Perdele si draperii

Perdele si draperiiO casa fara perdele si draperii are un aspect neprimitor. Bineinteles, putem apela la jaluzele care pot fi orizontale, verticale sau metalice, insa acestea dau o nota impersonala aducand stilul "office" in interiorul caminului nostru, cand de fapt ne dorim, ca atunci cand ajungem acasa, sa uitam de stresul de la munca si sa ne relaxam. Dupa montarea perdelelor si a draperiilor, interiorul va prinde viata, atmosfera va devini mai intima, mai primitoare. Perdele si draperii
    Se folosesc perdelele si draperiile cu scopul de a limita lumina naturala in interiorul respectiv, dar si pentru aspectul ce il confera, putand chiar sa acopere anumite obiecte care se doresc a fi ascunse de ochii privitorului: mascheaza caloriferele. Astfel, se pot folosi diferite materiale, de diferite dimensiuni (simple sau duble, scurte sau lungi) pentru un design ce inspira caldura si confort: in, voaluri, organza sau bumbac, intr-o singura culoare sau cu diferite imprimeuri. Prin urmare, diferenta dintre casa si "acasa" se realizeaza prin toate aceste detalii.
    Alegerea acestora trebuie facuta cu grija si atentie, in functie de camera si de design-ul acesteia. Spre exemplu, la usile de balcon sau la ferestrele foarte mari se potrivesc draperiile si perdelele lungi pana la podea. Perdelele scurte sunt indicate pentru stilul rustic, care vor fi  pana la pervaz. Draperiile scot in evidenta elementele arhitecturale ale camerei.
   In living, se vor potrivi de minune draperii cat mai lungi, mai lungi decat fereastra (draperia trebuie sa fie cu 8-12 cm mai lunga).
  

Perdele si draperii   La amenajarea dormitorului trebuie sa ne gandim la un design linistitor, destins si plin de senzualitate, romantic, astfel incat sa uitam pentru cateva ore de stresul cotidian, iar somnul sa fie cat mai odihnitor. Draperiile au un cuvant important de spus pentru crearea ambientului de odihna. Puteti folosi draperii cu dungi de matase. Astfel, trebuie sa impartiti lungimea perdelei in 3 parti si apoi sa coaseti 3 bucati de material de culori diferite, dar de aceasi textura. Puteti sa marcati tocul ferestrei cu o draperie in dungi sau pentru o senzatie de pereti mai inalti prindeti draperiile imediat sub linia care marcheaza tavanul.
    Ferestrele pot fi infrumusetate si cu draperii simple, fara imprimeuri complicate, asa ca puteti folosi perdelele de panza. Perdelele au rolul de a sublinia trecerea dintre interior si exterior, avand un aspect natural datorita materialelor folosite: stuf, bambus, ratan si altele si mai mult decat atat, acestea pot arata foarte bine si daca nu exista draperii. De asemenea, transparentele care nu au bordura sau dublura faciliteaza trecerea luminii, in timp ce restul ofera mai multa intimitate. 
Perdele si draperii
    Un alt stil de a inviora o camera este sa atarnati la ferestre draperii in doua nuante, unul in partea de sus, intr-o nuanta mai deschisa, iar cel de jos lasa sa treaca prin el lumina. Pentru draperiile intr-o singura culoare este indicat ca marginile sa fie tivuite cu un material de alta culoare, astfel incat sa creeze un strop de diversitate si contrast, putand atrage atentia unui obiect anume, spre exemplu semineul.
    Puteti folosi si materiale textile vaporoase, transparente, pentru a evita o atmosfera "ingramadita" care poate aparea in cazul folosirii unor materiale cu textura densa. O alta idee asupra modelului draperiei este si draperia dublata cu un material cu o culoare contrastanta. Pe langa draperii puteti folosi si jaluzele, astfel incat materialul din care este confectionata draperia sa fie protejat de razele directe ale soarelui. Daca nu va plac draperiile atunci puteti folosi o alternativa, si anume, obloanele de lemn.
 

Accesorii pentru draperii


    Pentru un aspect deosebit si original, puteti aplica pe draperie materiale de genul: dantela, impletituri, panglici, macrameuri, care se prind foarte usor, doar folosind putina ata sau chiar cu lipici pe partea de sus sau pe marginea de jos a draperiei. In plus, draperia se poate asorta cu modelul folosit la zugravirea peretilor.