UPDATE 2019: 
Pana acum cativa ani Capitala se evidentia prin cele mai mari preturi in ceea ce priveste metrul patrat al unei locuinte. Totusi, ritmul de crestere al preturilor va fi, in acest an, mai lent decat in 2018. In Cluj, insa, pretul unui apartament de 2 camere, intr-o zona buna, a crescut la fabuloasa suma de peste 100.000 euro.
Astfel, in ultimii ani, Clujul a ajuns al doilea pol imobiliar din tara, dupa Capitala, din cauza cererii uriase inregistrata in ultima perioada impreuna cu puterea de cumparare foarte mare ce se datoreaza cresterii economice. Prin urmare, in Cluj se construieste mult, in special pe segmentul rezidential, iar locuintele se cumpara inca din faza de proiect, ceea ce in Bucuresti nu se mai poate. Foarte multi constructori si-au lasat proiectele incepute in stagnare din cauza ca nu se mai gasesc cumparatori pentru acestea, desi cererea este inca foarte mare.
In Cluj-Napoca se cauta imobilele noi, iar criteriile de selectie pentru o locuinta sunt:
- renumele zonei, locaţia
- facilitatile oferite
- spatiile verzi din jur
- apropierea de centru si de mijloacele de transport in comun
- pretul
Prin urmare, pretul unui apartament cu doua camere intr-un bloc nou din Cluj variaza, in functie de zona in care se afla apartamentul (cea mai scumpa si bine cotata zona rezidentiala din oras este Andrei Muresanu, apoi cartierul Zorilor, fiind urmat de Calea Turzii si Buna Ziua) si suprafata lui. Cele mai accesibile zone pentru achizitionarea unei locuinte sunt, ca in fiecare oras, zonele periferice: Floresti, Baci, Apahida. Acestea se vand mult mai ieftin fata de zonele amintite anterior, din cauza distantei fata de centru, fata de mijloacele de transport in comun si a lipsei facilitatilor.
Un paradox este faptul ca, toata lumea se inghesuie sa cumpere apartamente noi, desi acestea sunt construite din materiale de slaba calitate, ajungand ca dupa doua luni zidurile sa se crape, instalatia apartamentului sa se strice si altele. Dar, datorita cererii tot mai mari, se cauta in continuare si apartamentele din blocurile vechi, care au mai multe avantaje:
- sunt rezistente, fiind construite din caramida
- existenta cartii funciare pentru achizitionarea prin credit ipotecar
- faptul ca se afla deja in zona cu o serie de facilitati
- lipsa santierelor pentru amenajarea lui
Casele vechi la mare cautare de investitorii straini
Din cauza stresului cotidian si a agitatiei marilor orase, casele la curte sunt dorite de o mare parte din cei care isi cauta o locuinta, din nevoia de intimitate, de spatiu, nevoia de spatiu verde oricat de mic ar fi el. Aceste locuinte se adreseaza persoanelor cu venituri medii si mari, familiilor tinerei, care prefera o casa mica in locul unui apartament la bloc. Pe piata imobiliara mai exista si categoria celor care doresc o casa la cheie, chiar daca pretul este mai mare sau vile pentru sediu de firma.
In ultima vreme, in special in zona centrala si de vest a tarii, au aparut investitori straini, care cumpara locuinte in blocuri foarte vechi tip vila, din perioada interbelica, situate in cartiere linistite. Acest fenomen a inceput din Brasov si s-a extins tot mai mult, cu precadere in zonele mentionate anterior. Investitorii straini nu le cumpara pentru a locui in ele, ci sunt privite mai degraba ca pe o oportunitate de afacere: le renoveaza, pastrandu-le arhitectura existenta, uneori chiar si unele obiecte de mobilier vechi, crescandu-le valoarea pe piata.
In Cluj-Napoca se livreaza mai multe locuinte decat in Capitala
Si totusi cum s-a ajuns in postura in care piata imobiliara din Bucuresti este detronata, incet-incet, de cea din Cluj? Si anul acesta se estimeaza cresteri la preturile locuintelor, datorita faptului ca cererea nu acopera oferta existenta pe piata, insa cresterea nu va fi la fel de mare ca in anii trecuti. Prin urmare, in Cluj-Napoca se estimeaza o crestere cu 20-25% pentru aparatamentele din blocurile noi, o usoara crestere si in ceea ce priveste apartamentele din blocurile vechi, exceptand locuintele de lux situate in blocuri vechi sau cele tip vila si, de asemenea, apartamentele din perioada interbelica. Cu siguranta, acestea din urma vor cunoaste o crestere mai mare fata de apartamentele din blocurile noi.
Pe plan mondial, insa, lucrurile stau altfel. Desi numarul de firme de constructie, de ansambluri rezidentiale s-a marit, Romania se afla printre ultimele locuri in Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul de locuinte la mia de locuitori.