Piata imobiliara clujeana in crestere

 
Unul din sapte britanici ar fi dispus sa investeasca in piata imobiliara din Romania sau Bulgaria. Acest procent poate parea usor umflat, dar, pe de alta parte, poate fi generat de o crestere tot mai pregnanta a interesului pentru piaţa imobiliara est europeana, o piata caracterizata inca de obtnerea unor randamente investitionale cu mult peste cele obtinute de alte piete. Situaţia intalnita acum la noi poate fi comparata, intr-o oarecare masura cu cea simtita mai intai de Spania si apoi copiata de Grecia. Daca in aceste zone teama de un crah al pietei imobiliare este tot mai accentuata, Romania continua sa fie vazuta ca un pol insemnat de atragere a investitiilor, cel putin pe o perioada viitoare de 4-5 ani.

  • Consultant de specialitate: Doru Lupeanu
  • director marketing Grup de Lux
  • www.grupdelux.ro

 

 

Spania a cunoscut in ultimii 8 ani o crestere de 150% a preturilor pe segmentul rezidential, in conditiile in care piata imobiliara era mult mai stabila decat cea din Romania. Aceasta crestere accentuata a dus la prognoze ce prevad insa, pentru 2008 o scadere de 5% a preturilor.

Dincolo de simple comparatii legate de preturi pe metru patrat sau de stabilitate sau nu a monedei nationale sau chiar de momentul integrarii in Uniunea Europeana, situatia Romaniei este mult diferita si rezida in primul rand dintr-un necesar mare de unitati locative.

2007 a insemnat intr-adevar un moment important pentru Romania, integrarea europeana sporind interesul pentru piata imobiliara nationala, in primul rand datorita accesibilitatii crescute pe piata. La inceputul anului 2007 comparatiile nu au incetat sa apara, zvonurile fiind de multe ori elementul principal in trasarea unor prognoze ale pietei. S-a vorbit astfel fie de o caderere accentuata a preturilor (luand in calcul exemplul Ungariei sau Poloniei) dar si de o crestere accentuata ca urmare a intrarii pe piata a unui numar mare de investitori. Situatia in final a fost mai putin grava, in cele mai multe zone cresterile pietei urmand o evolutie comparabila cu anii precedenti.

Si daca tot vorbeam de comparatii, Romania mai are o cale lunga de evoluat, cu toate ca 2008 anunta o valoare estimata a pietei constructiilor la peste 12 miliarde de euro. Privind doar la cateva din datele prezentate mai jos se poate vedea impactul avut la nivel national a celor mai bine de 19 ani in care s-a construit putin, daca nu deloc in anumite zone. Ca si exemplu edificator, marea majoritate a constructiilor din Cluj-Napoca au fost ridicate in anii 1970-1980, arhitectii nord-coreeni punandu-si amprenta asupra multora din cartierele municipiului.

Avantul muncitoresc din perioada comunismului a facut ca in prezent Romania sa se poata „lauda” cu o suprafata medie pe locuinta de 38 de metri patrati si o suprafata de 14,43 metri patrati de spatiu locuibil pe persoana. De aici pot incepe o parte din comparatii: Polonia avea, in 2005, 22.9 metri patrati/ persoana, Ungaria 28 iar Luxemburg (cu 49 mp/persoana) si Danemarca (cu 52.4 mp/persoana) par deja a juca intr-o liga superioara. In ceea ce priveste suprafata medie pe locuinta, Polonia trecea de 69 de metri patrati, Ungaria de 75 de metri patrati, iar Austria si Danemarca ajungeau la 93.9 respectiv 113.1 metri patrati pe locuinta.

Suprafata medie locuibila de persoana

 Suprafata medie pe locuinta

 
In ceea ce priveste judetul Cluj, diferentele nu sunt marcante fata de media nationala, ajungand astfel sa inregistreze  in prezent o suprafata medie de 39,76 metri patrati de spatiu locuibil si o suprafata medie / persoana de 15,18 metri patrati.

Suprafata medie pe locuinta in Judetul Cluj

Suprafata medie locuibila pe persoana in Judetul Cluj

 

  • Consultant de specialitate: Doru Lupeanu
  • director marketing Grup de Lux
  • www.grupdelux.ro