Cum scapam de parul lasat de animalele de companie
Cainii si pisicile te fac sa zambesti atunci cand esti trist, te intampina cu caldura atunci cand te intorci de la munca, dupa o zi istovitoare, pentru copii sunt prieteni de joaca foarte buni, iar pentru batrani niste prieteni de nadejde si nici sa nu mai vorbim de persoanele cu deficiente de vedere care sunt ajutati de caini special antrenati. Cu alte cuvinte, animalele de companie au capacitati deosebite de a ne schimba starea de spirit si ne fac sa devenim mai buni. Cu toate astea sunt si unele impedimente care ne stau in cale, de a tine un animal in casa. Este bine sa ne informam inainte cu privire la riscurile la care ne supunem si cum putem combate pericolele care ar putea exista.
Cea mai des intalnita problema cu privire la acest aspect este parul pe care animalele de casa il lasa in toata casa: pe haine, pe mobila si pe pardoseala. Iata cateva solutii deloc costisitoare, pe care le puteti folosi in acest scop:
- este bine sa aveti la indemana o perie potrivita tipului de blana pe care il are animalul dumneavoastra de companie si
folositi-o cat mai des posibil. Este bine sa incepeti periajul de cand acesta este pui, pentru a se se obisnui si pentru a nu avea probleme mai tarziu cand nu ve vrea sa fie periat. De asemenea, baile regulate (cam o data la 2 luni) ajuta la indepartarea parului in exces, a firelor moarte si a prafului care se depune in urma plimbarilor zilnice. - puteti sa va aspirati cainele. Pentru a-l aspira folositi periile micute care vin la majoritatea aspiratoarelor ca anexe si care sunt destinate chiar indepartarii parului. Astfel, puteti indeparta parul in exces direct de la sursa, impiedicandu-l sa mai ajunga pe pardoseala si pe mobila. Insa, zgomotul facut de aspirator ii sperie pe majoriattea cainilor asa ca este indicat sa incepeti tot de la o varsta frageda sa folositi acest procedeu.

- cumparati o pereche de manusi de cauciuc, fiind foarte eficiente in acest scop, deoarece prin frecare, se produce electricitatea care ridica firele de par si va permite sa le maturati mult mai usor. Puneti manusile in mana, udati-le si apoi treceti-le peste suprafata pe care vreti sa o curatati.
- achizitionati role speciale pentru indepartarea parului care se gasesc la orice supermarket, iar daca nu va permiteti un astfel de dispozitiv puteti sa folositi o banda de scotch mai lata pe care v-o legati de mana si pe are o treceti peste suprafata pe care vreti sa o curatati.

- cuvertura de protectie este o metoda de indepartat parul, atat in avantajul dumneavoastra, cat si in avantajul animalului de companie, pentru ca el poate sta si dormi acolo, iar dumneavoastra puteti spala cuvertura cat de des considerati ca e necesar, astfel mobila va fi protejata de firele inestetice.
Am vorbit despre ce produse puteti folosi pentru animalul dumneavoastra de casa, dar cum puteti curata parul lasat pe obiectele din casa? Iata ce va propunem in cele ce urmeaza:
- pentru mochete sau covoare puteti sa imprastiati bicarbonat de sodiu pe care il lasati sa actioneze cateva minute, dupa care aspirati. Aceasta metoda ajuta si la indepartarea mirosului neplacut.
- folositi panza de bomfaier cu care puteti sa periati mocheta sau covorul si care va aduna tot parul.
ATENTIE: din cauza zimtilor ascutiti, panza de bomfaier nu trebuie folosita decat pe mochete dese si covoare, nu o folositi pentru mobila!
- pentru suprafetele mici puteti folosi benzi adezive sau role de curatat hainele de par
- bigudiurile sunt excelente pentru zonele mici, fie ca sunt de plastic sau de sarma. Indepartati firele de par de cate ori va asezati pe scaun sau fotoliu pentru ca altfel riscati sa le puneti la loc.
- utilizati manusi de unica folosinta, cele cu striatii in palma, pentru a sterge covorul sau scaunul de cateva ori, iar parul se va aduna in ghem.
- cuverturile, cearsafurile, pernele, perdelele trebuie spalate cat mai des posibil cat de des poti. Foloseste un aspirator care are un filtru bun.
- o alta metoda este achizitionarea unei masini de spalat special conceputa pentru indepartarea parului nedorit. Desi este o metoda mai scumpa, totusi este una foarte eficienta.
Dupa cum vorbeam la inceputul articolului, oricat de frumos si linistitor ar fi sa tinem un animal in casa, exista anumite riscuri pe care trebuie sa ni le asumam. Pe langa parul lasat de ei prin toata casa mai sunt si cele legate de sanatatea ta, dar mai ales a copilului tau, in cazul in care ai. Asa ca daca ai sau iti doresti un animal de companie trebuie sa-ti asumi responsabilitatile acestei decizii si sa te informezi de ceea ce este nevoie pentru un astfel de pas. Pe de alta parte, un animal de casa va va face viata frumoasa.