Unitati de aer conditionat si sfaturi de racire a locuintei
Unitati de aer conditionat si sfaturi de racire a locuintei
S-ar putea sa te surprinda faptul ca achizitionand o unitate de aer conditionat mai mare nu te va face sa te simti mai confortabil in timpul unei veri fierbinti. De fapt, un aer conditionat care este prea mare pentru zona in care se presupune ca trebuie sa raceasca, va fi mai putin eficient decat unul mic, o unitate de dimensiuni corespunzatoare. Acest lucru se intampla deoarece aerul conditionat merge mai bine daca functioneaza pentru perioade lungi de timp, decat in cazul in care acestea se inchide si se deschid in continuu. O functionare mai indelungata a aerului conditionat permite mentinerea unei temperaturi constante in camera si, de asemenea, permite eliminarea unei cantitati mai mari de umiditate din aer, ceea ce face ca umiditatea sa scada si, mai important, te face sa te simti mai confortabil.
Dimensionarea este la fel de importanta pentru sistemele centrale de aer conditionat, care trebuie sa fie dimensionate de catre profesionisti. Daca ai un sistem central de aer conditionat in casa ta, seteaza ventilatoarele sa se inchida on acelasi timp cu unitatea de racire (compresor). Cu alte cuvinte, nu folosi sistemul de ventilatoare pentru a oferi circulatia aerului, dar in loc foloseste ventilatoare care functioneaza in camere individuale.
Sfaturi de racire
Toate ventilatoarele din casa te ajuta la racirea aerului extragand aerul rece din casa si redand aer cald prin pod. Acestea sunt cele mai eficiente, atunci cand functioneaza noaptea si in cazul in care aerul de afara este mai racoros decat cel din interior.
Steteaza termostatul cat mai confortabil posibil, vara. Cu cat diferenta dintre temperaturile de interior si exterior este mai mica, cu atat este mai mica factura ce trebuie sa o platesti.
Nu iti seta termostatul cu o treapta mai rece decat ar fi normal, atunci cand pornesti aerul conditionat. Acesta nu va raci casa mai repede si ar putea duce la o racire excesiva si, prin urmare, la cheltuieli inutile.
Seteaza viteza ventilatorului pe maxim, exceptand perioadele cu vreme umeda. In perioadele cu umiditate ridicata, seteaza viteza ventilatorului pe mic. Vei obtine o mai buna racire si o circulatie a aerului mai inceata prin echipamentul de racire, ce ii permite sa elimine mai multa umiditate din aer, ceea ce duce la o sporire a confortului.
Ia in considerare utilizarea unui ventilator interior in legatura cu aerul conditionat pentru a raspandi aerul rece mai eficient prin casa fara a creste puterea de utilizare.
Nu amplasa lampi sau televizoare in apropierea termostatului de aer conditionat. Termostatul simte caldura de la aceste aparate, ceea ce poate provoca ca aerul conditionat sa functioneze mai mult decat este necesar.
Planteaza copaci sau arbusti pentru a umbri unitatile de aer conditionat, dar nu pentru a bloca fluxul de aer. O unitatede aer conditionat ce opereaza la umbra, utilizeaza cu 10% mai putina energie electrica decat aceeasi unitate ce opereaza in soare.