Abajururile indeplinesc atat functie practica, filtrand lumina prea puternica, cat si functia estetica, prin diferite aplicatii, de dantela, ciucuri, cristale. Pot fi puse pe orice fel de tip de corp de iluminat, veioze, lampi, lampadare, aplice, lustre si altele. Atat timp cat design-ul camerei este in armonie cu abajururile, acestea pot evidentia si alte piese de mobilier. Acestea sunt realizate din material textil, din hartie (de tip chinezesc), din plastic cu insertii de textil, metal sau din sticla in culori variate. Abajururile din plastic, in majoritatea lor, sunt prevazute cu modele sub forma de puncte sau linii realizate cu laserul pentru a permite luminii sa treaca prin ele.
O noutate in acest domeniu este reprezentata de lampa care are capacitatea de a schimba culoarea abajurului dupa obiectul care este apropiat de ea. De exemplu, daca se apropie o lamaie de aceasta lampa, abajurul va fi galben si lista poate continua. Daca esti prea comod sa stingi lampa de la intrerupator poti foarte simplu sa apropii un obiect de culoare neagra de lampa si camera se va intuneca.
Unele abajururi sunt pictate manual, altele au insertii de imprimeuri, gasindu-se sub diferite forme: cilindric, conic, cubic, hexagonal, dar si forme asimetrice realizate din combinatii de culori si materiale. In interioarele in care culorile alb sau crem sunt predominante si abajururile veiozelor realizate din materiale scumpe cum ar fi matasea, satinul sau dantela pe care sunt aplicate perlute.
Se folosesc diferite motive pentru abajururi cum ar fi: celtice, arabe, indiene, grecesti, potrivindu-se in camerele gandite ca si tematici.
Abajurul reprezinta un accesoriu foarte cautat in ceea ce priveste decoratiunile interioare, mai ales ca poate fi realizat din cele mai diverse materiale: din sticla transparenta, mata sau colorata, portelan, alabastru, cristal, material textil, piele, hartie sau chiar din sare gema. Aparitia lui intr-o incapere poate modifica cu totul stilul prevazut inainte de achizitionarea lui, deoarece noaptea, la lumina lui camera poate fi transformata intr-una romantica, intima, spre deosebire de aspectul pe care o are camera ziua. Lumina intr-o incapere este foarte importanta, deoarece ii poate schimba aspectul, putand sublinia anumite obiecte care sa iasa in evidenta. Abajurul creaza ambianta prin accentuarea culorilor, a unei piese de mobilier sau a unei zone intregi.
In primul rand, trebuie sa ne gandim unde vom pozitiona lampa cu abajur. Locul lui este intr-un colt in vecinatatea fotoliului astfel incat sa ne ofere o lumina discreta pentru relaxare sau una puternica pentru lectura. Alegerea se face in functie de designul ales si de ambianta pe care vrem sa o cream in incapere, astfel lampa poate fi una moderna, clasica gen candelabru sau chiar contemporana. Datorita combinatiei de stiluri, un abajur clasic, din anii '30, spre exemplu, se poate integra perfect intr-un design modern.
In alegerea lampadarului, finisajul sau, dar si stilul conteaza cel mai mult. De exemplu, pentru un design romantic se potrivesc abajururi aurite, argintate sau cele cu picior de lemn. Abajururile din hartie mai sunt inca folosite, dar trebuie sa aveti grija ca intre bec si hartie sa fie o distanta considerabila, deoarece hartia se aprinde usor. Avantajul abajururilor de hartie e ca pot fi pictate manual, ceea ce le da valoare artistica, pretiozitate. Cele mai elegante abajururi sunt insa, cele din sticla sau cristal.
In decoratiunile feng shui se folosesc pentru abajururi culori intense, deoarece dau impresia unei energii identice cu cea solara (rosul = focul, iar galbenul = culoarea pamantului), avand efecte pozitive asupra starilor, insa este indicata folosirea mai multor abajururi de culoare rosie intr-o incapere. Un abajur de culoare deschisa ofera o calitate mai mare luminii, pe cand un abajur de culoare inchisa este potrivit seara, la o cina intima, deoarece limiteaza intensitatea luminii.
Pentru camera copiilor se folosesc lampi cu abajururi colorate, inspirate din personajele de desene animate puse atat pe fond uni, cat si pe unul in culori calde si moderne. Bineinteles ca se face diferenta intre camera baietelului, unde se folosesc nunate de albastru si cea a fetitei in care se foloseste cu precadere, rozul.
< < | > > |
---|