O metoda eficienta pentru casa - incalzirea in pardoseala

Sistemele de incalzire prin pardoseala reprezinta alternative ale instalatiilor traditionale de incalzire, putand fi folosit fie in acelasi timp cu cele traditionale (calorifere, radiatoare, panouri solare), fie ca unica sursa de incalzire din casa. Unul dintre principalele avantaje ale unei astfel de instalatii este faptul ca temperatura este mai mare la nivelul podelei, caldura degajandu-se in mod uniform in camere. Mai mult decat atat, cu acest sistem de incalzire economiseste energia cu pana la 20%-30%, ceea ce duce implicit, la o factura mai mica in ceea ce priveste incalzirea, mai ales in perioada iernii.

Incalzirea prin pardoseala
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mobila pentru copii

Aceasta mobila este destinata copiilor cu utilizare zilnica: atunci cand mananca, pentru igiena sau atunci cand se joaca. Design-ul acestui mobilier este acela ca scaunele si masutele pentru cei mici sa se poata adapta oricand la inaltimea lor, limitand riscul caderii. Conceptul acestei mobile se bazeaza pe abilitatea copilului de a-si gasi in mod progresiv independenta si siguranta in miscari.
  Mobila pentru copii  In mod traditional scaunul inalt pentru copii este prevazut cu o tava pentru a putea lua masa, asezat la masa adultilor. Acest scaun este insa foarte inalt pentru copil si este nevoie de diferite accesorii pentru a proteja copilul impotriva caderilor cum ar fi "hamurile". Statisticile ne arata ca aceste caderi ale copiilor din scaunele de acest gen reprezinta principala cauza a traumatismului cranian, cu implicatii ireversibile.
    Un scaun revolutinar care ajuta in aceasta privinta cuprinde atat o masa cat si un scaun. Aceste componente se combina unele peste altele astfel incat se pot realiza 8 posibile combinatii de mobilier care pot fi utilizate in contexte diferite, incluzand 4 inaltimi diferite ale scaunului. Sistemul acestui aranjament este acela de a adapta mobila foarte usor pentru diferitele situatii in concordanta cu nevoile practice ale utilizatorului. Acest grup de mobila, care este foarte usor de asamblat intr-o singura piesa de mobilier, dar si de dezasamblat, se intentioneaza a fi folosita de copil de la varsta de 6-8 luni pan ala 5-6 ani.
    Un alt fel de mobilier pentru copii il reprezinta un scaunel prevazut cu suporturi de sprijinire a mainii. Atunci cand este asezat direct pe podea este folosit pentru a ajuta copilul de 12 luni sa se asaze in siguranta (se adauga si pernute). Forma acestuia este ergonomica, care ajuta copilul sa stea confortabil, dar si intr-un mod sanatos in ceea ce priveste pozitia spatelui. Scaunul este acoperit cu o spuma termica comprimata.
    In set se gaseste si scaunul ideal pentru copii care pot merge deja si care se pot aseza singuri in el. In combinatie cu masuta joasa, acest scaun poate fi folosit  zilnic intr-o varietate de combinatii. Materialul folosit la confectionarea componentelor acestui scaun este polipropilenul injectat. Masuta joasa poate fi folosita ca si o masa pentru a manca sau pentru a se juca.

Proiectare constructii - documentatii pentru obtinerea autorizatiei de construire

Proiectantul isi propune anumite principii de piata caracteristice activitatilor intelectuale prestate la proiecte, studii, cercetari, expertize, analize tehnico - economice etc. Aceste principii fac ca proiectantul si beneficiarul sa nu se simta obligati sa aplice, anumite preturi, tarife, parametrii in mod standard.

Cum termoizolam blocurile

Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana nu a generat reabilitarea urbana a infrastructurii, nici modernizarea si reabilitarea termica a locuintelor, mai ales a cladirilor de insemnatate culturala si istorica, asa cum cere Uniunea si cum ar fi trebuit sa se intample de cativa ani, avand in vedere ca am avut 17 ani in care sa devenim constienti de nevoia de dezvoltare si inovatie a tarii.
    Prin urmare, Uniunea Europeana ne-a finantat o parte din astfel de programe nationale de reabilitare termica a locuintelor de la bloc, insa cu toate acestea investitia nu este de ajuns pentru a ne ridica la nivelul standardelor europene in ceea ce priveste reducerea pierderilor de caldura, adica termoizolarea lor. Lucrarile sunt finantate, in parti egale, prin alocatii de la bugetul de stat si bugetul local, precum si din fondul de reparatii al asociatiilor de proprietari si includ: eficientizarea energetica, renovarea sistemelor de incalzire si de izolatie, dar si a centralelor termice, retelelor de distributie a caldurii si de promovare a surselor de energie regenerabila. Rezultatul acestor investitii il reprezinta  scaderea costurilor pentru energia termica cu aproape 40%, iar amortizarea se va face in 6-8 ani. Insa, programul national de reabilitare termica a locuintelor de la bloc se deruleaza foarte lent, ceea ce inseamna ca Romania va trebui sa munceasca zeci de ani pentru reducerea consumului de agent termic si pentru sporirea calitatii vietii romanilor.
  

Amenajarea unei mini-gradini

O mini-gradina poate fi creata atat intr-o ceasca de ceai, cat si intr-un butoi. Amplasata in fata casei va da impresia unei oaze de verdeata, unui colt linistit, de o frumusete salbatica. Avantajul acestei mini-gradini este faptul ca poate fi conceputa chiar de dumneavoastra, dupa gusturile si ideile pe care le aveti, doar ca este o activitate minutioasa care necesita timp. De asemenea, in cazul in care doriti o schimbare in aranjamentul conceput initial, datorita aceste mini-gradini este mult mai usor sa rearanjati plantele. Pe deasupra, plantele sunt foarte rezistente si nu au nevoie decat de ingrijiri minime si anume, de un loc cu mult soare, cu cel putin 6 ore de soare direct pe zi, un container in care sa turnati apa si cateva plante.
    
Mini-gradinaMini-gradina

Abajururi elegante

Abajururile indeplinesc atat functie practica, filtrand lumina prea puternica, cat si functia estetica, prin diferite aplicatii, de dantela, ciucuri, cristale. Pot fi puse pe orice fel de tip de corp de iluminat, veioze, lampi, lampadare, aplice, lustre si altele. Atat timp cat design-ul camerei este in armonie cu abajururile, acestea pot evidentia si alte piese de mobilier. Acestea sunt realizate din material textil, din hartie (de tip chinezesc), din plastic cu insertii de textil, metal sau din sticla in culori variate. Abajururile din plastic, in majoritatea lor, sunt prevazute cu modele sub forma de puncte sau linii realizate cu laserul pentru a permite luminii sa treaca prin ele.

Abajur din material textil

 

 
    

SPA - Baia turceasca

 Baia turceasca
    Traditia baii turcesti este foarte veche. Atunci cand au ajuns turcii in Anatolia, au adus cu ei si traditiile lor care s-au confruntat cu cele locale : baile romane si cele bizantine. Traditiile s-au amestecat, astfel s-a nascut noul concept : baia turceasca.
     Baia turceasca era de nelipsit din viata oamenilor din Orientul Mijlociu, reprezentand atat un loc de relaxare si igiena, cat si unul de socializare si de purificare a sufletului. Mai mult decat atat, baia turceasca era locul in care se intalneau oameni din toate paturile sociale, tineri sau batrani.
    Islamul pune mare pret pe curatenie, de aceea s-au construit sute de bai turcesti, in special in Istambul numite Hamam, ce reprezinta un fel de sauna speciala, cu aburi. Unele dintre ele exista si in zielel noastre, mai mult decat atat sunt inca in stare de functionare. 

  

Plantele de interior benefice si toxice

Inca din antichitate, plantele decorative au fost folosite pentru proprietatile lor purificatoare, si mai mult decat atat, pentru imbunatatirea starii sufletesti. Studiile realizate in zilele noastre demonstreaza faptul ca plantele naturale decorative sunt sustinatori ai vietii.

 Plantele de interior benefice si toxice

 

Perdele si draperii

Perdele si draperiiO casa fara perdele si draperii are un aspect neprimitor. Bineinteles, putem apela la jaluzele care pot fi orizontale, verticale sau metalice, insa acestea dau o nota impersonala aducand stilul "office" in interiorul caminului nostru, cand de fapt ne dorim, ca atunci cand ajungem acasa, sa uitam de stresul de la munca si sa ne relaxam. Dupa montarea perdelelor si a draperiilor, interiorul va prinde viata, atmosfera va devini mai intima, mai primitoare. Perdele si draperii
    Se folosesc perdelele si draperiile cu scopul de a limita lumina naturala in interiorul respectiv, dar si pentru aspectul ce il confera, putand chiar sa acopere anumite obiecte care se doresc a fi ascunse de ochii privitorului: mascheaza caloriferele. Astfel, se pot folosi diferite materiale, de diferite dimensiuni (simple sau duble, scurte sau lungi) pentru un design ce inspira caldura si confort: in, voaluri, organza sau bumbac, intr-o singura culoare sau cu diferite imprimeuri. Prin urmare, diferenta dintre casa si "acasa" se realizeaza prin toate aceste detalii.
    Alegerea acestora trebuie facuta cu grija si atentie, in functie de camera si de design-ul acesteia. Spre exemplu, la usile de balcon sau la ferestrele foarte mari se potrivesc draperiile si perdelele lungi pana la podea. Perdelele scurte sunt indicate pentru stilul rustic, care vor fi  pana la pervaz. Draperiile scot in evidenta elementele arhitecturale ale camerei.
   In living, se vor potrivi de minune draperii cat mai lungi, mai lungi decat fereastra (draperia trebuie sa fie cu 8-12 cm mai lunga).
  

Pilote, cuverturi si huse

Textilele sunt cele care dau caldura si personalitate unei amenajari, accentul punandu-se foarte mult pe calitate, culoare si inovatie. Gama de textile este destinata tuturor zonelor din casa: de la perne si pernute decorative pana la paturi, seturi de lenjerii cu pilota, cuverturi si huse textile.

Perne si pilote  

Sezonul piscinelor

A venit vara, este cald, iar multi dintre noi se gandesc acum sa-si cumpere o piscina. Ultima tendinta in abordarea constructiei piscinelor este imbinarea celor mai inalte standarde ale tehnologiei in domeniu cu proiectelele cele mai ingenioase ale arhitectilor si designerilor peisajisti.

Sezonul piscinelor

Vitralii

Termenul de "vitraliu" se refera la sticla colorata in masa prin adaugarea de saruri metalice si la arta de a o modela. Vitraliile au fost folosite, de-a lungul timpului, in biserici, catedrale si alte edificii importante, insa in prezent acestea se gasesc in case, birouri, hoteluri, restaurante, pot fi si obiecte decorative din sticla fuzionata, suporturi, scrumiere, platouri, icoane, tablouri si lista poate continua.
      Productia vitraliilor a inceput din secolul al-XII-lea, iar de atunci procesul de realizare al vitraliilor clasice nu s-a schimbat prea mult. Legenda  spune ca un grup de negustori fenicieni, care au calatorit pana pe coasta Palestinei. Si-au debarcat pe tarm blocurile de salpetru (carbonat de sodiu) si au facut foc sub ele pentru a gati. In timpul noptii, focul a topit amestecul de salpetru si nisip. In urma topirii s-a format o masa intarita de sticla.
    Vitraliul clasic este realizat din bucati de sticla colorata sustinute de zabrele de plumb. Initial, in expunerea unui portret de femeie, de exemplu, detaliile fetei, mainilor si ale imbracamintii erau pictate pe sticla, in culori inchise, in negru si maro, dupa care sticla era introdusa in cuptor la o anumita temperatura. Dupa descoperirea vopselei galbene a fost posibil ca sticla sa fie pictata in aceasta culoare, iar cea albastra sa capete culoarea verde, acest lucru ducand la diversificarea modelelor de vitralii.

Vitralii
Pagina 10 din 12