloseste sub forma de granule. Granulele trebuie sa aiba forme sferice, astfel incat sa se poata folosi sita moleculara , ce se activeaza la temperaturi foarte mari, la bagheta distantier. Prin acest proces sita moleculara poate absobi apa. La geamurile termopan, sita moleculara este folosita cu scopul egalizarii presiunilor intre cele 2 geamuri componente.
     Aceste materiale absorbante se folosesc si in fabricarea geamurilor termoizolante, in functie de geam se aleg substantele ce trebuie folosite: sitele moleculare au o putere de absorbtie mare la temperaturi mici, silicagelul absoarbe mai bine in conditii de umiditate. Sitele moleculare depind de dimensiunea spatiului de umplere a baghetei. Un astfel de produs poate fi pastrat 4 ani intr-un container metalic, 1 an in saci sau 6 luni in cutii din lemn.
 

Fereastra cu performante termice superioare


    Pentru izolarea fonica si acustica a ferestrelor cu tamplarie din aluminiu, s-a aplicat principiul "deschiderilor ce pot respira".  Acest procedeu are mai multe avantaje:

  • fiind complet etans, se elimina riscul de aparitie a condensului;
  •  impiedica murdarirea si patrunderea insectelor

Ferestre bicolore


    Ferestrele bicolore au un vitraj ce permite imbunatatirea iluminatului natural prin reducerea cantitatii de caldura pe timpul verii si cresterea ei pe timpul iernii. 

    Ferestrele bicolore se gasesc in nuante de alb pentru interior, pentru a nu afecta decoratia interioara.  Avantajele acestor ferestre sunt reprezentate de rezistenta la zgaraieturi, actiune UV.

    In 2002, in Franta s-au vandut peste 50% de astfel de ferestre, din totalul vanzarilor de ferestre de orice fel.  In viitor se preconizeaza o inovatie in domeniul ferestrelor prin utilizarea celulelor fotovoltaice si a bateriilor integrate in fereastra.

Instalatii de incalzire solara

Aceasta tehnologie, des intalnita in tarile din Uniunea Europeana, se realizeaza cu ajutorul apei calde menajere si prin aportul de caldura adus de energia solare.  Cand vorbim de energia solara ne gandim la tari ca Germania, fiind una dintre tarile unde piata pentru colectoare solare este foarte dezvoltata, detinand o cota de 50%.Instalatii de incalzire solara
    Exista o mare criza pe plan mondial din cauza schimbarilor climaterice si epuizarea combustibililor conventionali ceea ce face sa se dezvolte si sfera energiilor regenerative, de aceea este indicat si pentru Romania sa exploateze radiatiile solare, mai ales ca ea beneficiaza anual de multe zile cu soare.
    

Amenajarea locuintei tale-trenduri in 2008

    Fiecare amenajare interioara este, in felul ei, unica, prin felul in care noi stim sa ne lasam amprenta asupra ei.
Organizarea timpului, dar si a spatiului, este foarte importanta atunci cand, fie abia te-ai mutat in prima ta locuinta sau vrei sa iti redecorezi apartamentul sau vila, de aceea trebuie sa ai un plan bine pus la punct. Ideea principala este sa reusesti sa transformi aceasta locuinta in "acasa". Cu siguranta ca, la inceput, numai asa nu ti se pare, din moment ce nu este nimic aranjat asa cum iti doresti tu.

Amenajarea locuintei tale     
Pagina 6 din 7