Anul 2012: Planuri stiintifice pentru salvarea omenirii
Cu discutiile despre incalzirea globala si schimbarile climatice, razboaie in curs de desfasurare, precum si recentul concept prin care un asteroid ar matura Pamantul, nu e de mirare ca atat de multi oameni sunt preocupati de viitorul omenirii. Luand in considerare raspunsurile de panica la campania complet fictiva de comercializare pentru filmul 2012 (atat de speriati, de fapt, incat Sony a fost nevoit sa clarifice faptul ca a fost fictiv), este sigur sa spunem ca o continuare a speciei umane este un subiect foarte important. Aici sunt doar cateva din modalitatile creative prin care umanitatea planuieste sa se salveze de diferitele apocalipse din viitorul nostru.
Conceput de Robert Shapiro si William E. Burrows, Alianta de Salvare a Civilizatiei solicita o arca plina cu cunoastere umana pentru a-si face drum spre Luna, pentru pastrarea civilizatiei in siguranta. Un hard disk cu toate cunoastintele umane va fi ingropat sub suprafata Lunii, intr-un seif sigur, in caz de Armaghedon. Dar acesta este doar prima etapa a planului - fazele urmatoare includ stabilirea unei colonii de oameni pe Luna si infiintarea de turnuri cu transmisie radio, care vor trimite informatii la radiourile de pe Pamantul cu privire la modul de supravietuire, dupa Judecata de Apoi.
In cazul in care nu putem salva Pamantul, putem cel putin sa facem tot posibilul pentru a-l proteja. Crezi sau nu, oamenii de stiinta petrec o mult timp incercand sa isi dea seama cum sa mentina asteroizii sa nu loveasca Pamantul asa cum s-a intamplat pe vremea dinozaurilor. Unele dintre metodele de top sunt: bombe nucleare, plase solare, plase gigant si rachete.
Fundatia The Long Now a fost infiintata in anul 1996, cu scopul de a ne schimba gandirea pe termen lung. Ideea este ca, daca vom actiona pe presupunerea ca luam decizii care ne vor afecta peste 10.000 ani in viitor, atunci ne-am gandi de doua ori daca sa ingropam mormane de gunoaie sau de anvelope sau chiar la uciderea rinocerilor pe cale de disparitie. Proiectul lor cel mai cunoscut este un ceas de zece milenii, dar una dintre celelalte initiative ale lor este proiectul Rosetta. Proiectul Rosetta isi propune sa pastreze toate limbile "pe cale de disparitie", de pe planeta, prin gravarea unor mostre din fiecare limba pe un disc de metal.
Geoingineria devine din ce in ce mai discutata de oamenii de stiinta si de armata americana. Planul este acela de a schimba, in mod artificial, clima planetei pentru a contracara efectele incalzirii globale si a schimbarilor climatice naturale. Aceasta se poate realiza prin adaugarea de materiale atmosferei sau schimbarea compozitiei oceanelor sau a terenului.
Daca toate planurile vor fi un esec, trebuie reconstruit. Silozul de Seminte Global Svalbard are menirea, in parte, de a ajuta la protectia impotriva penuriei de alimente la nivel mondial. In silozul subteran vast sunt peste 400.000 de tipuri de seminte, impreuna cu depozite mari de seminte pentru reisamantarea culturilor, in cazul unei crize agricole pe scara larga.