Izolatia: ce nu sti ti-ar putea face rau
Izolatia este una dintre cele mai importante parti ale casei tale, care ajuta in a te proteja de diverse elemente. Daca locuintele nu sunt inzolate, ar consuma o cantitate enorma de energie pentru a mentine temperatura la un nivel locuibil. Izolatia functioneaza prin crearea unui obstacol si prin mentinerea caldurii (sau racelii) in interior. S-ar putea sa se spui ca stiai toate astea, dar sti cat de mult te costa o izolare realizata gresit?
In cazul in care nu ai facuta izolatia, acest lucru este egal cu consumarea unei uriase cantitati de energie, folosite pentru incalzire si racire, asa ca ce spui de o izolatie incorecta? Asta inseamna ca mai multi banii se vor duce pe apa sambetei literalmente. Factorul R, care este o combinatie de diverse tipuri de materiale si de cat de gros este instalat, reprezinta o modalitate de a masura proprietatile izolatoare ale unui material. Practic, cu cat factorul R este mai mare, cu atat mai bine sunt izolate casele. Dar nu te insela cu factorul R fara sa stii toate faptele.
Unele izolatii, cum este celuloza suflata in interior sau fibra de sticla, pot incepe cu un "factor R " bun. Cu toate acestea, ambele au unele dezavantaje serioase. Ce se intampla cand lasi afara un pahar de apa rece pe o zi cu soare fierbinte? Transpira. Umiditatea este un considerent serios in alegerea izolatiei potrivite. Atunci cand este umed, atat celuloza, cat si fibra de sticla, isi pierd proprietatile de izolatie sau factorul R. Celuloza poate absorbi de fapt umiditatea si se compacteaza pana la 30% in perete lasandu-te cu o suprafata mare neizolata. Din cauza faptului ca poate absorbi umiditatea, se poate dezvolta mucegaiul, care poate provoca alergii si cauzeaza boli.
Cea mai buna izolatie este prezenta de ani de zile. Vata minerala au fost instalate pentru prima data inca din anii '40. Are acelasi factor R, cand este instalat, ca si celelalte, iar umiditatea nu il afecteaza. Vata minerala nu se va compacta; este non-organica, ceea ce inseamna ca nu poate absorbi sau retine umiditate, astfel incat nu favorizeaza aparitia mucegaiului. Plus, pentru ca este atat de densa, mai densa decat altele, este si o bariera acustica.
Probabil, cel mai impresionant este faptul ca izolatia din vata minerala ar putea, de fapt, sa-ti salveze viata, intr-un incendiu. Lana termica nu va sprijini arderea si nu se va topi, la o temperatura dubla fata de celelalte materiale.
Cu toate aceste beneficii si cu cresterea costurilor la incalzire si racire, avand casa izolate termic cu vata minerala este o investitie care se va amortiza in scurt timp.