Comori pe care nimeni nu le-a mai gasit

Cele mai uimitoare comori pe care nimeni nu le-a gasit

 

Chivotul Legii


    Pentru vechii israeliti, Chivotul Legii a fost cel mai sacru lucru de pe Pamant. Obiectul centrale si suprem a natiunii ebraice, acest cufar ornat a fost, in conformitate cu Biblia, conceput de Dumnezeu.
    Masurand 112 de centimetri lungime, 66 de centimetri latime si 26 de centimetri inaltime, cufarul a fost confectionat din lemn de salcam, format in interior si exterior din aur pur si inconjurat de o margine artistica din aur. Montat pe un invelis din aur masiv unde doi heruvimi de aur, unul la fiecare capat al marginii, asezati unul in fata celuilalt, cu capete arcuite si aripi ce au o extindere ascendenta.

   
 Chivotul Legii
 
   Chivotul servea drept o arhiva sfanta pentru pastrarea in siguranta a relicvelor sacre, inclusiv cele doua pietre pe care stau scrise Cele Zece Porunci. Ca o comoara istorica si religioasa, chivotul si continutul sau erau absolut nepretuite.
    In 607 i.Hr., Ierusalimul, capitala regatului israelit al Judah si casa Templului lui Solomon, acolo unde chivotul era amplasat, a fost asediata si cucerita de babilonieni. Intr-un masacru teribil, mai mult de un milion de oameni au fost ucisi, iar supravietuitorii au fost tinuti in captivitate.
    Saptezeci de ani mai tarziu, cand israelitii au revenit pentru a reconstrui orasul, chivotul disparuse. Ce s-a intamplat cu aceasta relicva nepretuita nimeni nu stie, insa subiectul s-a transformat intr-un obiect de intense speculatii inca de atunci.
    Se crede ca acest chivot a fost ascuns de catre evrei pentru a-l pastra departe de babilonieni. Posibilele locatii pentru ascunzisul sau variau de la Muntele Nebo din Egipt pana in Etiopia sau intr-o pestera in inima Judah. Totusi, daca chivotul a fost ascuns, de ce nu a fost recuperat atunci cand israelitii au revenit in Ierusalim si au reconstruit templul?
    Altii cred ca acest chivot a fost distrus de catre babilonieni. O alta explicatie pune accent pe credinta si este aceea ca Dumnezeu a scos miraculos chivotul pentru pastrare prin interventia divina.
 
 Chivotul servea drept o arhiva sfanta pentru pastrarea in siguranta a relicvelor sacre
 

Camera de chihlimbar

 
 Camera de chihlimbar
 
    Descrisa ca fiind cea de-a opta minune a lumii de catre cei care au vazut-o, Camera de Chihlimbar este, cu siguranta, o comoara unica in istorie ce nu a fost gasita.
    A fost o sala de 1,02 metri patrati constand din pereti mari incrustati cu mai multe tone de chihlimbar de un design superb, oglinzi mari sub forma de frunze placate cu aur si patru mozaicuri Florentine magnifice. Aranjata pe trei niveluri, chihlimbarul a fost incrustat cu bijuterii pretioase, iar in sala se aflau cutii din sticla ce adaposteau una dintre cele mai valoroase colectii de arta prusaca si rusa asamblate vreodata.
    Creata pentru regele Prusiei, Friedrich I si daruita tarului rus Petru cel Mare in 1716, aceasta a fost amplasata la Palatul Catherine, langa Sankt-Petersburg. Astazi, Camera de Chihlimbar ar fi evaluata la mai mult de 142 milioane dolari.
Cand Adolf Hitler s-a intors masina sa nazista de razboi catre Rusia, detinatorii Camerei de Chihlimbar au avut emotii. Acestia au incercat sa o mute, dar  chihlimbarul a inceput sa se prabuseasca, asa ca au incercat sa-l acopere cu tapet. Procesul a fost un esec, iar cand nazistii au invadat Leningrad-ul (numit anterior Sankt-Petersburg), in octombrie 1941, acestia au luat-o si au amplasat-o in Castelul Konigsberg unde a ramas pe parcursul anilor de razboi ce au urmat.
    Cu toate acestea, atunci cand Konigsberg s-a predat in aprilie 1945, comoara fantastica nu a mai fost gasita. Camera de Chihlimbar nu a mai fost niciodata vazuta de atunci. Oare sovieticii au distrus cu bombele lor, in mod inconstient, propria lor comoara? A fost ascunsa intr-un buncar subteran in afara orasului? Sau a fost distrusa atunci cand Castelul Konigsberg a ars la scurt timp dupa ce orasul a capitulat?
    Probabil ca nu vom sti niciodata sigur. Dar, din fericire pentru iubitorii de opulenta, Camera de Chihlimbar a fost recreata cu migala si este amplasata in Palatul Catherine.
 
 Camera de Chihlimbar - opta minune a lumii de catre cei care au vazut-o