Inventii ce ne fac viata mai usoara
Capacitatea de a face descoperiri neasteptate, accidentale reprezinta serendipitatea. Pentru a demonstra importanta serendipitatii, am pus impreuna o lista de descoperiri neintentionate pe care de prea multe ori le luam de la sine.
Velcro
In mod eronat, se crede ca Velcro a fost dezvoltat ca parte a programului american spatial, dar de fapt, acesta a fost inventat in 1948 de catre un inginer elvetian care tocmai isi plimba cainele. Cand George de Mestral a ajuns acasa, el a observat ca atat el, cat si animalul sau de companie au fost acoperiti in bavuri (sacii de seminte ai plantelor care, de obicei, se imprastie prin prinderea de blana animalelor). Dintr-o data i-a venit o idee. Ignorand cainele, el a smuls o bavura de pe geaca sa si a analizat-o la microscop. Privit prin microscop, secretul bavurii a fost dezvaluit. Acesta a fost acoperita cu multe carlige, iar ele s-ar agata in mod inevitabil de o blana care s-ar fi atins de ea. In ceea ce priveste geaca lui, Mistral a motivat ca aceste carlige au format o legatura mai ferma intrand in buclele mici din tesatura.
Mistral stia faptul ca principiul buvurii ar putea fi folosit pentru a dezvolta un dispozitiv revolutionar de fixare, insa i-a luat mai multi ani pana si-a erfectionat inventia. Principala dificultate a fost obtinerea partii de "bucla" de fixare corecta (partea de "carlig" a fost mai simpla). Solutia s-a dovedit a fi aceea de a coase bucle din nailon sub lumini infra-rosii.
In 1951, Mistral a aplicat pentru un brevet elvetian, pentru o versiune timpurie a sistemului sau de fixare. El l-a botezat Velcro (cuvantul este o combinatie de "crosetat" si "velur") si a deschis prima sa fabrica in anul urmator. In 1955, el a obtinut un brevet SUA pentru inventia sa, iar doi ani mai tarziu Velcro a intrat in productie in Manchester, New Hampshire. Inainte cu mult timp, compania vindea 54.864 de km pe an.
Teflon
Teflonul a fost inventat in 1938 de catre un chimist de cercetare DuPont numit Roy Plunkett J. Intr-o zi, el facea experimente cu un lichid de racire numit TRE (Tetrafluoroetilen) pentru a stabili daca are capacitatea de refrigerare.
Din anumite motive, cilindrul de presiune a gazelor umplute mai devreme de catre asistentul lui Plunkett nu a reusit sa-si indeplineasca in mod corespunzator descarcarea cand supapa era deschisa. Aruncand toate normele de siguranta pe fereastra, perechea a decis sa-l deschida pentru a vedea ce s-a intamplat.
In loc de o explozie violenta, cercetatorii au descoperit ca gazul s-a solidificat in interiorul cilindrului, pentru a forma o pulbere alba, ciudata si alunecoasa. Intr-adevar, testele au aratat ca exista aceea substanta alunecoasa. De asemenea, substanta era inerta si avea un punct extrem de ridicat de topire.
DuPont a inregistrat Teflon-ul ca marca comerciala in 1945 si a inceput comercializarea produselor acoperite cu lubrifiantul miraculos in anul urmator. De atunci, teflonul nu numai ca a fost utilizat pentru milioane de tigai, dar si pentru microcipuri, scuturi de rachete si costume spatiale. Produsul a fost imortalizat purtand porecla pretinsului gangster din New York, John "Teflon" Gotti (nimic nu s-ar lipi) si a fost chiar aplicat chiar si in articulatiile Statuii Libertatii.
Celofanul
In 1900, Jaques E Brandenberger a fost martorul unei cine anonime elvetiene, varsand vin rosu pe fata de masa. Panza era distrusa, asa ca Brandenberger a decis atunci si acolo sa faca ceva in privinta asta. Dar, inventand un film clar, flexibil, care putea oferi un strat impermeabil pentru fetele de masa nu era la fel de usor pe cat se astepta el. Experimentele lui pareau doar sa faca stofa rigida, nu rezistenta la apa.
Astfel, Brandenberger a observat ca stratul de protectie al ultimei sale incercari se desprindea ca un film transparent, iar, repede si-a dat seama ca nu era un produs inutil, ci inceputul a ceva mare, de aceea el a inceput dezvoltarea unei masini pentru fabricarea in masa a produsului pe care il stim astazi sub numele de "celofan".
Pana in 1908, Brandenberger a brevetat inventia lui si masina sa. Astazi, celofanul isi gaseste utilizarea in ambalarea produselor alimentare, dar este de asemenea, baza pentru benzile auto-adezive.