
Baia reprezinta spatiul in care trebuie sa ne simtim confortabili si relaxati, pe langa utilitatea sa si anume igiena, in care petrecem undeva la douazeci-douazeci si cinci de mii de ore din viata. Amenajarea baii la bloc este un lucru dificil de conceput, din cauza spatiului limitat de care dispune si vizeaza o imbinare desavarsita a functionalului cu esteticul, mai mult decat atat, vizeaza siguranta pentru noi, dar si pentru vecinul de sub noi. Prin urmare, se incearca redimensionarea bailor prin diverse modalitati.
Camera de baie poate reprezenta pata de culoare de care aveti nevoie, amenajand-o in nuante stridente, vesele, iar pentru a obtine modele pe pereti puteti decupa bucati de faianta in diverse forme. Redimensionarea baii se poate face fie prin reconstructia ei, incluzand debaraua, spre exemplu, prin retrasarea tevilor, in cazul in care aceasta se afla in vecinatatea ei, prin trucuri in ceea ce priveste culorile si modelele alese, dar si prin mobilierul baii care poate da impresia de spatiu.
Trucuri pentru un spatiu mai generos in camera de baie
Pentru a da senzatia unui spatiu generos este indicat ca in camera de baie sa se foloseasca culori deschise atat pentru placile de gresie si faianta, cat si pentru obiectele sanitare, sa se mascheze tevile cu oglinzi. In ceea ce priveste rosturile, chitul alb si dimensiunea lor (cat mai subtiri), vor crea impresia de curatenie, iar pentru a asigura o armonie intre spatii se poate folosi aceeasi gresie utilizata in baie si pentru hol.
Pentru a castiga mai mult spatiu puteti, de asemenea, sa renuntati la cateva rafturi sau cosulete prezente in baie, iar chiuveta poate fi inlocuita cu una cu picior, astfel incat puteti depozita lucruri si sub aceasta.
Multa lumina in baie
Lumina trebuie sa fie uniforma pe toata suprafata baii pentru a crea senzatia de spatialitate, astfel puteti inlocui vechiul corp de iluminat cu spoturi, de exemplu. De asemenea, lumina naturala este cea mai indicata, de aceea este bine sa schimbati ferestrele cu unele mai mari, astfel incat sa dispara colturile lipsite de lumina naturala.
Oglinzile sunt esentiale in baie
Oglinzile creaza senzatia de spatialitate, astfel este bine sa optati pentru cat mai multe oglinzi, asta in functie de spatiu, dar si de design. Si dimensiunea acestora este importanta, de aceea este indicat ca pozitionarea lor sa se faca in paralel, astfel incat corpul de iluminat folosit in baie sa cada pe suprafata lor. De asemenea, puteti decora oglinzile cu ornamente nichelate sau din inox.
Placi de ceramica

Montarea placilor ceramice lucioase, de culoare deschisa, de dimensiuni mari, vor determina o marire a spatiului baii. In ceea ce priveste chitul de rosturi, alegeti unul in culoarea placilor de ceramica sau in alb, iar acestea sa fie cat mai fine.
Culoarea baii
Nuantele deschise si pastelate, cum ar fi cele in tonuri de albastru, au un efect de marire a spatiului, pe cand cele inchise dau impresia de spatiu ingust. Este indicat ca tavanul sa fie alb sau intr-o culoare rece, foarte deschisa, astfel inact sa se creeze senzatia de spatiu. Se spune ca nunatele reci au un efect relaxant.
Sisteme de hidroizolatie in baie
Deoarece in camera de baie exista foarte multa umiditate, asa cum este spatiul de sub dus este indicata folosirea sistemului de hidroizolatie format din pasta hidroizolatoare combinata cu aditiv, pastrand-o astfel elastica si dupa intarire, in plus puteti folosi o banda de etansare pentru muchii si colturi si grund pentru faianta. Elasticitatea adezivului permite dilatarea si contractarea fara pericolul de crapare, chiar si in cazul in care este expus la umezeala si uscari repetate.
Izolarea caditei de dus
Cadita de dus se realizeaza din sapa de ciment si daca se utilizeaza si pasta hidroizolatoare, se vor umple si porii absorbanti ai cimentului. saturam porii absorbanti ai sapei de ciment. Primul strat se aplica cu bidineaua si este unul subtire, adaugand si aditivul. Pentru primul strat se insista mai mult pe colturi, dupa care se lipeste banda de etansare pentru a nu se infiltra apa. Se asteapta 6 ore sa se usuce, dupa care se mai aplica un strat, astfel incat sa se acopere si banda de etansare. Dupa acest proces, suprafata trebuie sa se usuce, procedeu ce va dura 2 zile, dupa care se trece la placarea cu gresie.