Lucrul la gradina de legume se incepe toamna sau iarna cand nu este foarte frig, prin formarea straturile pe categorii, pe unul ceapa, pe altul salata si tot asa. Terenul trebuie sa fie in permanenta scaldat de razele soarelui si protejat de vant. Legumele prefera pamantul neutru, care nu este nici prea acid, nici prea bazic. Acesta trebuie sa fie afanat si permeabil. Pentru a-l transforma intr-unul afanat scoateti pietrele din pamant.
Pentru a incepe indepartati plantele nefolositoare, smulgeti buruienile din pamant si ca sa cresteti calitatea pamantului intoarceti pamantul si acoperiti-l cu compost. Inainte de a planta sau semana, trebuie sa udati bine straturile dupa care sa asezati bine rasadurile sau semintele in pamant. Trebuie sa puneti rasadurile la o adancime corespunzatoare. Plantele se seamana in randuri, pastrand distanta corespunzatoare intre acestea, in functie de marimea lor. Continuati udarea pana veti obtine un pamant oarecum noroios.
Un lucru important de stiut inainte de a planta rasadurile este faptul ca aveti nevoie sa va informati cu privire la perioadele de recoltare a fiecarei plante, astfel incat puteti folosi la maxim gradina o perioada mai lunga de timp. Cel mai bine este sa folositi metoda rotirii culturilor, mai exact, sa impartiti portiunea de pamant in trei si din trei in trei ani schimbati legumele. Plantati printre legumele care necesita mult loc, legume care cresc repede si care se recolteaza mai des. Nu uitati sa faceti mai multe carari in gradina ca sa aveti acces la toate legumele.
Dupa cum am mentionat mai sus, culturile mixte cresc mult mai bine, datorita substantelor nutritive bogate, decat monoculturile. Acest lucru se datoreaza faptului ca in perioade diferite, pentru tipuri diferite de plante, este nevoie de substante nutritive diferite. Culturile mixte au astefl avantajul ca prelucreaza mai bine substantele nutritive din pamant. Prin urmare, culturile mixte sporesc activitatea microorganismelor, adica se autoingrasa, de unde reiese un alt avantaj si anume ca gradina nu trebuie sapata foarte des. Pentru o cultura mixta este necesar sa aveti foarte mare grija de pamant, adica sa-i adaugati compost constant. De asemenea, si ramelor le place sa se plimbe printre aceste legume, ajutand astfel la afanarea solului. In acest fel este suficient daca veti misca putin pamantul cu furca primavara si daca veti presara compost.
Daca tot am vorbit de insectele benefice pentru gardina, m-am gandit sa dezvoltam mai mult subiectul si anume sa aflam care sunt aceste insecte si cum reusesc ele sa ne protejeze gradina de daunatori. In primul rand trebuie sa ne gandim ca este mult mai bine sa folosim aceasta metoda decat sa apelam la chimicale, de aceea este bine sa detinem cateva informatii in acest scop. Plantarea in gradina a unor speci de flori cu polen si nectar precum si protejarea insectelor sunt unele din principiile de baza ale gradinaritului organic si in acelasi timp un mod de a mari diversitatea ecologica din gradina dvs.
Denumirea gargaritei, este legata de crestinism, de Fecioara Maria, deoarece in evul mediu, Fecioara Maria apare purtand o pelerina rosie. In suedeza semnifica “cheile raiului”, indo-americanii o numesc “marea femeie iubita”, francezii ii spun “creatura Domnului”, iar nemtii imi spun “carabusul Fecioarei Maria”.
Se hranesc cu mici insecte de gradina, oua de insecte, polen si nectar, aparand in acest fel gradina de daunatori. Tipul de gargarita se identifica dupa numarul de pete negre de pe aripi; cu cat gargaritele inainteaza in varsta, petele negre de pe aripi dispar. In lume sunt peste 5.000 de tipuri de specii diferite de gargarite. O gargarita adulta mananca 75 de afide pe zi (pureci de plante), iar o larva manca peste 350 de afide in tot timpul stadiului de larva.
Adultii din aceasta specie se hranesc cu nectar de flori si ii puteti recunoaste prin culoarea sa de verde-pal sau maronii, cu aripi deosebite, mari. Larvele insa sunt pradatori avizi ai afidelor, fluturilor, puricilor de plante, tripsului, oualelor de molii si omizilor mici.
Limba mielului atrage in mod special chrysopa, insecta care isi depune ouale pe planta, datorita parfumului sau plcut cat florilor sale albastre deosebit de atragatoare.
Adultul are aspectul unei albine mici, pentru ca are abdomenul negru cu dungi galbene, iar larva se aseamana cu limaxul si are capul ascutit. Adultuyl se hraneste cu nectar si polen, iar larvele cu afide. Odata ajunsa la maturitate, Syrphida ajuta la polenizarea soiurilor de capsuni.
Aceste insecte au culoarea maro sau negru-albastruie cu picioare lungi si culoarea. Ele se ascund in timpul zilei sub pietre, lemne sau busteni, de aceea ii puteti atrage in gradina dumneavoastra prin plantarea unui covor verde peren sau asezand pietre si busteni in diferite zone ale gradinii. Carabidele se hranesc cu limax, melci, omizi si larve de gandaci de Colorado.
Toti paianjenii se hranesc cu insecte si din acest punct de vedere sunt ideali pentru a stapani o invazie de daunatori. Paienjenii care se gasesc in gradina nu sunt veninosi si nici nu ii gasim in casa, asa ca nu trebuie sa ii alungati. Zonele cu flori perene si snopii de paie ofera un adapost bun si acolo ii veti gasi, cu siguranta.
Aceste muste arata identic cu cele de casa, insa sunt arme foarte importante in lupta impotriva omizilor, a viermelui verde de varza, etc. Sunt atrase de plantele cu polen si nectar.
< < | > > |
---|