Termenul de "vitraliu" se refera la sticla colorata in masa prin adaugarea de saruri metalice si la arta de a o modela. Vitraliile au fost folosite, de-a lungul timpului, in biserici, catedrale si alte edificii importante, insa in prezent acestea se gasesc in case, birouri, hoteluri, restaurante, pot fi si obiecte decorative din sticla fuzionata, suporturi, scrumiere, platouri, icoane, tablouri si lista poate continua.
Productia vitraliilor a inceput din secolul al-XII-lea, iar de atunci procesul de realizare al vitraliilor clasice nu s-a schimbat prea mult. Legenda spune ca un grup de negustori fenicieni, care au calatorit pana pe coasta Palestinei. Si-au debarcat pe tarm blocurile de salpetru (carbonat de sodiu) si au facut foc sub ele pentru a gati. In timpul noptii, focul a topit amestecul de salpetru si nisip. In urma topirii s-a format o masa intarita de sticla.
Vitraliul clasic este realizat din bucati de sticla colorata sustinute de zabrele de plumb. Initial, in expunerea unui portret de femeie, de exemplu, detaliile fetei, mainilor si ale imbracamintii erau pictate pe sticla, in culori inchise, in negru si maro, dupa care sticla era introdusa in cuptor la o anumita temperatura. Dupa descoperirea vopselei galbene a fost posibil ca sticla sa fie pictata in aceasta culoare, iar cea albastra sa capete culoarea verde, acest lucru ducand la diversificarea modelelor de vitralii.

Vitralii clasice


Vitraliile cu sticla fuzionata sunt mai scumpe, deoarecere realizarea lor se face dupa tehnici speciale, dar si materialele folosite sunt foarte scumpe. Realizarea vitraliului se face prin taierea si pictarea sticlei cu ajutorul anumitor pigmenti, dupa care aceasta este asezata in cuptoare, la temperaturi foarte inalte. Cu ajutorul temperaturilor foarte mari, se realizeaza imprimarea permanenta a sticlei, rezistand astfel la tot felul de variatii climaterice. Vitraliul este format din mai multe bucati de sticla, iar acestea sunt lipite cu chit, silicon sau cositor.
Pe piata acestui produs se mai gasesc geamuri decorative simple sau realizate din sticla fuzionata, special concepute pentru usi si ferestre, precum si vitralii tip „mozaic“, formate din bucati de sticla colorata. Vitraliile se mai folosesc pentru realizarea icoanelor, dar si pentru amenajarea de pereti despartitori cu ajutorul panoului din sticla fuzionata, tip „faianta“, pentru usile de interioar de la sufragerie, usile de la intrarea in vila, ferestre, geamuri de la bai, plafoane.
Vitralii aplicate
De-a lungul timpului, tehnica de realizare a vitraliului, prin lipirea bucatilor de sticla colorata, a fost inlocuita cu o noua tehnologie, si anume, cu metoda Overlay, ad
ica 
vitraliul aplicat sau vitraliul din film. Aceasta tehnica a aparut in SUA cu 25-30 de ani in urma. Vitraliul aplicat presupune utilizarea sticlei, a plumbului, precum si a culorilor. Pe sticla se aplica un film special, de tip Mylar, care ii da culoare si textura, iar conturul suprafetei colorate este realizat cu o banda de plumb adeziv. Pentru a elimina eventualul efect toxic, plumbul este protejat, materialul de protectie conferindu-i totodata si culoare (auriu, argintiu, natur, cupru, antique, titan). Efectul mirific al jocului de culori este amplificat prin utilizarea unor bucati de sticla fatetata, cristale, de forme variate, care produc difractia luminii.
Scopul realizarii
filmului pentru vitralii a fost acela de a se putea realiza vitralii sau alte lucrari cu suprafete mari. Filmul are atat rol de protectie, cat si unul decorativ. La suprafata, filmul contine un strat protector impotriva oxidarii, dar si a zgarierii, iar bagheta de plumb este confectionata din 99% plumb pur, fiind folosita fie in combinatie cu filmul, aplicata pe sticla, oglinda sau pe un obiect neted. Baghetele de plumb sunt acoperite una de alta, cu scopul de a preveni dezlipirea capetelor libere atunci cand se curata fereastra.
Vitraliile aplicate dau o rezistenta mult mai mare decat cea a vitraliului clasic. Filmul este autoadeziv, iar impreuna cu plumbul asigura o rezistenta la variatiile de temperatura, in ceea ce priveste umiditatea si protejeaza si impotriva chimicalelor casnice de curatare. Mai mult decat atat, adezivul si filmul formeaza un strat UV ce protejeaza 98% vitraliul de radiatiile solare.
Vitraliile aplicate sunt folosite pentru geamurile de tip termoizolant, deoarece componentele vin aplicate direct pe unul dintre geamuri in comparatie cu vitraliile clasice care sunt aplicate intre cele doua fete ale geamului.