Materiale de contructii - betonul un material functional

Materiale de contructii - betonul un material functional

    Betonul, ca si material de constructie, a fost utilizat inca din timpul Imperiului Roman. In epoca moderna, ambudenta de beton, in stilul constructiilor de blocuri sovietice a facut sa se renunte la acesta, iar in ultimul timp, acest material versatil s-a bucurat de o relansare in noile constructii si o reconsiderare din partea criticilor arhitecturali. In continuare, vom "agrega" unele dintre cele mai frumoase sau mai putin frumoase cladiri din beton din lume.
 

Reconstructia lumii, bloc cu bloc


Constructii din beton

    Planificatorii postbelici au avut un interes in reconstructia mai rapida, mai mare si mai buna decat inainte - betonul a fost materialul potrivit pentru acest lucru. Desi multe dintre structuri aratau noi si moderne, la prima, curand a devenit evident ca structurile brute de beton (numite "beton brut", franceza pentru "beton dur") sunt lipsite de personalitate si promovau alienarea. Celebrul arhitect Le Corbusier a fost unul din primii ce a popularizat asa-numitul stil brutalic, cum poate fi vazut in imaginile afisate: in 1953 Cladirea Secretariatului din Chandigarh, India, 1947-1952 Unite d’Habitation in Marseilles, Franta, si sprijinirea masiva din 1959 la Berlin Unité d’Habitation.

Brutal tau

 

Cele doua turnuri din imagini, au fost construite in anii 1950 si 1966 in perioada de inflorire a miscarii brutaliste.

    "Puternic ca o silueta, elevat si detaliat, dar brutal ca un mediu inconjurator." Aceasta fraza capteaza esenta brutalismului, caracterizat de niveluri puternice pe orizontala si verticala, in timp ce se arata o imagine greoaie, masiva, prin care cel mai bun lucru ce poate fi spus este acela ca se afiseaza stabilitate. Cele doua turnuri din imagini, au fost construite in anii 1950 si 1966 in perioada de inflorire a miscarii brutaliste. Stadionul Shea New York, aratat aici pe coperta brosurii cu urari din 1964, este, de asemenea, desi betonul este brutalic, clasic si brut, acesta este temperat de arta pop cu patrate colorate (ulterior eliminate).

Brutalitate vs umanitate

 

Opera de Saint-Etienne, finalizata in 1969, afiseaza amprente ale mainii omenesti asezate cu grija pe fatada sa.

    Pana la sfarsitul anului 1960, arhitectii au simtit mai putina presiune pentru a ridica structuri doar de dragul vitezei cu care acestea erau construite. Opera de Saint-Etienne, finalizata in 1969, afiseaza amprente ale mainii omenesti asezate cu grija pe fatada sa. Contrastul dintre curburile organice ale amprentelor cu bare de beton imprimate cu fire ale formelor de lemn face ca aceasta cladire sa fie ciudat de primitoare.