Iluminarea plantelor de interior

Iluminarea plantelor de interior


    Chiar daca locuiesti intr-o zona cu clima calda, cu mult soare, poate fi dificil sa furnizezi suficienta lumina plantelor tale, ca urmare a schimbarilor sezoniere sau a lipsei de spatiu la fereastra. Fie ca este vorba despre plante mature sau despre rasaduri, ia in calcul aceste idei de iluminare a interiorului, pentru plante.

Iluminarea plantelor de interior
 

Lumini incandescente


    Luminile incandescenta sunt bune pentru iluminarea unei camere sau pentru cresterea plantelor ce prefera o lumina slaba, cum ar fi vita de vie, ferigi sau dracaenas. Acestea au o utilitate limitata pentru cultivarea plantelor cu cerinte inalte in ceea ce priveste lumina. Aceste lumini pun doar circa 10 la suta din energia lor, ca lumina, in timp ce 90 la suta este caldura. Deci, daca nu doresti sa gatesti plantele, corpurile de iluminat cu lumini incandescente nu sunt ideale pentru plantele iubitoare de lumina, asa cum sunt plantele tropicale, cactusii sau plantele suculente.
Dimensiunile tuburilor fluorescente reflecta diametrul tubului inmultit cu 1/8. Deci, un tub de T12 este de 1.5" in diametru, in timp ce un tub T8 este 1" si asa mai departe.
 
Lumini incandescente pentru plante

Luminile fluorescente


    Luminile fluorescente sunt ideale pentru plantele cu cerinte medii sau scazute in ceea ce priveste lumina, asa cum sunt violetele africane. Acestea sunt, de asemenea, bune pentru a incepe cresterea de legume in interior. Aceste lumini vin de obicei in bulbi sub forma de tuburi intr-o gama diversificata de dimensiuni, inclusiv T5, T8 si T12.

    Cu cat bulbul este mai ingust, cu atat mai eficienta si mai luminoasa este, ca urmare a suprafetei mai mici. In afara de aceasta, becurile fluorescente utilizeaza 75 la suta mai putina energie decat cele incandescente. Astfel, de exemplu, un bec fluorescent de 25-watt emite aproximativ la fel de mult ca un bec incandescent de 100 watt. Sistemele T5 folosesc dublul cantitatii de lumina per tub, ca si lumini standard fluorescente. Ele sunt de 6500 grade Kelvin, ceea ce este o lumina foarte intensa.

    Kelvin este o unitate de baza a temperaturii de culoare, utilizata pentru a masura albirea iesirii unei lumini; este gradul de caldura sau frig vizual a unei surse de lumina. Deci, cu cat este mai mare gradul Kelvin, cu atat lampa va aparea albastra. Cu cat este mai mic gradul Kelvin, cu atat lampa devine mai rosiatica.

    Cand cresc, cea mai mare parte a plantelor de interior, utilizeaza becuri electrice cu puteri cuprinse intre 4000 si 6000 grade Kelvin, pe masura ce culoarea temperaturii bulbului se va imprumuta de la un spectru larg de culori - raceste si incalzeste. Cu aceste lumini, poti efectiv sa mimezi cresterea pe care ai obtine-o daca ai planta intr-o sera sau in aer liber. Ierburile culinare si verdeturile pot fi cultivate anulal. Plantele de interior care au nevoie de multa lumina, cum ar fi cattleya orhidee, plantele suculente si carnivore, cresc mult mai bine sub aceste lumini in spectru complet. Cu rasaduri, plaseaza becuri T5 sau T8, la 5 la 10 centimetri de planta, pentru a mima soarele. Pentru plantele medicinale sau cele de casa, plasati-le la 0,3 - 0,6 metri de sursa de lumina.
 
Luminile fluorescente

Luminile fluorescente compacte


    Luminile fluorescente compacte sunt grozave pentru iluminarea plantelor de interior fara sa utilizezi un sistem complet T5 si pentru o fractiune din costul luminii incandescente. Puterea electrica variaza, astfel intreaba un specialist ce va merge cel mai bine pentru tine si nevoia de iluminat. Plantele carnivore si orhidee phalaenopsis cresc frumos sub luminile fluorescente compacte.

Luminile fluorescente compacte

Halogenurile


    Halogenurile sunt, in general, utilizate in spatii mai mari sau pe plante mai mari, deoarece acopera mai mult din punct de vedere al distantei de iluminat. In cele mai multe cazuri, nu vei avea nevoie de lumini de 1000 watt. Acestea sunt asemanatoare cu sistemul fluorescent T5.

Luminile tip halogen pentru plante

    Aminteste-ti, plantele au nevoie si de intuneric. Desi ele pot creste sub o lumina continua, toate plantele prefera o perioada mai intunecata. Ofera plantelor 12 - 18 de ore de lumina pe zi.