Otravurile de sub chiuveta: Pericolul ascuns al produselor de curatare

Otravurile de sub chiuveta: Pericolul ascuns al produselor de curatare


    Asociatia Americana de Control al Otravii (AAPCC) a inregistrat mai multe expuneri la substante de curatare de uz casnic, care au fost suficient de grave pentru a necesita tratament intr-un spital. Incredibil, in conformitate cu AAPCC cel mai mare numar de cazuri de intoxicatii, in 1993, au fost cauzate de produse de curatare - produse de curatat toaleta, inalbitori, sapunuri si detergenti.

   Pericolul ascuns al produselor de curatare
 
     Un milion de otraviri in Canada, in fiecare an sunt datorate ingestiei cauzata de intoxicarea cu produse de curatare, de uz casnic. Unele dintre acestea sunt fatale. Mii de copii si adulti raman permanent desfigurati sau raniti prin contactul cu substantele chimice, in casa, in fiecare an.

    Si animalele de companie sunt, de asemenea, in risc. Animalele care nu au acces la apa curata si proaspata au mai multe sanse de a bea din balti, jgheaburi, wc-uri sau orice alt container vechi lasat prin curte sau la indemana lui. Chiar daca pisicile au intotdeauna acces la apa curata intr-un bol, ele par sa prefere toaleta, chiuveta, cada de baie.

    In cele ce urmeaza vom prezenta cateva dintre cele mai periculoase produse de curatat gasite in jurul casei:

ODORIZANT DE CAMERA: interfereaza cu capacitatea ta de a mirosi, prin eliberarea unor agenti de izolare a nervilor sau prin acoperirea pasajele nazale cu o pelicula de ulei, de obicei metoxiclor, un pesticid ce se acumuleaza in celulele adipoase. Substantele chimice toxice gasite intr-un odorizant de camera sunt formaldehida, o substanta cancerigena foarte toxica si fenolul. Atunci cand fenolul atinge pielea ta aceasta poate provoca umflaturi, arderi si altele.

Amoniacul: este un produs chimic foarte volatil si este foarte daunator pentru ochi, la nivelul tractului respirator si pentru piele.

AGENTI DE CURATARE ANTIBACTERICI: pot contine Triclosan, care este absorbit prin piele si poate fi legat de leziuni hepatice.

INALBITOR: este un coroziv puternic. Acesta irita sau arde pielea, ochii si tractul respirator. Poate cauza edem pulmonar sau varsaturi, si chiar coma, daca este ingerat. Nu amestecati niciodata inalbitor cu agenti de curatare folositi pentru toaleta sau amoniac. Aceste amestecuri pot produce vapori care pot fi mortali.

Fara inalbitori

SAMPON DE COVOR SI TAPITERIE: Cele mai multe formule sunt concepute pentru a curata pata in sine, ele îndeplinind sarcina, dar cu utilizarea substantelor foarte toxice. Unele includ perchlorethylene, un agent cancerigen cunoscut pentru pagubele ce le poate provoca ficatului, rinichilor si deterioreaza sistemul nervos; si hidroxidul de amoniu, un coroziv extrem de iritabil pentru ochi, piele si caile respiratorii.

CLOR: primul agent chimic in razboi a fost clorul. Al doilea razboi mondial s-a incheiat cu o abundenta a aceastei substante chimice ieftine. In numele  profiturilor uriase, acesta a fost adaugat la aprovizionarea cu apa pe conducte si in multe alte produse. Clorul este numarul unu in cauzarea cancerului la san si poate fi letal. Oamenii de stiinta nu umbla cu clorul fara manusi de protectie, masti pentru fata si ventilatie corespunzatoare, dar cu toate astea il intalnim in magazine, curatatorii, inclusiv in detergentii pentru masina de spalat. Efectele nocive sunt intensificate in cazul in care vaporii se incalzesc, ca si in cazul dusului. Clorul este in apa potabila, bazine de inot, jacuzzi si multe altele.

Clorul este in apa potabila, bazine de inot, jacuzzi si multe altele.