Gresie si faianta: Cum se instaleaza placile ceramice

Gresie si faianta: Cum se instaleaza placile ceramice


Gresie si faianta: Cum se instaleaza placile ceramice
 
 
 
 
 
Remodelarea casei, de unul singur, poate fi foarte profitabila, dar este important sa stii cum sa realizezi fiecare proiect in mod corect, astfel incat casa ta nu arate dezastruos. Placile ceramice, anume gresia si faianta, dau un aspect elegant oricarei camera si nu sunt greu de instalat daca urmezi anumite linii directoare.
 
 
 
 
 
 
 
Materiale necesare:
 • freza pentru faianta
 • spatula dintata, dimensiune depinzand de marimea faiantei
 • clesti pentru faianta
 • freza de mana pentru faianta
 • pasta de ciment
 • burete
 • carpe
 • distantiere, clesti pentru a elimina spatiile
 • mortar subtire si pasta de ciment
Instructiuni:

Pasul 1:

Asigura-te ca pardoseala este nivelata si neteda. Imprastie mortarul subtire pe pardoseala pentru o singura foaie de placa de ciment. Plaseaza placa de ciment pe mortar si fixeaz-o de pardosea, cu suruburi. Pastreaza placile distantate la 0,6 cm departare de perete. Continua sa aplici si restul de gresie pe pardoseala, folosind aceasta metoda.

Pasul 2
:

Deseneaza liniile de referinta pentru a stabili structura pardoselii folosind 4 cadrane ce separa in mod egal camera. Se amesteca un set subtire de ciment, dupa instructiunile de pe ambalaj. Imprastie cimentul subtire, utilizand o mistrie (0,6 cm pentru dimensiuni de pana la 20 cm si 1,3 cm pentru placi de 30 cm si mai mari).

Pasul 3
:

Amplaseaza prima placa ceramica pe liniile ce se intersecteaza in centrul camerei. Plaseaza placa de gresie jos cu o usoara miscare de rasucire, astfel, acesta devine turnata in mortar. Verifica cu o nivela si continua cu introducerea restului de gresie, iar intre placi se vor plasa distantiere, in dimensiunea dorita.

Pasul 4:

Verifica pardoselile frecvent pentru o suprafata plana. Masoara si taie piesele, care vor fi asezate impotriva peretelui, asigura-te ca vei scadea 0,6 cm pentru expansiune. Umple imbinarea cu silicon, odata ce pardoseala este completa. Ia placa de gresie si imprastie ciment pe ea, apoi fixeaza placa in loc.

Pasul 5:

Instaleaza gresia in restul cadranelor asa cum ai facut-o in etapele anterioare. Indeparteaza toate distantierele de pe liniile de mortar si curata imbinarile, astfel nici o cantitate de ciment sa nu se vada prin mortar.

Pasul 6:


Asteapta cel putin 24 de ore ca cimentul sa se usuce inainte de chituire. Se amesteca o cantitate mica de pasta de ciment intr-o galeata curata folosind apa rece. Imprastie pasta de ciment folosind mistria. Aplica cimentul in directii diagonale, impingand pasta de ciment in intercalatiile dintre placile de gresie.

Pasul 7:

Tinand mistria la un unghi de 60 grade, elimina toata pasta de ciment in exces de pe suprafata placii de gresie. Se repeta pasul pana cand intreaga pardoseala este completa. Curata gresia cu ajutorul unui burete curat si cu apa, clatind buretele frecvent in apa curata. Asteapta patru ore si curata resturile ramase cu o carpa uscata.

Pasul 8:

Aplica calafat (material alcatuit din calti sau carpe destramate si imbibate cu smoala) pe perimetrul din camera unde a fost lasata diferenta de 0,6 cm pentru extindere. Instaleaza placile de perete si acum ai o pardoseala cu un aspect profesionist.

Sfaturi & Avertismente
 • Verifica pardoseala pentru a te asigura ca este nivelata. Nu aplica mortar intre pardosea si perete, deoarece se va crapa in cele din urma si nu va lasa spatiu pardoselii pentru a se extinde la rata sa normala.
 • Nu lega niciodata o pardosea de perete, altfel pardoseala ramasa se va curba in cele din urma, iar liniile de mortar vor fi compromise.