Inovatii in domeniul tehnologiilor de realizare a ferestrelor

        Inovatii in domeniul tehnologiilor de realizare a ferestrelorFerestrele si, in general deschiderile, reprezinta un sector al constructiilor in care potentialul de inovatii si de dezvoltare este deosebit de important asta si din cauza pierderilor de caldura care reprezinta 33% din totalul pierderilor energetice ale unei cladiri, acest fapt se bazeaza pe studiilor efectuate in Europa de Vest, cum ar fi cele din Germania unde sunt montate suprafete vitrate (ferestre, vitrine, sere etc.), din care jumatate sunt cu geamuri simple.


        In tara noastra, consumul mediu de incalzire a locuintelor este cu 60% mai mare fata de cele similare din UE,  din cauza pierderilor de caldura ale cladirilor, in special in ceea ce priveste izolarea ferestrelor. Acest lucru se intampla cu toate ca veniturile medii ale populatiei sunt de 10 - 15 ori mai mici. Solutiile ar fi inlocuirea ferestrelor, ceea ce va duce la reducerea pierderilor cu 17%, izolarea exterioara si interioara a peretilor, izolarea acoperisurilor.       


In jurul anilor '80 s-a dezvoltat tamplaria din PVC, care a adus foarte multe beneficii, a urmat apoi in anii '90 dezvolatrea tamplariei din aluminiu, iar inovatiile in ceea ce priveste materialele folosite in constructii sau a tehnologiilor de fabricatie vor fi mult mai ample.

Materiale absorbante


    Exista diferite substante de uscare ce au fost folosite inca din cele mai vechi timpuri, acestea fiind:
Sarea, de exemplu, este o substanta de uscare foarte activa. Era folosita la imbalsamare (mumificare) precum si la uscarea carnii. Dar acest material prezinta inconvenientul ca este coroziv.
Alumina (oxidul de aluminiu) - in acest cazi uscarea depinde de temperatura.
Silicagelul - se foloseste la uscarea aerului din interior, avand avantajul unei absorbtii mai mari.
    In zilele noastre cele mai bune materiale absorbante sunt cele din categoria silicagelului si a sitelor moleculare. Silicagelul prezinta pori prin care se realizeaza absorbtia, fiind un material format din nisip cuartos transformat prin anumite metode in oxid de siliciu. Acesta este un materiale transparent si se foloseste sub forma de granule. Granulele trebuie sa aiba forme sferice, astfel incat sa se poata folosi sita moleculara , ce se activeaza la temperaturi foarte mari, la bagheta distantier. Prin acest proces sita moleculara poate absobi apa. La geamurile termopan, sita moleculara este folosita cu scopul egalizarii presiunilor intre cele 2 geamuri componente.
     Aceste materiale absorbante se folosesc si in fabricarea geamurilor termoizolante, in functie de geam se aleg substantele ce trebuie folosite: sitele moleculare au o putere de absorbtie mare la temperaturi mici, silicagelul absoarbe mai bine in conditii de umiditate. Sitele moleculare depind de dimensiunea spatiului de umplere a baghetei. Un astfel de produs poate fi pastrat 4 ani intr-un container metalic, 1 an in saci sau 6 luni in cutii din lemn.
 

Fereastra cu performante termice superioare


    Pentru izolarea fonica si acustica a ferestrelor cu tamplarie din aluminiu, s-a aplicat principiul "deschiderilor ce pot respira".  Acest procedeu are mai multe avantaje:

  • fiind complet etans, se elimina riscul de aparitie a condensului;
  •  impiedica murdarirea si patrunderea insectelor

Ferestre bicolore


    Ferestrele bicolore au un vitraj ce permite imbunatatirea iluminatului natural prin reducerea cantitatii de caldura pe timpul verii si cresterea ei pe timpul iernii. 

    Ferestrele bicolore se gasesc in nuante de alb pentru interior, pentru a nu afecta decoratia interioara.  Avantajele acestor ferestre sunt reprezentate de rezistenta la zgaraieturi, actiune UV.

    In 2002, in Franta s-au vandut peste 50% de astfel de ferestre, din totalul vanzarilor de ferestre de orice fel.  In viitor se preconizeaza o inovatie in domeniul ferestrelor prin utilizarea celulelor fotovoltaice si a bateriilor integrate in fereastra.

Instalatii de incalzire solara

Aceasta tehnologie, des intalnita in tarile din Uniunea Europeana, se realizeaza cu ajutorul apei calde menajere si prin aportul de caldura adus de energia solare.  Cand vorbim de energia solara ne gandim la tari ca Germania, fiind una dintre tarile unde piata pentru colectoare solare este foarte dezvoltata, detinand o cota de 50%.Instalatii de incalzire solara
    Exista o mare criza pe plan mondial din cauza schimbarilor climaterice si epuizarea combustibililor conventionali ceea ce face sa se dezvolte si sfera energiilor regenerative, de aceea este indicat si pentru Romania sa exploateze radiatiile solare, mai ales ca ea beneficiaza anual de multe zile cu soare.
    

Amenajarea locuintei tale-trenduri in 2008

    Fiecare amenajare interioara este, in felul ei, unica, prin felul in care noi stim sa ne lasam amprenta asupra ei.
Organizarea timpului, dar si a spatiului, este foarte importanta atunci cand, fie abia te-ai mutat in prima ta locuinta sau vrei sa iti redecorezi apartamentul sau vila, de aceea trebuie sa ai un plan bine pus la punct. Ideea principala este sa reusesti sa transformi aceasta locuinta in "acasa". Cu siguranta ca, la inceput, numai asa nu ti se pare, din moment ce nu este nimic aranjat asa cum iti doresti tu.

Amenajarea locuintei tale     
Pagina 7 din 7