Inca din antichitate, plantele decorative au fost folosite pentru proprietatile lor purificatoare, si mai mult decat atat, pentru imbunatatirea starii sufletesti. Studiile realizate in zilele noastre demonstreaza faptul ca plantele naturale decorative sunt sustinatori ai vietii.
Plantele curata aerul de noxe si imbunatatesc umiditatea
O persoana isi petrece 90% din viata in incaperi inchise. Credem ca suntem la adapost de poluarea de afara, dar se pare ca poluarea in spatiile de interior este de cca. 10 ori mai mare decat cea din exterior. Cladirile de birouri, bine izolate termic in urma crizei energetice din anii '70, ventilate de cele mai multe ori artificial, pastreaza in interior, aerul pe durate lungi de timp. Praful sta in materialele sintetice, asa cum sunt covoarele si mochetele sau diverse tesaturi, in materiale tratate chimic cum este parchetul si mobilierul, ceea ce duce la imbolnavirea organismului prin alergii, probleme respiratorii, somnolenta, senzatie de greata si chiar cancer.
S-a dovedit stiintific ca plantele naturale reduc concentratia de benzen, formaldehida, cloroform, tricloretilena, amoniac, alcool, acetona din aer. Aceste plante absorb substantele nocive, iar prin fotosinteza, elimina oxigen, transformand aerul pe care il respiram intr-unul curat, sanatos. De asemenea, plantele regleaza umiditatea aerului din incaperea in care se afla prin procesul de transpiratie, iar aerul uscat se gaseste in majoritatea cladirilor moderne, din cauza slabei ventilatii si a incalzirii centrale.
Prin porii frunzelor care sunt microscopici, care mai apoi sunt transportati spre radacini, fiind supusi biodegradarii, plantele indeparteaza toxinele prin absorbtia. Aceste toxine se transforma in surse de hrana atat pentru mircoorganisme, cat si pentru ea insasi.
NASA spune ca avem nevoie de plante naturale in spatiile inchise
Spre sfarsitul anilor '70 NASA a decis sa studieze fezabilitatea crearii unui sistem ecologic de sustinere a vietii, pentru a trimite oameni pe luna in unitati de supravietuire. Concluzia a fost ca "Skylab" (unitatea de supravietuire), prezinta in aerul din interior cca. 300 substante organice volatile, ceea ce nu era incurajator pentru a mentine in viata fiinte umane in spatiul respectiv. Insa, un studiu mai aprofundat, a aratat ca plantele naturale introduse in respectivul laborator, inchis etans, pot curata aerul, i
mprospatandu-l.
Apoi, cercetatorii de la NASA au realizat un "biohome", o casa ideala a prezentului, in care un numar de voluntari au trebuit sa locuiasca timp de cateva luni. Pana la introducerea plantelor naturale in biohome, voluntarii au prezentat simptomele "cladirii bolnave", iar aceste simptome au disparut imediat dupa aducerea plantelor in numar suficient, prin urmare aceste plante curata noxele din aer.
Prin urmare, s-a ajuns in punctul de a forma Consiliului "Plante pentru Aer Curat", o organizatie non-profit care sustine introducerea plantelor naturale decorative in spatiile de interior ca pe o necesitate si nu ca simple decoratiuni. Plantele cu capacitati de purificare a aerului este formata din 50 de specii, din care: spatiphyllium, dracaena marginata, dracaena janet craig, dracaena warneczki, dracaena massageana, philodendron, epipremnum, sansevieria, ficus elastica, ficus alii, iedera iar dintre plantele cu flori: crizantema, gerbera, azalea, sunt cele mai intalnite.
Plantele absorb radiatiile electromagnetice
Computerele, copiatorul, imprimantele, telefoanele mobile genereaza campuri electromagnetice daunatoare sanatatii, de aceea este indicata amplasarea unor cactusi in imediata vecinatate a acestor aparate. Plantele emana oxigen si ioni negativi, pe cand computerele emit ioni pozitivi. Uneori, campurile sunt atat de puternice incat nici plantele nu rezista multa vreme in locul respectiv.
Plante cu efecte toxice
Plantele de interior au efecte deosebit de benefice asupra vietilor noastre, purificand aerul din interior, insa, multe dintre ele provin din zonele tropicale, unde exista cel mai ridicat procent de plante otravitoare.
Este indicat sa ii tii departe pe copii sau pe animalele de companie de aceste plante, pentru a nu exista probabilitatea ca acestia sa inghita parti din plantele lasate indemana lor. Iata cateva plante toxice, pe care ar trebui sa le eviti sau sa ai grija unde le asezi pentru a nu fi la indemana copiilor sau animalelor.
Aloe Vera – Aloe Barbadensis
Parti otravitoare: seva care poate da o reactie laxativa. Totusi, Aloe Vera este o planta cu efecte de vindecare ale arsurilor, taieturilor si altor probleme ale pielii, insa, la persoanele sensibile pot aparea cazuri de dermatita. Cand se foloseste aceasta planta trebuie sa se indeparteze seva galbena, care este toxica, abundenta mai ales la plantele batrane.
Amaryllis
Parti otravitoare: bulbii, insa substanta toxica trebuie sa fie ingerata in cantitati mari pentru a provoca simptome de varsaturi si ameteli. Amaryllis este o planta cautat pentru interiorul unei incaperi datorita florilor sale mari si foarte frumoase, cu aspect tropical, din timpul toamnei si iernii. Florile sunt asemenatoare cu crinul si cresc pe o tija lunga si dreapta, cu doar cateva frunze subtiri la bazai.
Anthurium andraeanum – Flamingo
Parti otravitoare: toate partile care pot crea arsuri, dificultate la inghitirea alimentelor, si raguseala, iar mestecarea ei cauzeaza imediat iritatii dureroase ale gurii si gatului. Primavara si vara aceasta planta se uda mai multa, pe cand iarna se uda mai putin cu apa necalcaroasa.
Hydrangea macrophylla - Hortensia
Parti otravitoare: frunzele si mugurii pot provoca varsaturi, dureri abdominale, iar persoanele sensibile se pot confrunta cu dermatite, chiar daca doar a ingrijit aceasta planta.
Hortensia nu este de interior, insa pot sta afara pe balcon asezate inspre est sau vest pentru a sta la soare jumatate de zi, folosind pamant afanat la plantarea ei.
Datura arborea – Trompeta ingerilor
Parti otravitoare: toate partile, provocand intoxicati atat la oameni cat si la animale: agitatie, halucinatii, temperatura crescuta, somnolenta. Este o planta lemnoasa, exotica, ornamentala, cu flori ce emana un parfum puternic si atarna ca niste palnii.
Plantele in locuinta
Este important sa stim cum trebuie amplasate plantele in apartament, deoarece unele plante se dezvolta mai bine la umbra, altele prefera si lumina, dar si umbra si mai sunt unele care trebuie sa fie scaldate in lumina cat mai mult timp pentru a se putea dezvolta.
De exemplu, plante ca Aspidistra si Sanseveria se amplaseaza la umbra, dar si lumina este necesara. In penumbra, in apropierea unei ferestre care nu primeste lumina soarelui direct se amplaseaza Dracena.
Temperatura la care traiesc plantele este diferita de la una la alta. Cele mai multe plante prefera temperaturi de 15 si 25 grade Celsius. Plantele de interior nu trebuie asezate langa calorifere, radiatoare sau aparate de aer conditionat, deoarece, desi ele rezista la diferente de temperatura, se pot adapta numai la cele cu 2-3 grade in plus sau in minus. Cactusii si plantele carnoase rezista totusi la diferentele mari de temperatura.
Plantele simt nevoia unui anumit grad de umiditate, insa traind intr-o incapere inchisa, in care functioneaza surse de incalzire si alte aparate, aerul devine uscat. Prin urmare, pentru a le oferi mediul de care au nevoie, putem folosi cateva metode pentru a creste umiditatea:
- se aseaza un vas cu apa acolo unde se afla surse de caldura
- plantele au nevoie sa-si creeze un microclimat in care sa se dezvolte mai bine, de aceea acestea trebuie grupate in mod compact
- se stropesc frunzele cu apa in cazul in care este cald in casa
Un alt aspect important pentru dezvoltarea plantelor de interior il reprezinta spatiul, fiind necesar replantarea plantelor cel putin o data pe an, in ghivece mai mari. Daca acest proces anual nu va avea loc, radacinile vor cfoarte mult si se vor deteriora din lipsa de spatiu, oxigen si pamant fertilizat. Exista totusi si plante sensibile care nu rezista la schimbari din cauza au radacinile mici si fragile: Bromelia, violetele africane, cactusii.