Instalatii de incalzire solara

Aceasta tehnologie, des intalnita in tarile din Uniunea Europeana, se realizeaza cu ajutorul apei calde menajere si prin aportul de caldura adus de energia solare.  Cand vorbim de energia solara ne gandim la tari ca Germania, fiind una dintre tarile unde piata pentru colectoare solare este foarte dezvoltata, detinand o cota de 50%.Instalatii de incalzire solara
    Exista o mare criza pe plan mondial din cauza schimbarilor climaterice si epuizarea combustibililor conventionali ceea ce face sa se dezvolte si sfera energiilor regenerative, de aceea este indicat si pentru Romania sa exploateze radiatiile solare, mai ales ca ea beneficiaza anual de multe zile cu soare.
    

Colectoarele solare folosite utilizeaza tuburi ce nu sunt strabatute de agenti termici lichizi, ci fiecare tub in parte are propriul sau circuit. Tuburile sunt vidate astfel incat sa nu se piarda caldura la trecerea prin ele, adica izolarea termica este maxima. Mai mult decat atat, pe suportul de cupru se adauga si un strat absorbant, ceea ce ridica randamentul instalatiei cu 15% mai multa energie.
      Absorbantul si tubul sunt amplasate intr-un tub de sticla in care este vid, creand astfel o izolare termica perfecta, deoarece daca in tub ar fi fost aer, captarea energiei razelor solare ar fi fost mult mai greu de realizat din cauza pierderilor ce aveau loc. Sticla din care sunt confectionate tuburile contine elemente metalice, iar tubul din sticla contine apa sub vid, ceea ce face ca lichidul din interiorul tubului sa se vaporizeze cand temperatura ajunge la 25 grade C. Dupa ce apa a disparut, vaporii vor urca  in tubul termic (cu inclinatie de 30 grade) spre condensator, iar mai apoi acesti vapori de apa, prin autoracire in condensator, se vor transforma in lichid, reintorcandu-se in tubul termic de unde se reia procesul. 
      Colectoarele solare pot fi folosite chiar si in cazul temperaturilor extrem de joase sau radiatie solara difuza si mai ales in tara noastra putem folosi cu succes aceasta metoda de aprovizionare cu energie avand in vedere ca soarele ne ofera circa 1200-1600kwh/mp/an, cu circa 2000 de ore insorite pe an, ceea ce reprezinta energie termica gratuita.
    
      Inainte de a folosi aceasta metoda de energie neconventionala este indicat sa se cunoasca necesarul zilnic de apa calda, astfel incat sa se  poata determina capacitatea rezervorului de apa calda si a marimii instalatiei solare. Mai mult decat atat, trebuie sa se faca diferentieri intre:

  •  incalzirea solara a apei menajere;
  •  incalzirea solara a apei menajere si aport la incalzire;
  •  incalzirea solara a piscinelor.

      De exemplu, pentru incalzirea solara a apei menajere:
      a) necesarul de apa calda/ zi:  50-60 litri/zi la 50-55 grade C;
      b) capacitatea rezervorului acesta trebuie sa fie dublu fata de necesarul zilnic calculat;
      c) marimea campului colector: la 100 l al rezervorului este nevoie de cca. 1 mp suprafata;
      d) inclinatia si orientarea acoperisului, precum si date climatice.
      Dupa cum se observa aceasta investitie este una de succes, atat din punct de vedere financiar - energie gratuita, pentru ca nici nu se pot impune taxe si impozite, si nici nu vor fi majorari de preturi - cat si in ceea ce priveste protejarea mediului, folosind surse regenerabile.

Avantaje:

  • foloseste surse regenerabile, fara combustibili poluanti, ceea ce face ca procurarea ei sa fie influientata cresteri ale pretului combustibililor clasici
  • usor de montat
  • instalatia are nevoie de o intretinere minima
  •  durata de functionare mare, peste 20 de ani
  • nu exista pericol de foc, explozie etc.
  • apa calda este asigurata pe tot parcursul anului, prin combinarea colectoarelor de energie solara cu o pompa de caldura, ceea ce duce la reducerea costurilor de energie
  • durata de viata a sistemului de incalzire conventional poate fi prelungita, indirect, prin aceste sisteme neconventionale, deoarece din luna aprilie pana in noiembrie incalzirea clasica poate sta inchisa
  • sistemul neconventional este total nepoluant
  • pot inlocui total sistemele clasice de procurare a energiei prin combinarea lor cu pompe de caldura corespunzatoare