Dormitorul este camera cea mai importanta, avand in vedere faptul ca pentru a fi odihnit si energizat, camera trebuie sa creeze o atmosfera de liniste si relaxare. Pentru un somn relaxant trebuie sa ne detasam de stresul si oboseala acumulate de-a lungul zilei si sa avem parte de liniste, dar pentru toate acestea avem nevoie in primul rand de un pat confortabil. Pe langa decorul camerei, patul este cea mai importanta piesa de mobilier, care te imbie la destindere si revitalizare. Patul trebuie sa fie cat mai comod si este cel care va da tonul in amenajarea dormitorului.
Criterii in alegerea patului
Alegerea patului perfect nu este una usora si de aceea este bine sa va ganditi mai intai la tema decorului care vi se potriveste. Daca va alegeti un decor romantic atunci patul trebuie sa aiba un baldachin, daca va doriti ceva mai clasic atunci un pat din lemn masiv cu incrustatii va fi perfect pentru acest design. Exista doua aspecte care trebuiesc urmarite in alegerea patului ideal. Primul aspect este cel de ordin estetic; creearea atmosferei potrivite depinde in totalitate de alegerea designului si a culorilor potrivite personalitatii fiecaruia. Al doilea este se refera la confortul pe care trebuie sa il asigure un pat. Daca este prea moale sau prea tare dauneaza coloanei vertebrale, astfel incat somnul nu mai este relaxant si linistitor.
Confortul patului este dat de salteaua aleasa, de aceea este indicat ca aceasta sa nu fie nici prea tare , nici prea moale. Mai mult decat atat, pentru persoanele cu probleme de spate exista fie salt
ele ortopedice, fie cele cu apa, cu iarba marina. Este important ca patul sa aiba o suprafata ferma, in functie de greutatea persoanei care il foloseste, fara insa sa-ti rupi oasele daca te arunci pe el. Astfel poti achizitiona o saltea tare, realizata insa dintr-un material pe baza de lana pentru o senzatie de catifelare sau daca ai pat dublu poti cumpara doua saltele individuale. Este indicat sa intorci salteaua pe cealalta parte dupa o anumita perioada de timp, pentru a nu se deforma dormind in aceeasi zona.
In concluzie, cele mai bune saltele trebuie sa indeplineasca conditia unei sustineri ferme a corpului si sa fie flexibile, fara a conta pozitia corpului.
La alegerea patului se are in vedere si spatiul de care se dipune pentru amplasarea lui. Noptierele atasate patului pot fi rotunjite, construite pe eventualele colturi, prevazute cu rotile pentru manevrarea facila a lor sau chiar incluse in cadrul patului. Spatiul de sub pat poate fi de asemenea folosit pentru depozitarea len
jeriilor, prin sistemul de sertare sau de tipul "lada".
Daca dormitorul este unul mic, atunci patul trebuie sa fie si el mic pentru a nu ocupa toata suprafata camerei. Trebuie sa stiti ca masurile standard ale unui pat pentru o camera mare sunt de 180 x 200 de cm, iar pentru una de dimensiuni reduse masurile sunt de 160 x 190 cm.
Ca element central in dormitor, patul si noptierele trebuie sa se armonizeze cu restul mobilei. Mobilierul de dormitor se gaseste cel mai adesea in seturi, sau se comanda ca atare. Atentie mare trebuie insa acordata nuantelor de lemn sau PAL folosite. Culorile trebuie sa fie calde, relaxante, cele tari putand fi folosite pentru a inviora ambientul, dar nu se recomanda a fi dominante, pentru ca au un efect stimulant si nu favorizeaza relaxarea organismului.
Mai trebuie subliniat faptul ca timpul mediu de viata al oricarui pat este de 10 ani. La depasirea acestei perioade este indicata achizitionarea altui pat, pentru a evita repercursiunile pe care le poate avea asupra organismului, in special asupra coloanei vertebrale.
Stil si eleganta
Orice tema ai alege pentru dormitorul tau aceasta trebuie sa denote stil si bun gust. In primul rand ar trebui sa te preocupe ceea ce-ti place tie si apoi sa te uiti la ce se poarta.
Astfel, cei care isi doresc un design de poveste, pot alege dintr-o varietate de modele: cu baldachin in stil incarcat, baroc, confectionate din fier forjat, impletituri naturale sau lemn pentru cadru. Anul acesta sunt la moda paturile confectionate din lemn sau PAL, in culori inchise, accesorizate cu elemente metalice (otel, inox, crom). Daca iti doresti un pat mai altfel, cu un design atipic poti alege diferite forme care te caracterizeaza: rotunde, in forma de inima, cu optiuni de rotire a sa, comandata de la telecomanda sau pat cu masaj.
Recomandari medicale
Pentru persoanele care sufera de reumatism sau au probleme de circulatie, li se recomanda folosirea somierelor ortopedice, a saltelelor, pernelor si pilotelor special concepute pentru ei. Se recomanda astfel somierele anatomice, care preiau forma corpului si sprijina corpul uniform in fiecare punct, asigurand astfel o relaxare si o odihna perfecte. O astfel de somera detensioneaza coloana vertebrala si chiar atenueaza anumite deformari ale acesteia (scolioza, lordoza, cifoza). Este recomandata de asemenea si folosirea pernelor anatomice pentru diferite regiuni ale corpului, in functie de afectiunile de care sufera respectiva persoana. Pernele pentru cap sunt indicate celor care resimt dureri de cap sau ale coloanei, precum si celor care sforaie. Pernele pentru spate sunt deosebit de importante pentru cei care sufera de lombo-sciatica, iar in combinatie cu saltelele ergonomice ofera relaxare totala in timpul somnului. Pernele pentru picioare sunt recomandate pentru reglarea circulatiei si detensionarea organismului. Aceste pernute au pe suprafata care intra in contact cu corpul niste "bunbi" cu rol in masarea usoara a tegumentului.