Toata lumea vrea sa aiba superputeri, de la dorinta nevinovata a unui copil de a zbura, la omul Amish ce se roaga pentru viziune cu raze X, destul de puternica pentru a se uita pe furis la o doamna. Ne dorim sa fim supraumani si putem incepe chiar din acest moment sa devenim astfel! Acest articol este doar o mostra a unora dintre superputerile existente in prezent (sau ce urmeaza a fi dezvoltate), dispozitive ce pot imprumuta omului obisnuit abilitati ce pot fi intalnite doar in filme.
Invizibilitate
Oamenii de stiinta au ajuns foarte aproape de a inventa o mantie cu adevarat invizibila. Eforturile anterioare, ca cea din imagine - desi avansata - sunt, totusi, intotdeauna usor inexacte, deoarece acestea se bazeaza pe tehnica aparatului foto/proiector. Recent, o lucrare publicata in martie 2009 a colectionat tot ceea ce stim in prezent despre metoda invizibilitatii si se dovedeste ca dispunem de multe informatii.
Nu nu mai ca putem face lucrurile invizibile, in teorie prin indoirea valurilor de lumina in jurul unui obiect, dar am si evoluat atat de departe incat suntem in curs de dezvoltare a meta-materialelor necesare pentru a aduce teoria la viata.
Deci, in timp ce este incredibil de aproape, dar in prezent, doar teoretic in sectorul privat, cine poate spune ca oamenii de stiinta finantati de catre guvern nu au deja un prototip secret care intr-adevar merge? De unde stii, la urma urmei? Ar putea fi acolo chiar acum ... ar putea fi in dreapta ta sau in spatele tau!
Panza lui Spiderman
Unii dintre noi, ca si copii, au vazut agilitatea impresionanta a lui Spiderman si panza pe care se leagana. Unii chiar au incercat sa reproduca experienta prin care a devenit omul obisnuit Superman, in speranta ca vor deveni ca el. Totusi, doi profesori Liming Dai si Zhong Lin Wing, de la universitatile din Dayton si Georgia Tech, au inventat un material cu care este de zece ori mai lipicios decat piciorul unui Gecko.
Adevarata uimire a acestui material este ca design-ul spatulelor nanotub (practic fire de par microscopice) permit materialului sa adere la aproape orice suprafata, precum si inlaturarea rapida de pe respectiva zona pentru redistribuire.
Super vedere
Rob Spence, un regizor din Canada, a avut ochi sa ranit intr-un accident armat, pe vremea cand era copil. Spence a cerut medicilor sa ii scoata complet ochiul, cu cativa ani in urma si acum el l-a inlocuit cu un mic aparat de fotografiat (de tipul celor utilizate in mod normal pentru radiografiile la colon), o baterie si un transmitator wireless - transformandu-l, in mod eficient, intr-un om capabil sa inregistreze, sa transmita, precum si sa se bazeze pe acesta pentru practic orice vede.
In mod evident, acesta este un avantaj fata de celelalte echipe de filmare mari, deoarece nu-i ofera lui Scott doar posibilitatea de a filma in seret, ci el, reprezinta practic, cel mai mic si ieftin studio din lume.