Poluarea lupta impotriva incalzirii globale?
La inceput asculta, desi suna ca ceva ce ar fi impotriva convingerilor fundamentale ale oricarui eco-expert, insa cercetarile recente arata ca aerul poluat ajuta plantele sa reduca incalzirea globala. Un studiu din anii 1960 - 1999, condus de Dr. Lina Mercado de la Centrul Britanic pentru Ecologie si Hidrologie, a fost publicat la inceputul acestui an in revista stiintifica Nature prin care se raporteaza faptul ca plantele stocheaza 23.7% mai mult dioxid de carbon (CO2), facand ca aceste gaze cu efect de sera sa provoace schimbari climaterice, datorita fotosintezei mai eficiente a plantelor umbrite de poluare. Aceasta inseamna ca arderea combustibililor ar putea fi de fapt, solutia de racire a Pamantului?
Studiul atesta faptul ca plantele, variind de la foioase la ierburi, au o rata a fotosintezei mai mare si stocheaza mai mult CO2 intr-un mediu mai putin luminat. Co-autorul studiului, Dr. Stephen Sitch, a afirmat ca "desi multi oameni cred ca plantele bine irigate cresc mai bine intr-o zi stralucitoare cu soare, adevarul este tocmai invers. Plantele, de multe ori, prospera in conditii mai dificile, asa cum sunt cele care exista in timpul perioadelor de crestere a poluarii atmosferice".
Un studiu separat, realizat in 2003, de catre expertii interguvernamentali ai Organizatiei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, a aratat concluzii similare pentru beneficiile aduse de poluare, concluzionand ca aerosolii pot contracara 75% din efectul de incalzire, impiedicand astfel clima planetei de a deveni cu aproape doua grade mai calda decat este acum.
Clar este ca aceste descoperiri nu sugereaza ca aerosolii (particulele de aer), creati de poluantii industriali si de fumul rezultat din arderea padurilor tropicale, deseuri de recolta si combustibili fosili sunt buni pentru Pamant. Ambele studii au subliniat ca aceasta nu este singura solutie si solicita standarde de emisii mai reduse pentru a combate incalzirea globala, ceea ce prezice ca temperatura terestra va creste cu 10 grade pana la sfarsitul secolului.
Mercado observa ca "intunecarea globala" va putea merge atat de departe, pana cand va atinge un anumit prag, dupa care beneficiile luminii difuze nu mai compenseaza dezavantajele. In cazul in care atmosfera a ajuns la pragul aceasta, va reduce fotosinteza plantelor, in acelasi timp, cauzand cresterea riscului de provocare a astmului si a problemelor pulmonare atat pentru oameni, cat si pentru animale.
Un alt punct de vedere ce trebuie luat in considerare este faptul ca poluarea globala nu a fost gasita ca un beneficiu pentru regiunile arctice si ca aerosolii provoaca daune catastrofale in aceste regiuni. Drew Shindell Goddard, membru al Institului pentru Studii Spatiale NASA, New York, a studiat regiunea arctica in ultimii 40 de ani si a ajuns la concluzia ca 45% sau mai mult din incalzirea au rezultat ca urmare a poluantilor industriale. Acest lucru se datoreaza apropierii regiunii arctice de America de Nord si Europa, cele doua regiuni care au produs cele mai multe emisii de aerosoli din lume, cel putin in ultimul secol, si, de asemenea, din cauza nivelurilor scazute de precipitatii care, in mod normal, elimina aerosolii din atmosfera.
Descoperind ca incalzirea globala creste aportul de carbon stocat de plante, aceasta ar putea deveni un subiect pentru grupuri de interes speciale pentru a face lobby impotriva schimbarilor in standardele de emisie, dar nu credem ca aceste constatari vor stopa eforturile internationale majore ce lupta impotriva reducerii poluarii.
Expertii de climatologie din aceste studii nu infirma necesitatea de reducere a poluantilor. Scopul lor este de a sublinia complexitatea monitorizarii schimbarilor climatice si, de asemenea, sa ia in considerare beneficiile incalzirii globale atunci cand se concep politicile si standardele.