Arhitectura ce pacaleste ochiul privitorului


    Arhitectii se straduiesc sa balanseze atractia estetica cu functionalitatea unei constructii, asa ca multi isi dau silinta sa creeze cladiri indraznete, interesante prin utilizarea iluziilor optice. De fapt, ochii ne sunt folositi impotriva noastra - insa nimeni nu se plange de rezultat.

Arhitectura ce pacaleste ochiul privitorului

 Partenonul din Atena, Grecia

         Utilizarea iluziei optice in arhitectura nu e noua; unul dintre cele mai clare exemple este cel din Partenon in Atena, Grecia, construit cu 25 de secole in urma. Curios este ca cele mai multe tehnici subtile folosite de catre arhitectii Partenon-ului nu fac ca structura sa arate ca ceva ce nu este, ci corecteaza perceptia privitorului astfel incat templul sa arate asa cum ar trebui.  Coloane cu colturi oarecum mai largi, care se curbeaza in interior si podeaua care e cu 6 cm mai inalta in centrul sau, toate acestea conspira la a da Partenonului o frumusete uimitoare, ce este evidenta chiar si asa cum se prezinta constructia in zilele noastre.
        

        Arhitectii erei clasice lucrau, in special, in piatra, iar romanii antici au aplicat cunostinte noi de optica si perspectiva pentru a crea iluzia optica a acestei podele din mozaic.                                                           

Iluzii optice - podelele  Iluzii optice arhitecturale

    

 

     Evul Mediu si Renascentismul s-au confruntat cu renasterea stiintei, a artei si a design-ului, toate fiind expuse in picturile magnifice ale lui Leonardo da Vinci si Michaelangelo. Influientele acestora sunt simtite chiar si in zilele noastre, pe tot globul, creatii vazute pe podeaua catedralei Saltas din Argentina (in stanga sus) si podeaua pictata a shopping center-ului Sunshine din Tokyo (in dreapta sus).

 

 

    Arhitectii moderni folosesc, adesea, forme si stiluri traditionale ca si un punct de inceput, dupa care le combina pentru a cera ceva nou care pune o noua viziune a ceea ce te astepti sa vezi. Asa numita "Cladirea ce se topeste", creata de artistul Peter Delavie din Franta, este de fapt, creata din panza impermeabila ce inveleste laturile unei cladiri in constructie din Paris.  

"Cladirea ce se topeste", FrantaArhitectura ce pacaleste ochiul privitorului
    

  

     O combinatie ingenioasa din piatra anorganiza cu verdeata organica care nu face altceva decat sa atenueze liniile severe ale structurii, adaugand o nota de fantezie si culoare.


    

 

 

M.C. Escher a fost cunoscut pentru picturile si desenele sale ciudate care se jucau cu perspectiva in cele mai neobisnuite moduri, totusi, fiind in conformitate cu teoriile matematice. Multe dintre acestea sunt descrise ca fiind o arhitectura si cladiri imosibile.  


Arhitectura si cladiri imosibileArhitectura si cladiri imosibile in The Simpsons

   

 Chiar si renumitul serial "The Simpsons" s-a inspirat din arta abstracta a renumitului artist.