Masa si scaunele

Masa si scaunele

Mesele si scaunele reprezinta piese de mobilier nelipsite din locuinta. Ele se regasesc in fiecare camera, fie ca este vorba de masa si scaunele din bucatarie unde se serveste mancarea, fie ca este masuta din sufragerie care este folosita mai mult pe post decorativ sau in camera de lucru unde avem nevoie de masa de lucru pe care se afla calculatorul cu un scaun special. V-ati imaginat viata fara aceste obiecte?

    In zilele noastre, mobilierul tip cadru se gaseste sub diferite stiluri, fiind confectionate din materiale variate, in functie de utilitatea pe care i-o vom da si de incaperea in care este asezat. Prin urmare putem sa alegem intre mese si scaune din plastic sau fier forjat pentru gradina si, in general, din lemn, piele, sticla sau diferite materiale sintetice in combinatie cu plastic pentru design-ul interior. Orice fel de material ati alege este important ca masa si scaunele sa se potriveascadesign-ului locuintei.

 Un mobilier realizat din lemn da eleganta si stil incaperii in care este asezat, mai mult decat atat, lemnul este un material cunoscut pentru rezistenta sa in timp, prin urmare este atat functional, cat si estetic.

Mobilierul indian tip cadru


    Mobilierul indian este cunoscut pentru oranmentele sale sculptate si pictate ce evidentiaza traditia si cultura acestui popor enigmatic. Piesele de mobilier erau realizate din lemn de abanos, folosite cu precadere pentru decorarea palatelor regale. Mai apoi, lemnul dMobilierul indian tip cadrue trandafir l-a inlocuit pe cel de abanos, din cauza ca acesta din urma a devenit din ce in ce mai greu de gasit, in schimb, lemnul de nuc era Mobilierul indian tip cadruutilizat in valea Kashmir.
   Pictura pieselor de mobilier a facut cunoscut mobilierul indian cunoscut pe plan international, fiind realizata in culori vii, punand accentul pe modele traditionale. Pe langa scaunele din lemn mai pot fi gasite si taburete cu sezut impletit din sfoara.
    In Rjasthan, o regiune din India, mobilierul care vine din Shekhawati unic pe piata, fiind realizat din esente de lemn autohtonet cum este sheeshamul, mango, babool sau kikar. Insa, mobilierul indian este cautat pentru stilul sau traditional, a finisajelor realizate ca o combinatie intre exotic si antic. Aparenta de "vechi" a mobilierului, la mare cautare in zilele noastre, este realizata prin aplicarea unui tratament de detensionare.



Mobilierul chinezesc tip cadru


    Mobilierul chinezesc caracterizat prin decoratiile si ornamentele sale realizate manual, cunoscut fiind pentru calitatea materialelor folosite, ceea ce face ca o astfel de piesa de mobilier sa fie rezistenta in timp.
    La fel ca si cel indian, in designul mobilierului chinezesc se foloseste stilul traditional, plin de culoare, iar ca material se foloseste lemnul de ulm, un lemn usor ce permite o manipulare mai facila si, in plus este si rezistent.
    Un astfel de mobilier se potriveste de minune intr-un design traditional chinezesc, dar in acelasi timp se integreaza si in stilul clasic-modern, datorita combinatiei de elemente traditionale, rustice, precum  si amaterialelor folosite in decorarea lui, cum ar fi metalul.
    Scaunele sunt realizate in functie de statul social al celui care il foloseste. Astfel pentru o persoana bine clasata in ierarhia sociala scaunul este mai inalt decat al celorlati, astfel incat sa domine incaperea (stilul  confucianist).

Mobilier modern tip cadru


    Nu trebuie neaparat sa apelati doar la traditie pentru a da un plus de culoare si eleganta locuintei. Puteti opta pentru un mobilier usor cu un design simplist si modern. De asemenea, puteti oricand sa schimbati aspectul spatiului in care se afla masa si scaunele prin tapitarea scaunelor sau pur si simplu prin folosirea huselor de diferite culori care sa completeze aspectul incaperii respective.
Mobilier modern tip cadruMobilierul modern tip cadru

Masa si scaunele - intre utilitate si risc


    Indiferent la ce activitati folosim masa si scaunele, este stiut faptul ca petrecem intre sase si opt ore zilnic, stand pe scaun, insa acest lucru poate dauna, deoarece corpul uman este astfel conceput pentru a face miscare, pentru a ne odihni in pozitie orizontala.  Totusi, activitatile omului modern sunt in stransa legatura cu folosirea mesei si a scaunului. Masa si scaunele
    Cele mai intalnite probleme in ceea ce priveste folosirea scaunelor sunt legate de marimea lor si de faptul ca ele limiteaza miscarea, sprijinind ineficient corpul. Cand o persoana este asezata la masa se observa trei pozitii principale ale corpului: stand cu spatele drept, aplecat in fata sau lasat pe spate, de aceea spatarul are rolul de a sprijini spatele in oricare din aceste pozitii, indiferent de activitatile intreprinse (mancat, scris, citit, etc.).
    Problemele aparute in urma unei pozitionari a corpului ineficienta se reflecta in dureri de spate si mai grav, in devieri ale coloanei vertebrale. Aceste probleme pot fi evitate prin achizitionarea scaunelor dupa functia lor ergonomica si mai putin estetica.   Masa si scaunele
    De asemenea, problemele pot aparea si atunci cand se foloseste o inaltime incorecta a mesei, de exemplu atunci cand mancam inaltimea mesei trebuie sa fie de 76 - 80 cm, cand masa este folosita pentru scris de  72 si 76 cm, iar pentru desenat de 68 de cm. Prin urmare, ideal este sa corelam inaltimea scaunului cu cea a mesei pentru a preintampina efecte nedorite asupra organismului.  Mai mult decat atat, scaunul si masa trebuie corelate in functie de activitatile intreprinse, de exemplu un scaun de lucru permite corpului o mai mare libertate de miscare, iar in cazul persoanelor supradimensionate exista mobilier care se adapteaza in functie de nevoi.
    Astfel, mesele si scaunele se aleg in functie de destinatia lor (de a lua masa, pentru a studia sau pentru a munci), dimensiuni (sa se regleze in inaltime, precum si spatarul, se are in vedere latimea, precum si adancimea lui), de mobilitatea conferita corpului si altele. In ceea ce priveste partea de depozitare a mesei si scaunelor, atunci cand se achizitioneaza, se ia in calcul posibilitatea de pliere, mobilitatea lor si altele.  Mai trebuie avut in vedere confortul oferit de acestea, materialele din care sunt confectionate, modelele, formele.