Robotii modulari ce se autoasambleaza vor inlocui mobila?

Imagineaza-te cu doar cativa ani in viitor. Este seara si ai terminat de luat cina. Cand ai terminat de spalat vase in bucatarie si te indrepti catre canapea sa te relaxezi, o hoarda de roboti mici se aduna in fata ta si se asambleaza intr-o canapea confortabila cu sprijin pentru picioare. Te asezi in mobilierul nou asamblat si pornesti televizorul. Dupa ce emisiunea ta preferata se termina, poti lua laptop-ul si te poti deplasa pana in cealalta parte a camerei, unde grupul tau de roboti autonomi s-a demontat din configuratia de canapea si se rearanjeaza rapid intr-un birou de mici dimensiuni. Amplasezi laptop-ul pe piesa de mobilier formata, petreci o ora surfand pe internet, apoi vei dori sa dormi, stiind ca atunci cand te vei trezi legiunea ta de creaturi robotizate te va astepta - de data aceasta sub forma de masa si scaun pentru a lua micul dejun.

Robotii modulari ce se autoasambleaza vor inlocui mobila?
 
Mobilierul format din roboti ce se auto-asambleaza a fost propus in universul Sci-Fi si inainte, dar nu a fost o abundenta de dezvoltare si in lumea reala, pana acum. Grupul elvetian de la Laboratorul BioRobotics este in curs de dezvoltare a unei linii de roboti ce se auto-asambleaza in diferite configuratii, in functie de nevoile tale si de amplasarea acestora.
 
 Masa formata din roboti
 
Decat un mobilier traditional care, in cea mai mare parte, sta intr-un singur loc si trebuie ridicat in cazul in care ai nevoie de el sa faca altceva, robotii din jurul casei, ce se asambleaza in orice doresti tu in acel moment.

Fiecare robot se misca independent si comunica cu ceilalti roboti pentru a-si da seama unde ar trebui sa se aseze fiecare. Toate componentele se conecteaza intre ele si se pot deplasa, indoi, flexa si roti in orice directie. Exista chiar si module pasive, ce nu se misca, si balamale speciale universale pentru a te asigura ca poti indeplini orice tip de nevoie de mobilier.
 
 Birou din roboti
 
Acum, daca Biorobotics Lab poate sa-si dea seama cum sa realizeze roboti care sa aduca gustari impreuna cu ei atunci cand intra in sala, vom fi pregatiti pentru un viitor plin de inovatie si de trandaveala.