Amenajarea unei mini-gradini

O mini-gradina poate fi creata atat intr-o ceasca de ceai, cat si intr-un butoi. Amplasata in fata casei va da impresia unei oaze de verdeata, unui colt linistit, de o frumusete salbatica. Avantajul acestei mini-gradini este faptul ca poate fi conceputa chiar de dumneavoastra, dupa gusturile si ideile pe care le aveti, doar ca este o activitate minutioasa care necesita timp. De asemenea, in cazul in care doriti o schimbare in aranjamentul conceput initial, datorita aceste mini-gradini este mult mai usor sa rearanjati plantele. Pe deasupra, plantele sunt foarte rezistente si nu au nevoie decat de ingrijiri minime si anume, de un loc cu mult soare, cu cel putin 6 ore de soare direct pe zi, un container in care sa turnati apa si cateva plante.
    
Mini-gradinaMini-gradina

 

Concepe mini-gradina


   Nufar In primul rand, cautati containerul in care doriti sa realizati mini-gradina. Dupa cum am mentionat la inceput,  orice vas care retine apa este potrivit, doar sa nu aiba gauri de drenaj, dar acestea se pot astupa fie cu pluta, fie cu silicon. Un mic inconvenient apare in cazul lemnului din cauza ca in el traiesc bacterii care pot contamina apa, de aceea este indicat sa capitonati interiorul butoiului cu o folie de plastic. In cazul in care folositi ghivece de plastic sau teracota, tot ce trebuie sa faceti este sa astupati gaurile.Hymenocallis caribaea
    Se umple recipientul cu apa, iar apoi se trece la amenajarea acestuia cu plante de forme, culori si dimensiuni contrastante. Puteti combina aranjamentul cu plante plutitoare: de exemplu, combinati planta plutitoare (nufar, Hymenocallis caribaea "Variegata" sau Houttuynia cordata "Chameleon") cu plante cu frunze late si mari, cu plante tropicale (Alocasia). Plantele de bordura sunt cele care se afla la marginea gradinii si care cresc in apa foarte adanca. Nufarul trebuie cultivat intr-un spatiu mare, asa ca nu este bine sa-l inghesuiti intr-o mini-gradina. Pentru un aspect mai salbatic puteti folosi Sarracenia spp., planta carnivora ce se hraneste cu insecte sau Mentha aquatica, care are frunze parfumate si flori albastre.
    

Simplu si de efect


  Sarracenia scarlet  Totusi, nu inghesuiti multe plante in container, deoarece riscati ca efectul sa fie unul haotic, fara nuanta. Incercati sa combinati plantele cat mai simplu pentru un aspect natural si elegant.
    Pe de alta parte, un lucru important de care trebuie sa tineti cont este si asezarea plantelor in container, pentru ca de acest lucru depinde aspectul final al aranjamentului, care trebuie sa ofere imaginea unui tot unitar.
    Daca asezati ghiveciul intr-o zona centrala, atunci este indicat sa adaugati o planta mai inalta cu frunze lungi si ascutite, in spatele aranjamentului in combinatie cu una sau doua plante cu frunze late, pentru a face contrast . Daca doriti sa amplasati ghivece care sa fie privite din toate unghiurile, atunci folositi, in partea centrala a mini-gradinii, o planta cu frunze verticale, iar plantele cu frunzele late asezati-le in jurul ei.
   Mai mult decat atat, nu va veti plictisi niciodata de o asemenea mini-gradina, deoarece acestea pot fi modificate, atat inaltimea ei, cat si pozitia (ghivecele pot fi asezate pe pietre sau tigle). Cel mai bun efect intr-o astfel de gradina il dau plantele de bordura atunci cand sunt amplasate la maxim 15 cm sub nivelul apei. Pozitionarea plantelor se face in ordine, in prima faza asezand plantele principale ale aranjamentului, apoi ornand aranjamentul cu diferite accente ( plante plutitoare, atarnatoare sau plantele in culori deosebite).

Ingrijirea containerului


    Daca dupa asezarea plantelor de apa in container, acestea arata ofilite, atunci inseamna ca acestea nu primesc suficienta lumina, caz in care este indicat sa mutati mini-gradina intr-un loc mai luminat. De asemenea, puteti adauga si substante fertilizatoare pentru a creste mai frumos. Pentru plantele tinere, intarziati fertilizarea pana cand dau semne de dezvoltare.
    Atunci cand o planta din aranjament este mult prea mare pentru a mai rezista in astfel de conditii este cazul sa o transferati intr-un sol format din diferite amestecuri de pamant lutos. Inainte de a aseza ghiveciul in mini-gradina este bine sa tasati pamantul, desi un sol dens nu va tulbura apa in cazul in care containerul este miscat.  Este indicat ca plantele cu aspect robust, sa fie tinute in ghivece mici, iar pentru a limita dezvoltarea lor puteti sa le taiati frunzele batrane.
    Apa din container nu se schimba, insa, o data la cateva zile, este bine sa adaugati putina apa astfel incat sa o inclocuiasca pe cea evaporata.
    Iarna este indicat ca plantele sa fi aduse in casa, asa cum se intampla in cazul planteleor de apartament, putand fi pastrate intr-un acvariu sau intr-un lighean, iar daca plantele rezista la astfel de intemperii, acestea pot fi lasate afara, insa va trebui sa le protejati impotriva inghetului.
    Odata cu venirea primaverii puteti sa impartiti planta in mai multe ghivece, folosindu-le apoi sa va reimprospatati mini-gradina.