Surpriza Sci-Fi: Lift spatial real
Stiinta incearca sa ia indicatii din domeniul science fiction. De la sfarsitul secolului al XIX-lea, ideea unui lift sparial a fost explorata in Sci-Fi. Pana de curand, a fost doar fictiune, deoarece materialul si tehnologia necesare pentru a construi o astfel de inventie pur si simplu nu a existat. Dar, odata cu descoperirea si dezvoltarea nanotuburilor de carbon, ne-am mutat cu un pas mai aproape de realitatea unui lift de marfa catre stele.

Autorul sci-fi Arthur C. Clarke parea sa prevada solutia cu nanotuburile de carbon in romanul sau din 1979 "Fantanile paradisului", in care a descris un filament din carbon foarte subtire, incredibil de puternic, care intr-o buna zi ar face liftul spatial posibil. Nanotuburile din carbon au fost descoperite in 1990 si au un diametru mult mai mare decat orice alt material cunoscut, facandu-le un material ideal pentru cablurile ce trebuie sa fie extrem de lungi si extrem de rezistente. Pentru a construi un lift spatial, un capat al unui cablu ar fi legat de pe Pamant, iar celalalt intr-o contragreutate in spatiu, ca o statie spatiala care se misca impreuna cu orbita Pamantului. Un lift, s-ar muta de-a lungul lungimii cablului ca un tren ce se deplaseaza pe sinele sale.
Un lift spatial poate fi un vis SF cu tevi si conducte, dar are beneficii concrete pentru industrie si mediul inconjurator. Sumele mari de bani necesare pentru a lansa o naveta in spatiu ar putea fi drastic redus prin eliminarea necesitatii ambarcatiunii de a depasi gravitatia Pamantului. Acest fapt ar putea face calatoria prin spatiu simpla si accesibila, eventual chiar si crearea unui turism in spatiu intr-o realitate mult mai devreme decat ne-am fi inchipuit. Dar chiar si mai interesant este implicatia pentru statiile de energie solara extraterestre: cel mai mare obstacol pentru acest proiect au fost pana acum costurile enorme asociate cu tractiunea materialelor in spatiu. Un cablu lung de 99.780 de km se intinde de undeva din jurul ecuatorului tragand un lift de marfa cosmic transporta o fractiune a costului de lansare a unei navete ce transporta o sarcina similara.
space elevator 5
Pana in prezent, exista mai multe echipe ce lucreaza la liftul spatial. Lift: in 2010 se vor desfasura concursuri anuale pentru a reuni toate elementele necesare construirii liftului spatial. LiftPort deja vinde "bilete" pentru un lift pe care ei pretind ca-l vor finaliza pana in 2031. Asocitia liftului spatial din Japonia lucreaza la dezvoltarea unui material din carbon, care va fi baza proiectului. NASA sponsorizeaza concursuri, oferind 400.000 dolari premiu in bani pentru echipele care vor putea dezvolta noile tehnologii ce vor fi de ajutor la construirea primului lift spatial. Pe cat de deplasat parea conceptul cu zece ani in urma, acum este foarte aproape de a deveni o realitate. In timpul vietii noastre - sau poate in timpul vietii copiilor nostri - omul va putea fi capabil sa priveasca cum prima sarcina va ajunge in spatiu.