Arhitectura manastririlor suspendate pe stanci

Arhitectura manastirilor este deseori spectaculoasa, un atribut ce pare ca se afla la cota stilului de viata ascetic. Timpul este o amanta dura si dupa secole de razboi, certuri religioase si dezastre naturale, numai cele mai puternice - si mai ciudate - au supravietuit. Pentru aceasta am putea, cel putin, sa fim recunoscatori.

Arhitectura manastririlor suspendate pe stanci
 

Manastirea Sumela: o constructie suspendata de stanci


    Un sanctuar suspendat de stanci, Manastirea Sumela din Turcia aflata in provincia Trabzon (Trebizond la vechii greci si bizantini) dateaza din anul 386. Dupa cum se povesteste, o pereche de preoti ce calatoreau spre est de Atena au crezut ca stanca abrupta cu vedere spre valea unu rau, ar fi un loc bun de a infiinta o manastire. Cu toate locul ales este unul periculor, alegerea lor a asigurat faptul ca Manastirea Sumela ar fi o nuca greu de spart de catre invadatori.

Manastirea Sumela: o constructie suspendata de stanci

Manastirea St Catherine, langa Muntele Sinai


    Una dintre cele mai vechi manastiri crestine din Egipt, daca nu chiar din lume, Manastirea St Catherine amplasata langa Muntele Sinai, dateaza din cei mai timpurii ani de credinta. Radacinile vietii de calugarie au pornit din pamantul stancos al Muntelui Sinai. Manastirea a fost sponsorizata de-a lungul anilor de regi si imparati, din taramuri indepartate, care au vazut-o ca pe un sprijin al credintei ce merita a fi protejat. Astazi, zidurile sale inca formidabile, construite de catre imparatul bizantin Justinian in secolul al 6-lea, sunt in mod remarcabil in stare buna.

Arhitectura manastirii St Catherine, langa Muntele Sinai

Skellig Michael, Irlanda


    Skellig Michael, o insula stancoasa neospitaliera situata la 10 mile de-a lungul coastei County Kerry, Irlanda, reprezinta una din cele mai vechi si cele mai faimoase manastiri din Irlanda. Calugarii ce au suferit aici, rareori mai mult de o duzina, au trait in frig, in aceste colibe de piatra, in anul 588 pana in secolul al 12-lea, atunci cand s-au mutat.

Arhitectura manastirii din Irlanda

Manastirea Khor Virap si Muntele Ararat


    Oare manastirea Khor Virap din vestul Armeniei a mai fost folosita ca o locatie pentru un film? Antica manastire zidita sta singura pe un platou magnific de natura, o priveliste dominata blocuri masive de zapada de pe muntele Ararat, crezandu-se a fi ultimul loc de odihna a faimoasei Arca lui Noe. Khor Virap gazduieste, de asemenea, temnita folosita pentru a-l inchide pe Sfantul Grigore, considerat sfantul fondator al crestinatatii din Armenia, care dateaza din anul 301.
 
 Manastirea Khor Virap si Muntele Ararat