Panourile radiante si incalzirea prin pardoseala
Panourile radiante si incalzirea prin pardoseala
Avand in vedere avantajele majore fata de alte sisteme conventionale de incalzire, ne intrebam de ce utilizarea de panouri radiante nu a depasit ritmul actual de 25-30% pe an. Cand sistemele de aer fortat au devenit un standard cu multi ani in urma, oamenii familiarizati cu incalzirea hidronica (pe baza de apa) au devenit dificil de gasit. Acest articol subliniaza modul in care aceste sisteme sunt instalate in pardoseli din beton. Exista beneficii enorme prin care se justifica instalarea de panouri radiante, in fiecare proiect de constructie. In cazul in care constructorul sau primul proprietar nu selecteaza incalzirea radianta, viitorii proprietari ai cladirii vor vedea valoarea adaugata a aceastei optiuni disponibile.
Cu tubulatura deja instalata in podea, casa va fi pregatita pentru utilizarea oricarei surse de energie alternativa in viitor - sistemul de incalzire va necesita doar apa calduta. Este esential sa se instaleze tubulatura inainte de turnarea pardoselii din beton - dupa turnarea ei nu este posibila reabilitarea conductelor in aceea podea, iar optiunea de incalzire radianta nu mai poate fi aplicata.
Proiectele de incalzire cu panouri radiante ar trebui sa fie corect proiectate inainte de instalare, dar daca un design nu este disponibil, tuburile trebuie sa fie introduse totusi in podea. Tubul predominant este de 1 / 2 " din PEX cu o bariera de oxigen care previne coroziunea componentelor sistemului. Tuburile sunt instalate de obicei, la 12" pe centru.
In cazul in care tubulatura este legata de o plasa peste izolatia tablei, iar lungimea buclelor tubulaturii nu depaseste 76 m, podeaua este pregatita pentru incalzirea radianta, imediat - sau in viitor. Atata timp cat tubulatura se afla in podeaua din beton, un design post-instalare poate fi adaptat si sistemul poate lucra. Incepe prin agatarea unui capat de teava pana la colectorul securizat, in timp ce bucla tevii este plasata intr-o tubulatura din afara zonei de lucru. Apoi se bucleaza teava aproape de peretii exteriori si se lucreaza in interiorul conductelor. Dupa ce camera este realizata, tubulatura este taiata iar acest capat este atasat la colector. Simplu!