Ferestrele si, in general deschiderile, reprezinta un sector al constructiilor in care potentialul de inovatii si de dezvoltare este deosebit de important asta si din cauza pierderilor de caldura care reprezinta 33% din totalul pierderilor energetice ale unei cladiri, acest fapt se bazeaza pe studiilor efectuate in Europa de Vest, cum ar fi cele din Germania unde sunt montate suprafete vitrate (ferestre, vitrine, sere etc.), din care jumatate sunt cu geamuri simple.
In tara noastra, consumul mediu de incalzire a locuintelor este cu 60% mai mare fata de cele similare din UE, din cauza pierderilor de caldura ale cladirilor, in special in ceea ce priveste izolarea ferestrelor. Acest lucru se intampla cu toate ca veniturile medii ale populatiei sunt de 10 - 15 ori mai mici. Solutiile ar fi inlocuirea ferestrelor, ceea ce va duce la reducerea pierderilor cu 17%, izolarea exterioara si interioara a peretilor, izolarea acoperisurilor.
In jurul anilor '80 s-a dezvoltat tamplaria din PVC, care a adus foarte multe beneficii, a urmat apoi in anii '90 dezvolatrea tamplariei din aluminiu, iar inovatiile in ceea ce priveste materialele folosite in constructii sau a tehnologiilor de fabricatie vor fi mult mai ample.
Pentru izolarea fonica si acustica a ferestrelor cu tamplarie din aluminiu, s-a aplicat principiul "deschiderilor ce pot respira". Acest procedeu are mai multe avantaje:
Ferestrele bicolore au un vitraj ce permite imbunatatirea iluminatului natural prin reducerea cantitatii de caldura pe timpul verii si cresterea ei pe timpul iernii.
Ferestrele bicolore se gasesc in nuante de alb pentru interior, pentru a nu afecta decoratia interioara. Avantajele acestor ferestre sunt reprezentate de rezistenta la zgaraieturi, actiune UV.
In 2002, in Franta s-au vandut peste 50% de astfel de ferestre, din totalul vanzarilor de ferestre de orice fel. In viitor se preconizeaza o inovatie in domeniul ferestrelor prin utilizarea celulelor fotovoltaice si a bateriilor integrate in fereastra.
< < | > > |
---|