Vopsele de exterior

Vopsele de exterior


Alegerea vopselei de exterior poate fi complicata din cauza gamei largi de suprafete. Aceste suprafete includ captuseli conice si din aluminiu, sindrila din lemn, sindrila din gudron, cedru, caramida, blocuri de beton, stuc si, bineinteles, vopsea veche. La multe case mai vechi, vei gasi o combinatie a acestor suprafete. Din fericire, exista o vopsea de exterior pentru fiecare tip de suprafata, iar unele vopsele sunt potrivite pentru mai mult de o singura suprafata.

Vopsele de exterior
 
Ca si vopselele de interior, vopselele de exterior sunt disponibile fie pe baza de apa (apa subtiata), fie in formula de solvent subtiat si in trei tipuri de luciu: semigloss, plan si gloss. Exista, totusi, cateva caracteristici care diferentiaza vopselele de exterior de cele folosite in interiorul casei. In primul rand, vopselele exterioare sunt mai scumpe. De asemenea, vopselele de exterior contin o mai mare cantitate de rasina (pentru rezistenta la umezeala si pentru durabilitate) si de pigment (pentru culoare).

Poate doresti sa alegi vopseaua de exterior bazandu-te pe ceea ce ai folosit inainte. Ca si cu vopselele de interior, latexul merge cel mai bine peste lucrari din latex, iar vopselele alchidice peste alchidice. Daca nu poti spune sau nu esti sigur in legatura cu tipul de vopsea ce este aplicat pe casa, foloseste o vopsea cu baza alchidica.

Vopselele pentru exterior din latex sunt mai usor de aplicat, se usuca repede si pot ajuta la minimizarea problemelor de umiditate, deoarece aceste vopsele "respira". Curatarea se realizeaza doar cu apa si sapun. Aceste vopsele nu adera la fel de bine pe vopsele de ulei sau vopsele alchidice de baza sau pe suprafetele slab pregatite. Alchidele, pe de alta parte, sunt extrem de durabile, dar este mai dificil de a lucra cu ale si se usuca incet. De asemenea, solventii trebuie sa fie utilizati cu alchide pentru a curata pensulele, rolele, paletele de vopsea si de irigare.

Unul dintre tipurile de vopsele alchidice exterioare pot fi extrem de atractive datorita proprietatii regularizate, de auto-curatare. Se numesc "Urme", si exact asta este ceea ce fac. Peste o perioada de ani de zile, suprafata vopsita oxideaza incet. Fiecare precipitatii spala o cantitate importanta de vopsea - impreuna cu murdaria.

Ca urmare a acestei varsari, suprafata vopsita se auto-reinoieste in mod constant. Pretul acestei comoditati folosite obisnuia sa fie reziduuri calcaroase pe fundatii si arbusti, dar cele mai noi formule controleaza varsarea asa ca nu pateaza suprafetele adiacente.

Urmele de vopsea nu sunt recomandate pentru orice casa. In zonele cu putine precipitatii, de exemplu, praful tinde sa ramana pe suprafata, stergand vopseaua. In regiunile umede, urmelor de vopsea nu merita cheltuieli suplimentare, pentru ca ploile frecvente vor mentine exteriorul casei curat indiferent de ce tip de vopsea este utilizat.