Traditia baii turcesti este foarte veche. Atunci cand au ajuns turcii in Anatolia, au adus cu ei si traditiile lor care s-au confruntat cu cele locale : baile romane si cele bizantine. Traditiile s-au amestecat, astfel s-a nascut noul concept : baia turceasca.
Baia turceasca era de nelipsit din viata oamenilor din Orientul Mijlociu, reprezentand atat un loc de relaxare si igiena, cat si unul de socializare si de purificare a sufletului. Mai mult decat atat, baia turceasca era locul in care se intalneau oameni din toate paturile sociale, tineri sau batrani.
Islamul pune mare pret pe curatenie, de aceea s-au construit sute de bai turcesti, in special in Istambul numite Hamam, ce reprezinta un fel de sauna speciala, cu aburi. Unele dintre ele exista si in zielel noastre, mai mult decat atat sunt inca in stare de functionare.
Traditia spune ca musulmanaii trebuie sa se spele cat mai des, in special in ziua de vineri, zi considerata sacra, iar femeile si barbati trebuie sa faca baie separat. Chiar si acum functioneaza multe hamame.
In aceasta cladire formata din curbe si piloni, specifici arhitecturii turcesti, se poarta o tesatura traditionala, numita “pestemalul”, folosita pentru a se acoperi oamenii ce se stropesc cu apa fierbinte sau rece, se sapunesc si se intind pe o piatra fierbinte, numita « piatra burtii». Oamenii folosesc aceasta piatra pentru a se odihni, pentru a transpira si pentru a fi masat.
In alte zone ale Europei intalnim termenii de SPA, sauna, jacuzzi, care de fapt sunt derivari ale baii turcesti. Totusi, in fiecare cultura exista un model de baie, insa cea mai cunoscuta este baia turceasca, datorita capavIn fiecare cultura exista un tip de baie. Baia turceasca este una din cele mai cunoscute tipuri de relaxare si de vindecare inca din vechi timpuri.
O baie turceasca este categorisita pe mai multe etape:
Baile turcesti erau in voga, in special, in Epoca Victoriana, iar ritualurile trebuiau respectate cu strictete. Cei carora li se permiteau accesul in baie erau oameni politicosi si curati, iar in timp ce se spalau nu avea voie nimeni sa-i deranjeze. Atunci cand intrau in apa, oamenii erau asteptati de ajutoare, numai barbati, ce tineau ca paravan un cearceaf lung.
Nudismul nu era acceptat, de aceea imediat ce se dezbracau, barbatii erau acoperiti cu un prosop in jurul taliei, lung incat sa acopere si genunchii, iar umerii erau acoperiti cu un alt prosop. La inceput se foloseau numai 2 prosoape, insa mai apoi, s-a ajuns la folosirea a 5 prosoape (2 foloseau la acoperirea corpului si 3 pentru a sterge pe vizitator dupa ce iesea din fiecare camera si dupa ce era stropit cu apa rece).
O alta traditie era cea de aplicare a sapunului. In prima faza vizitatorii erau frecati de sus pana jos cu manusi din par de camila, iar apoi se aplica un sapun cu perii realizate din fibra de palmier.
Beneficiile bailor turcesti sunt multiple:
In concluzie, din istorie si pana acum, hamam-urile au primit numai cuvinte de lauda si pot fi incercate de oricine, la orice varsta, de aceea s-a trecut la conceperea unor cazi care intruesc toate aceste terapii turcesti si de care acum putem profita in voie in interiorul casei noastre: jacuzzi.
< < | > > |
---|