Piata imobiliarelor in declin?

Intr-adevar, odata cu criza economica ce s-a asternut pe tot globul, piata imobiliara a fost si ea afectata in mod inevitabil. In tarile baltice, vanzarile locuintelor au scazut chiar si cu 60%. In Romania, constructorii au ramas cu apartamentele nevandute din cauza preturilor exorbitante, iar bancile au impus conditii de restrictionare a acordarii creditelor imobiliare. Chiar si persoanele care dispun de suma ceruta de constructuri, din economii sau vanzarea vechilor locuinte, asteapta scaderea preturilor. Astfel, piata imobiliara este inghetata din moment ce nu se mai cumpara si nu se mai vinde nimic, din cauza acestui lant economic. In ultima perioada, pretul mediu pe metrul patrat a scazut cu 5%, dupa cum arata recentele estimari. Totusi, expertii spun ca in anul 2009, este recomandabil sa se construiasca imobile, deoarece pretul materialelor de constructii a scazut vizibil.  

   Piata imobiliarelor in declin?
 
 In aceste conditii de criza, dezvoltatorii imobiliari trebuie sa vina cu strategii si oferte avantajoase pentru cumparatori astfel incat acestia sa-si poata vinde imobilele nou construite si sa nu iasa in pierdere. Prin urmare, din cauza ca au ramas cu peste 70% dintre locuinte nevandute, acestia s-au gandit la strategia finantarii proprii, ceea ce inseamna ca daca cumparatorii nu dispun de bani sa achizitioneze o casa si nici reusesc sa ia un imprumut de la o banca, dezvoltatorii vand locuinta in rate. ATENTIE! Ratele sunt fixe si fara dobanda!

Vanzarea de apartamente si locuinte noi

    Totusi oferta nu se adreseaza tuturor, ci doar celor cu venituri medii si mari. De ce nu reusesc si cei cu venituri mici sa beneficieze de o astfel de oferta? Dezvoltatorul cere un avans de 20-30%, iar perioada de rambursare este de maximum 10 ani si nu de 30 de ani asa cum acordau bancile. Prin urmare, persoanele care sunt disponibile sa achite o locuinta in 10 ani sunt putine. De exemplu, pentru un apartament in valoare de 100.000 de euro, rata ajunge la 1.000 de euro pe luna, iar avansul se situeaza intre 20.000 si 30.000 de euro, asa ca salariul trebuie sa fie de cel putin 2000 de euro pe luna pentru ca persoana respectiva sa-si poata permite o astfel de oferta. Totusi, avantajul cumparatorilor care opteaza pentru aceasta strategie si nu pentru un credit bancar este acela ca nu mai platesc dobanda, care de multe ori ajungea sa fie cat valoarea apartamentului, precum si comisioanele si taxele percepute de banci.

    Daca strategia dezvoltatorilor imobiliari se va dovedi atractiva, acestia vor putea sa-si achite datoriile ce le au catre salariati si furnizori, iar pe langa ar putea scoate si un profit frumusel. Aceasta este o metoda pe termen scurt, asa ca pe termen lung dezvoltatorii pierd cam 50.000 de euro la un apartament de 100.000 de euro, numai din dobanzi.

Strategii de iesire din criza imobiliara ale dezvoltatorilor imobiliari

    O alta strategie ingenioasa cu care au venit la fileu dezvoltatorii imobiliari este casa jucata la tombola. Se pun la vanzare un anumit numar de bilete la un anumit pret, de exemplu pentru o casa de 200.000 de euro s-au pus la bataie 8.000 de bilete in valoare de 100 de lei fiecare. Dezvoltatorul imobiliar percepe un comision de 5% din valoarea casei.
    
    La extragerea castigatorului vor participa un notar si reprezentanti ai Ministerelor de Finante si Justitie. In cazul in care cele 8.000 de bilete nu se vor vinde banii vor fi inapoiati participantilor.