Curatenia inseamna sanatate!

Curatenia este foarte importanta nu numai pentru aspectul camerei tale, dar in primul rand pentru o viata sanatoasa. Sunt foarte multe pericole la care ne expunem atunci cand traim in dezordine. Trebuie sa ne ferim de scarieni (organisme microscopice ce se hranesc cu pielea moarta), de mucegaiu si, bineinteles de bacterii. Crestem mici "animalute" in casele noastre fara sa ne dam seama, dar care ne pot imbolnavi. Trebuie sa avem grija sa curatam covoarele, paturile, cearsafurile, buretii de baie, altfel riscam sa detinem o adevarata "crescatorie" de acarieni, bacterii si ciuperci, care ne pot provoca alergii si diferite alte afectiuni. Pentru a evita acest lucru trebuie sa stim cum sa ne curatam corect locuinta.


 Curatenie

Asternuturile


    Cat de bine si relaxati ne simtim in asternuturi curate, dar pe langa asta ne putem proteja de diferiti microbi care ne pot afecta viata prin schimbarea asternuturilor cel putin o data pe saptamana. Pentru ca asternuturile sa reziste la spalari repetate trebuie sa alegeti un material textil usor de spalat, rezistent la temperaturi ridicate si fara prea multe imprimeuri, deoarece temperaturile ridicate le pot deteriora. De asemenea, este indicat sa cumparati asternuturi mai subtirele, punand mai multe straturi de asternuturi subtiri decat unul singur si foarte gros, astfel puteti evita retinera prafului si a alergenilor.

Covoarele si mochetele


    Un alt mediu propice in care bacteriile isi fac cu usurinta aparitia este reprezentat de covoare si mochete. Fiind greu de curatat, evitam sa le spalam in fiecare sapatamana de exemplu, ci lasam acest lucru in perioadele in care se realizeaza curatenia generala. Mizeria reprezentata prin particule de praf, firmituri si diferite resturi se strange intre fibrele covoarelor, adesea destul de lungi, de aceea ele trebuie aspirate cu insistenta, deoarece mizeria ce dauneaza organismului uman nu este neaparat una vizibila, ci mai degraba microscopica.   

    Cea mai buna curatire a covorului este sa il scoti afara si sa il bati apoi sa il speli cu produse speciale pentru covoare sau cu apa si otet atat pentru a-l curata, cat si pentru a pune in evidenta culorile lui. Acest procedeu este obligatoriu macar de 2 ori pe an. In restul timpului puteti folosi aspiratorul, insa sa insistati cat mai mult pentru a indeparta praful din profunzime. O alta solutie ar fi sa apelati la serviciile unei spalatorii sau curatatorii pentru a-ti curata si igieniza covoarele, insa acest procedeu este scump si nu se stie in ce stare ti-ar putea aduce covoarele.

Curatenie generala - simplu si eficient!

Curatenie
    De obicei curatenia generala o facem de doua ori pe an, de Paste si de Craciun. In aceste perioade scoatem covoarele la batut, spalam geamurile, facem ordine in dulapurile din bucatarie si intram in zone ascunse cum ar fi aspiratul dupa biblioteca enorma pe care o avem in sufragerie. De aceea ni se intampla sa ne apucam de curatenie generala si sa avem impresia ca nu se mai termina. In cele ce urmeaza va oferim cateva sfaturi care ne pot ajuta sa economisim timp si energie:

Organizeaza-ti timpul

Trusa de curatat    In primul rand trebuie sa alegem cu ce camera incepem si ce trebuie facut in aceasta. Adu-ti toate produsele de curatat in acel loc, pentru a nu te trezi apoi ca mai ai nevoie si de produsul de curatat mobila, de exemplu, tu fiind cocotata pe un scaun printre mobila si haine. Este indicat sa cureti fiecare perimetru al camerei cu seriozitate pentru a nu fi necesar sa revii asupra lui si astfel iti vei usura munca, iar rezultatul va fi pe masura efortului depus.  

Cum te echipezi cand faci curatenie

    Este important, sa te imbraci in ceva cat mai confortabil, altfel te vei fi incomodata nu numai de volumul mare de munca, dar si de felul cum te simti atunci cand muncesti, pentru ca hainele nu-ti permit sa te misti in voie. Poate fi utila o imbracaminte prevazuta cu multe buzunare, ceea ce te poate ajuta atunci cand ai nevoie de mai multe ustensile, iar o parte le poti pune in buzunare.

Momentul potrivit

    Ideal ar fi ca sotul tau sa te ajute la astfel de munci, pentru ca dulapul poate fi greu de mutat, covorul trebuie strans, poate este nevoie de cateva imbunatatiri ale design-ului (sa agati un tablou pentru aceasta ai nevoie sa bati un cui) si la sfarsit ar putea sa te ajute cu aspiratul. Daca insa, iti place ca lucrurile sa mearga asa cum vrei tu si nu ai incredere in altcineva ca ar putea curata mai bine zonele care necesita mai multa atentie, atunci mai bine stai singura. O solutie pentru a se pastra curatenia si usura munca este ca pardoseala sa fie parchet, linoleum sau gresie, suprafete ce sunt usor de curatat.

Buretii de baie si de bucatarie

    Buretii de baie si de bucatarie trebuie schimbati periodic, deoarece acestia poarta o groaza de bacterii care ne pot afecta sanatatea. Insa, nu putem sa-i schimbam zilnic asa ca va aratam un truc care va poate ajuta sa scapati de bacterii,  dar, in acelasi timp, sa faceti si economie. Buretii pot fi fierti intr-o oala pe care nu o mai folosesti si cu sapun se lasa la inmuiat, apoi se scot, se clatesc si gata.

Atentie! Buretii de bucatarie nu se fierb impreuna cu cei de baie, ci separat.

Curatarea cu ajutorul aburului

   Atunci cand ai pete de grasime intarita, in special pe suprafata aragazului sau in cuptor, o curatare cu ajutorul aburului poate fi solutia mult asteptata.  Pe langa faptul ca pot indeparta urmele greu de indepartat, aceste aparate omoara si bacteriile prin aburii fierbinti pe care ii elimina.  Insa, folosit in exces, poate aduce la aparitia mucegaiului.