In ultimii ani, cafenelele, restaurantele si barurile au fost nevoite sa evolueze cu timpul, cu scopul de a prospera in acesta perioada de timp, si anume epoca vitezei, unde totul se schimba cu repeziciune. Cu o multime de noi intrati pe piata si multi dintre ei nume mari, localurile mai mici au trebuit sa conceapa metode pentru a-si mentine clientii fericiti si pentru a fi intotdeauna in cautarea altora noi.
Au trecut zilele cand cafenelele, barurile si restaurantele se puteau baza pe comertul local pentru a avea clienti, doar cu o gama simplista de produse alimentare si bauturi, servite intr-un mediu simplu. In prezent, pentru a reusi, aceste localuri trebuie sa ofere mancaruri felurite la preturi competitive si sa conceapa un design interior a zonelor de luat masa si servit bauturi. Design-ul interior trebuie sa fie atat atractiv din punct de vedere estetic, cat si confortabil, suficient pentru a convinge clientii sa revina din nou si din nou. Clientii potentiali ce se uita de pe strada ar trebui sa aiba posibilitatea de a vedea un interior care sa ii faca sa creada ca aceasta este un loc in care se vor relaxa si odata ajunsi in interior, sentimentul ar trebui sa fie satisfacut.
Una dintre cele mai importante consideratii pentru a face un interior atractiv este amplasarea meselor si scaunelor pentru restaurante, baruri si cafenele, confortabile. Alegerea unor scaune pentru cafenele si scaune de bar atragatoare este extrem de importanta, asa cum este si alegerea meselor pentru aceste locatii.
Alegerea mobilierului pentru restaurante, baruri si cafenele disponibil este extrem de variat - de la scaune din otel cromat sau plastic foarte moderne, la stiluri mai traditionale de mobilier, de obicei, confectionate din lemn, fie cu sezuturi din lemn masiv, fie capitonate in catifea sau o alta tesatura pe suprafata careia sunt incastrate mici modele pentru a spori efectul vizual. Scaunele si barul din lemn arata deseori cel mai primitor si sunt mai clasice in comparatie cu versiunile din metal, dar nu au aceeasi longevitate in cazul in care cumparatorul nu este atent la alegerea scaunelor realizate din esente de lemn tari. De fapt, exista multe stiluri de scaune pentru restaurante, baruri si cafenele ce sunt confectionate din lemn. Printre cele mai populare sunt scaunele cu cadru din lemn, cu picioarele din spate ce se extind dincolo de sezut, intr-o curba usoara pentru a forma un spatar cu o stinghie simpla, verticala sau orizontala, ce ofera un aspect simplu si de efect. Acest stil de scaune au fost utilizate pe scara larga de catre lanturile mari de cafenele, de exemplu Restaurante Starbucks, Cafe Nero si Costa Cafe, Nandos, Garfunkels si Whitbread's Cafe Rouge.
Scaunele pentru restaurant sunt, de obicei, elegante. Scaunele obisnuite pentru o asfel de locatie au o inaltime standard de 45 cm. Aceasta este inaltimea medie de sezut a unei persoane. Scaunele de restaurant moderne sunt tapitate pentru a oferi mai mult confort. Ca o regula, scaunele sunt primele articole ce trebuie cumparate in ceea ce priveste mobilierul restaurantului.
Scaunele de bar sunt folosite in pub-uri, cafenele si terase. Acest tip de mobilier de restaurant nu este conceput pentru a fi confortabil. Principala caracteristica a unui scaun de bar este inaltimea sa, acestea fiind neobisnuit de inalte. Scaunele de bar sunt realizate special pentru ca oamenii sa nu poata vedea ceea ce se afla in spatele barului. Tipurile de scaune de bar pot fi gasite in cataloagele producatorilor, iar cumparatorii pot alege scaunele in functie de inaltime, scaune de bar rotative, scaune de bar suprapozabile, scaune de bar cu brat si altele. Scaunele de bar sunt finisate cu tapiterii din piele, fiind confectionate cu cadru din metal sau lemn.
Mesele sunt o cerinta majora in ceea ce priveste mobilierul de restaurant. Mesele din otel si plastic sunt cea mai buna alegere pentru exterior. Mesele pentru restaurant ar trebui sa fie usor de curatat si rezistente la zgaraieturi. Mesele din lemn se potrivesc in decorul unui restaurant, fiind foarte stabile. De asemenea, mesele din lemn sunt atractive completand decorul restaurantului in care sunt amplasate. Se pot alege nunatele cele mai variate, de la cea mai inchisa tonalitate la cea mai deschisa, datorita culorii date de esenta de lemn folosita.
Mesele din lemn pentru cafenele sau baruri ofera o longevitate mare, atat timp cat blatul si baza mesei au fost acoperite cu un strat de lac de cea mai buna calitate, lacuri care sunt rezistente la zgarieturi, precum si la umiditate, fiind usor de curatat cu ajutorul unei carpe, apa calda si o solutie slaba de detergent. Blaturile de masa ar trebui sa fie, de asemenea, rezistente la apa. Materialele folosite pentru blaturile de masa includ rasina, lemnul, furnirul, granitul si melamina. Picioarele de masa sunt folosite pentru a sprijini blaturile de masa.
Mobilierul pentru exterior folosit in restaurante se impune doar pentru spatii deschise. Oamenilor le place sa ia cina, sa participe la petreceri si sa se plimbe in locuri deschise. Restaurantele ofera scaune si mese pentru cei care prefera sa stea in aer liber.