Cum se spala o canapea

Din punct de vedere tehnic, nu poti sa speli decat canapele care au huse. Daca ai fermuar pentru pernele canapelei, dar nimic altceva, acest lucru inseamna ca nu poti indeparta piesa ce formeaza spatarul canapelei, precum si cea de pe bratele ei. Fermuarele pernelor sunt necesare pentru a putea inlocui husa cand aceasta este veche.

 Cum se spala o canapea
 
    Cu toate acestea, aceste perne prevazute cu fermuar pot inclina balanta in avantajul tau, in ceea ce priveste curatarea canapelei. Ambele huse de canapele - cele din bumbac si din damasc - pot fi spalate la masina de spalat, fara nici o problema, insa probabil nu dispui de nici un ghid de spalare  pentru perne, astfel incat va trebui sa determini singur daca iese culoarea din material sau daca intra la apa si asa mai departe. Prin urmare, spalarea se face pe riscul tau. Pentru a intoarce situatia in favoarea ta, uda o zona mica, ascunsa din tesatura, apoi stergeti cu un prosop alb de hartie. Ar trebui sa nu existe nici un transfer de culoare de pe tesatura pe prosop. Pentru a investiga daca tesatura intra la apa sau nu, analizeaza zona umezita atunci cand se usuca pentru a vedea daca aceasta ramane in totalitate dreapta. Orice bucla indica faptul ca materialul ar putea intra la apa.

Canapele din bumbac sau damasc

    Din pacate, posibilitatea ca tesatura canapelei sa intre la apa este mare. Cele mai multe huse, dar nu toate, sunt pre-spalate (si asta poti afla de pe eticheta). Daca acestea nu sunt pre-spalate, posibilitatea de a intra la apa este mai mare. Ai putea lua in considerare curatatoria chimica, in cazul in care eticheta permite acest lucru. Fi constient de faptul ca spalarile repetitive doar a pernelor, va da un aspect urat, deoarece acestea vor fi mai luminate decat restul zonelor. Pe de alta parte, daca nu-ti speli canapeaua deloc, locul de sezut se va inchide la culoare din ce in ce mai mult, deoarece acestea atrag cea mai mare mizerie. Cea mai buna solutie este aceea de a spala husele pernelor suficient de des pentru a le mentine curate, dar nu suficient de des pentru a le face sensibil mai deschise fata de partea din spate si bratele canapelei.

    Pentru acele huse de canapea care se pot spala, urmeaza instructiunile de mentenanta, pentru masina de spalat sau spalarea manuala. Daca speli husele la initiativa ta, foloseste o setare a temperaturii scazuta sau spalarea la mana. Usuca-le apoi pe sarma sau intr-un loc cu putina caldura, dar nu le permite acestora sa se usuce complet. In schimb, pune inapoi husele pe canapea, atunci cand acestea sunt usor umede. In acest fel, in cazul in care vrei sa le intinzi pentru a le fixa corect, o poti face cu usurinta. Daca este impedios necesar sa le calci, fa acest lucru dupa ce le-ai asezat pe canapea.

canapea din catifea

    Este vital sa ca scaunele si canapelele sa nu fie prea umede. Tesaturile, asa cum este bumbacul, se pot spala, dar acestea sunt de multe ori intinse pe un cadru de lemn. Daca apa ajunge in interiorul tesaturii se poate firma mucegai, adanc in interiorul canapelei, pentru ca nu va avea sansa sa se usuce niciodata. Pentru a preveni tesatura sa se umezeasca prea tare, da mai bine cu solutie de curatare decat cu apa in material. Amesteca sampon pentru tapiterie conform instructiunilor de pe pachet, apoi utilizeaza numai spuma pentru a curata canapeaua. Aduna bulele si curata materialul cu acestea cu ajutorul unei perii moi. Clateste usor folosind un prosop umed, apoi scoate excesul de umiditate prin stergerea cu prosoape uscate a canapelei. In cele din urma, da drumul la temperatura in camera pentru a se usca mai repede.