Instalatii electrice - sugestii de instalare a prizei electrice

Nevoia unei prize electrice suplimentare este o problema banala de uz casnic. Este adesea compensata prin rularea mai multor cabluri de extindere. Alte ori, rezolvarea devine unul dintre cele 4 sau 6 plugin-uri ale prizei care transforma doua prize in mai multe. Din moment ce prizele electrice sunt  evaluate pentru a transporta curentul la un anumit numar de amperi, oricare dintre aceste solutii poate fi o reteta pentru un incendiu. Chiar daca planuiti sa amplasati priza suplimentara pe un circuit existent, ar fi mai sigur decat sa se puna prea multe pe o singura priza. Prin urmare, este mai bine daca puteti rula un nou circuit sau sa gasiti unul cu o sarcina electrica mai mica decat cea existenta.

 Instalatii electrice - sugestii de instalare a prizei electrice
 
     Nu conteaza ce directie alegeti pentru instalarea noii prize electrice, trebuie doar sa gasiti o sursa de energie pentru a o putea folosi. Cea mai simpla cale este aceea de a gasi un debuseu in apropiere si sa bateti usor in acesta. Acest lucru va va oferi o sursa de energie si, eventual, o simpla cablare in cazul in care nu aveti nevoie de noua priza sa fie amplasata prea departe. Daca prizele existente in camera sunt deja supra saturate, va trebui sa gasiti o alternativa mai buna de unde sa se foloseasca energia.

    Daca sunteti in apropierea panoului electric, cea mai buna alegere este sa deschideti panoul si sa executati o noua linie la care sa-i atasati un intrerupator. Asigurati-va ca opriti principalele intrerupatoare ale panoului electric inainte de a scoate capacul. Cumparati un intrerupator pentru a se potrivi cu celelalte din panou. Utilizand 10 sau 12 dispozitive de masurare a cablurilor cu trei fire, atasati cablul neagru in noul intrerupator, pe cel alb in fasia din pamant de-a lungul sau in partea de jos a panoului.

Tabloul electric de comanda

    Dupa atasarea intrerupatorului in cutie, rulati cablul (prin conducta, daca este necesar) acolo unde doriti priza. Instalati o cutie pentru inrerupator si cablati noua priza. Inlocuiti capacul de pe panoul intrerupatorului. Atasati capacul peste priza si ar trebui sa fie gata dupa ce activati inrerupatoarele principale si pe cele noi.

    Puteti urma aceeasi procedura, pentru un cablu lung de la panou la o noua priza, dar aceasta poate aduce probleme, daca trebuie sa umblati prin pod. De asemenea, va trebui sa trageti cablul in jos pe perete si in noua priza. De cele mai multe ori pentru acest tip, incercati sa gasiti o priza intr-o camera adiacenta si rulati un cablu scurt prin perete la noua cutie pentru a instala priza.

    Pentru a instala cutia prizei, cumparati o caseta "veche de constructii". Aceasta este prevazuta cu urechi, care se poate manipula cu un surub pentru a o fixa in spatele peretelui fals, ancorandu-se de aceasta. Dupa ce ati taiat gaura pentru caseta, este nevoie de aproximativ un minut pentru a o instala daca cablul este gata pentru a fi tras in interiorul acesteia.

Cutia prizei electrice

    Priza in sine este relativ usor de instalat. Folosind cele trei fire, dezveliti aproximativ 1,3 cm din banda izolanta a cablului de la cablurile de culoare alba si neagra. Impingeti aceste capete de sarma in gaurile prizei si fixati suruburile. Fixati priza in surub de cutia, cu toate firele in spatele ei, dupa care fixati si capacul prizei, iar instalarea este gata.
 
 Priza electrica