Lumina - benefica sau daunatoare?

Lumina de lucru

Lumina de lucru

    Inca din copilarie parintii ne spuneau sa nu stam prea aproape de foaia de lucru pentru ca nu este benefic pentru ochi. Este un mit sau exista anumite reguli pe care trebuie sa le respectam atunci cand lucram? Lumina trebuie sa fie in functie de activitatea pe care o desfasuram (citit, scris, lucru manual, etc.). Pentru iluminarea camerei de lucru este nevoie de o intensitate puternica a luminii, de aceea trebuie ales un corp de iluminat directionat spre un singur loc.
    Daca lumina nu este una conforma cu activitatea desfasurata pot aparea probleme de sanatate cum ar fi, durerile de cap sau usturimi ale ochiului.  Pentru a evita acest lucru fie schimbati becul cu unul de intensitate mai mare, fie adaugati mai multe corpuri de iluminat in aceea incapere.
    Un lucru important de stiut, pe care de fapt il stim dar de cele mai multe ori il ignoram, este distanta la care este asezata lampa fata de birou, de noptiera. O iluminare corecta a camerei ne scuteste de situatiile cand asortam ciorapi albastri la pantaloni negri pentru un eveniment important sau alegerea unui dosar roz deschis in locul unuia alb.


   

Studiile arata ca oamenii omit aceste lucruri, desi folosim lumina zilnic. De aceea, s-au stabilit anumite masuri care ar trebui respectate, atat pentru confortul nostru, cat si pentru sanatate, ele depinzand de inaltimea dvs.
1. Cand stam la birou, lampile de lucru trebuie sa fie la o inaltime de 40 cm de birou si trebuie evitata amplasarea lor pe perete. Aceasta regula este si cea mai importanta pentru ca de aici vin durerile de cap amintite mai sus.
2. Ne place sa ne relaxam in pat citind o carte inainte de culcare sau rasfoind o revista, iar pentru aceast lucru avem nevoie de lampi de noptiera. Distanta ce trebuie respectata in acest caz este de 50 de cm deasupra nivelului patului.
3. In ceea ce priveste masuta de toaleta din dormitor, lumina trebuie sa fie una foarte puternica, de aceea puteti aseza doua surse de lumina, cu o distanta intre ele de 90 cm.

Lumina in dormitor


    O regula in ceea ce priveste iluminarea dormitorului este intensitatea luminii, asta in functie de activitatile pentru care folositi lampa sau becul. De aceea solutia este sa combinati mai multe tipuri de iluminat, adica sa aveti corpuri de iluminat pentru lucru si altele pentru iluminatul ambiental. Un accesoriu pentru camera care intruneste cele doua tipuri de iluminat este noptiera obisnuitaLumina de dormitor sau cea cu brat rabatabil cu arcuri care imprastie o lumina placuta, linistitoare, dar ofera si conditii bune pentru citit. Pentru dormitor puteti alege lumanarile, ce dau un ambient placut, ce te imbie la relaxare. O alta varianta este montarea unui intrerupator care regleaza cantitatea de lumina.
    De asemenea, nu este neaparata nevoie sa folosim un singur tip de corp luminos, putem apela la veioze, lampi, becuri, spoturi, toate in aceeasi camera care vor da o cantitate mai mare de lumina, totul asezat cu bun gust.
    Daca preferati incaperile scaldate intr-o lumina puternica, dar calda, puteti obtine acest efect alegand un corp de iluminat pe care sa il asezati deasupra patului pentru a raspandi lumina in jos si mai multe spoturi care sa lumineze colturile intunecate ale incaperii.
    Cu ajutorul luminii puteti evidentia obiectele de arta, tablourile existente in dormitor sau alte obiecte pe care le vreti puse in valoare.  Sunt folosite corpuri de iluminat sub forma de spoturi, care de exemplu lumineaza un tablou de jos in sus, astfel incat ambientul se schimba odata cu jocurile de umbre realizate de lumina.
    Masa de machiaj trebuie sa fie foarte luminata, cum am mentionat mai sus, este bine sa aveti chiar doua lampi, pentru a evita sa creati umbre intense din cauza luminii.