Corpuri de iluminat - lampi antice rare

In anul 1793, Thomas Minton, acum un maestru olar care abia si-a terminat ucenicia cu Josiah Spode ca si gravor pe placi de cupru, si-a deschis propriul lui magazin de ceramice la Stoke-on Trent, inima industriei ceramice englezesti. Acesta inceput mic avea sa creasca intr-o mare companie de productie de ceramica, cu o reputatie internationala.

   Corpuri de iluminat - lampi antice rare
 
    Toata lumea stie de vestitul model "Willow", dar stiati ca Thomas Minton este considerat ca fiind primul care a inscriptionat acest print bine cunoscut. Se spune ca Minton a fost inspirat ascultand o veche legenda chineza a fiicei unui mandarin bogat ce a fugitul cu secretarul sau. Dupa cum arata tiparul, tinerii sunt urmariti de tatal infuriat, cu toate acestea, Zeita Milei, vazand drama lor, transforma cuplul fugar in doua randunici ce zboara mereu impreuna.

    Fiul lui Thomas Minton, Herbert (1793-1858), si-a intrecut tatal ca sef al firmei, datorita reputatiei si dezvoltarii sale ca si lider in productia de portelanuri. In anii 1820 a inceput productia de fildes din China. Acest vechi Minton este considerat ca fiind comparabil cu Sèvres-urile franceze, prin care a fost influentata foarte mult. Aceste lampi Minton, prezentate in imagini, au fost realizate in 1863 si sunt concepute la standarde foarte ridicate de calitate, cele care existau pe atunci.

Lampi Minton rare
 

Lampi Minton rare


    Aceasta este o pereche extrem de rara din secolul al XIX-lea de vaze englezesti Minton sub forma de lampi de masa. Lampile imita design-ul borcanelor orientale. Lampile lucesc, fiind modelate dupa un anumit tipar si aplicate "funii" de portelan alb. Gatul lampilor, in stilul traditional al ecranelor din sticla, chinezesti, a fost proiectat pentru a permite portelanului lustruit sa fie vizualizat prin intermediul ecranelor!

    Aceasta pereche de lampi, cu o calitate evidenta, sunt in stare remarcabila avand in vedere complexitatea proiectului. Forma a fost prezentata de catre Minton la Expozitia Internationala de la Londra in 1862, fiind descrise ca fiind "o pereche de vaze, lustruit, festonate cu "franghii" albe, cu gatul si piciorul perforate". Forma lampii de vaza a fost inregistrata in 1863 ca fiind "in stil chinezesc".
 
  Aceste lampi, de o calitate evidenta, sunt in stare remarcabila avand in vedere complexitatea proiectului.