Orasele viitorului

Orasele viitorului

    Proiectantii urbanisti, sociologii si scriitorii de Science Fiction au visat la utopiile futuriste pe mare, pe uscat sau in spatiu. Aceste exemple prezenta unele dintre cele mai ciudate, salbatice si realizabile planuri ale vietii in viitor.
 

Brasilia: Bine ati venit in jungla de beton


Brasilia: Bine ati venit in jungla de beton

    Cand liderii Braziliei au decis ca trebuie sa mute centrul guvernamental al natiunii de la suprapopulatul Rio de Janeiro, acestia au hotarat ca trebuie sa porneasca de la zero. Rezultatul: Brasilia! Arhitectii cu gandire catre viitor asa cum este Oscar Niemeyer, au fost contractati pentru a proiecta cladiri publice grandioase adecvate.

Constructii ale capitalei Brasilia

    Cand Brasilia a fost finalizata in 1960 aceasta a devenit o minune in fata ochilor. Totusi acestui oras puternic reliefat, cu un design ultra-modernist ii lipsea un element esential: oamenii. Cei care au trebuit sa traiasca in Brasilia au avut un sentiment de instrainare. Orasul cu aceste constructii impunatoare, i-a determinat pe cetatenii de aici sa realizeze rapid ca viitorul nu era unul conturat in aur, ci acesta era colorat intr-un gri monoton de beton armat.

Parisul devine orasul luminii


Parisul devine orasul luminii

    Poate constructorii ce au ridicat Brasilia ar fi trebuit sa priveasca inapoi inainte de a-si pune in aplicare planul lor maret. Cu un secol mai devreme, imparatul francez Napoleon III se gandea la diverse moduri de a reface Parisul. Reamintind haosul ce a rezultat atunci cand rebelii au blocat strazile in timpul revolutiei din 1848, Napoleon a facut apel la prefectul orasului, baronul Georges-Eugène Haussmann, sa realizeze un proiect maret de remodelare a orasului a carui faza initiala va dura aproape 20 de ani.

Arhitectul a transformat Parisul dintr-o constructie ingusta, cu alei medievale in Orasul Luminii

    Scopul planului a fost acela de a facilita accesul militarilor, iar aceasta implica extinderea strazilor principale. Incepand in anul 1852, "Haussmannisation" a transformat Parisul dintr-o constructie ingusta, cu alei medievale in Orasul Luminii pe care il stim astazi. Desi Parisul renovat a fost intr-adevar mult mai deschis si usor de gestionat, el a ramas un oras de oameni, nu pentru oameni.