Usa fara cheie - Cititorul de amprente!


   Broasca de usa cu cititor de amprente Biometricele sunt cele mai vechi forme de identificare. Fiecare caine latra in mod diferit fata de celalalt, oamenii pot recunoaste fete, la telefon vocea te poate identifica pentru un prieten, de asemenea si semnatura poate identifica persoana care a iscalit contractul.
    Pentru a fi folositoare, biometrica trebuie sa fie stocata intr-o baza de date. Vocea biometrica a persoanei X va merge doar daca ii poti recunoaste vocea, nu va fi de nici un folos daca vocea acestei persoane iti va fi straina. Poti verifica o semnatura numai daca o recunosti din alta parte. Pentru a rezolva aceasta problema, bancile detin specimene de semnatura de la fiecare client al lor pentru ca acele persoane sa poata fi recunoscute. Prin urmare, persoana X semneaza pe un card atunci cand isi deschide un cont la caea banca, iar banca poate verifica semnatura ei pentru a se asigura ca cecul a fost semnat chiar de ea, de exemplu.
  

    Exista o varietate de biometre diferite, pe langa cele trei amintite mai sus si anume: geometria mainii, amprente, scanari ale retinei, ADN-ul, structura semnaturii, geometria semnaturii (nu doar cum arata aceasta, ci chiar si presiunea cu care s-a apasat stiloul pe foaie, viteza cu care s-a semnat). Tehnologiile folosite sunt diferite, pe unele te poti baza mai mult decat pe altele, insa toate se vor imbunatati odata cu trecerea timpului.
    In afara de siguranta pe care ti-o confera, biometricele sunt greu de falsificat: este greu sa aplici o apmrenta falsa pe deget sau sa faci in asa fel incat ochiul tau sa arate ca al altcuiva. Unii oameni pot imita alti oameni, iar Hollywood-ul poate sa transforme chipurile unor actori in alte persoane pentru un rol, de exemplu, dar aceste abulitati sunt scumpe si specializate.
    Pe de alta parte, anumite biometre sunt usor de furat. Imagineaza-ti un sistem izolat care foloseste biometrica pentru recunoasterea fetei unei persoane. Pentru a avea autorizatia necesara, fa-ti o poza si trimite-o prin e-mail in interiorul sitemului pentru a-l pacali. Se va face comparatia pozei trimise cu cea care exista in arhiva. Acest atac la siguranta sistemului va reusi, deoarece, desi este greu ca fata unei persoane straine sa semene cu cea din arhiva, este usor sa se faca rost de poza persoanei care se doreste a fi inlocuita. Sistemul nu va verifica cand si unde a fost facuta fotografia, acesta face doar sa potriveasca poza introdusa cu cea pe care o are disponibila in fisierul persoanei respective, prin urmare acesta poate fi pacalit.
    Un alt risc la care se expune sistemul este actunci cand verificarea informatiilor are loc in retea, atunci cand o persoana este identificata in functie de amprenta. Pentru a falsifica amprenta, se va incerca injectarea amprentei printate a persoanei respective in interiorul retelei.
    Amprentele iti raman pe orice atingi, iar structura retinei poate fi observata oriunde te-ai uita. Morala acestor fapte este ca biometrica ofera siguranta atat timp cat verificatorul poate verifica doua lucruri:
1. Biomatrica vine de la persoana in cauza
2. Biometrica se potriveste profilului persoanei din fisierul respectiv
    Un alt dezavantaj  este faptul ca o a treia persoana care intra in acest sistem (cea care introduce datele de exemplu) poate fura fisierul cu datele tale. Acest fisier va fi furat pe viata si nici nu se va mai putea sa se faca un alt fisier cu amprenta digitala a ta. De asemenea, nu este bine sa se foloseasca in mai multe locuri amprenta, deoarece daca o folosesti pentru a-ti deschide masina, pentru a deschide fisierele tale medicale si pentru a citi posta electronica, atunci te expui unui risc de a pierde aceasta siguranta. E ca si cum ai folosi aceeasi parola la e-mail si la un alt site pe care ai cont. Esti mult mai vulnerabil spargerii codului in acest mod.    
    V-ati saturat sa tot carati dupa voi un intreg morman de chei pentru toate incuietorile pe care vi le-ati montat la usa, chei care, pe langa faptul ca ocupa mult spatiu, sunt si destul de incomode? Ei bine, in acest caz, puteti sa renuntati complet la ele, si sa treceti direct la Biometric Thumb Key.
    Biometric Thumb Key este un dispozitiv revolutionar, si anume o broasca pentru usa care inlocuieste clasicele chei cu un sistem de scanare a amprentelor. Astfel, utilizatorul nu trebuie decat sa puna un deget pe respectivul cititor, si usa se deschide automat. In plus, Biometric Thumb Key poate fi programat pentru a retine si amprentele celorlalti membri ai familiei, si este fabricat dintr-un otel foarte rezistent, pentru a preintampina orice fel de "atentat" la securitatea sistemului.
    Acest foarte interesant dispozitiv biometric are dimensiuni de 7.62 cm x 15.2 cm x 3.8 cm, o greutate de 2.27 kilograme si costa in jur de 300 de dolari. El are si marele avantaj de a se putea adapta absolut oricarui tip de usa, fara a-i aduce acesteia prea multe modificari, ceea ce mai mult ca sigur va contribui la cresterea popularitatii sale pe viitor.
    Biometricele sunt niste dispozitive foarte seducatoare, atat din punct de vedere practic, nu mai avem nevoie de cheie pentru usa, cat si din punct de vedere al sigurantei, deoarece sunt mai greu de spart aceste usi.  Amprenta ta descuie usa casei tale, scanarea retinei iti da dreptul de a intra in biroul unde lucrezi, prin urmare am devenit noi insine chei si protectori ai sigurantei noastre. Din pacate realitatea nu este atat de simpla.
     Biometrica este folositoare in situatiile in care conexiunea de la cititor la verificator este sigura: biometrica deschide un cod stocat local pe un card PCM-CIA sau poate sa descifreze un cod folosit pentru a proteja un hard-drive. Tine minte totusi ca biometrica nu reprezinta un secret.