Scari din caramida

Construirea scarilor ce duc catre terasa nu este un proiect pentru un incepator. Construirea scarilor din caramida se poate face in mai multe moduri. Poti folosi metodata traditionala de caramida si mortar sau caramizi de beton interconectate, care nu au nevoie de mortar.

   Scari din caramida
 
Poti face acest proiect cu caramizi din beton interconectate, fara mortar daca nu reusesti cu. Aceste caramizi se conecteaza intre ele si sunt amplasate pe un pat de piatra maruntita si un strat subtire de nisip. Poate fi folosit un adeziv special pentru proiectele de exterior, pentru a conecta caramida de la marginea unei trepte cu cea de sub ea.

    Exista doua seturi de trepte de caramida aproape identice. Pentru trepte s-au folosit pavaje din caramida groase speciale, de 4 cm grosime, care sunt concepute pentru a fi amplasate in pozitie orizontala pe teren. Aceste pavaje din caramida au fost arse in cuptor la o temperatura foarte ridicata, pentru uhn timp indelungat. Acesta este motivul pentru care gheata, zapada si nenumaratele cicluri ale vremii de frig-cald nu deterioreaza caramida.

Alee si scari din caramida

    Cel mai bun mod de a te gandi in ceea ce priveste seturile de scari din caramida traditionale este acela de a construi doua seturi de scari. Exista setul de scari de caramida vizibil si unul ce se afla sub caramida. Gandeste-te la caramida finisata ca fiind doar pentru estetica. Daca primul set de scari este construit in mod corect, atunci caramida le va acoperi asa cum o pereche de blugi acopera picioarele. Daca poti vizualiza acest lucru, vei putea sa termini acest proiect.

    Seturile de scari ascunse sunt construite din blocuri de beton. Aceste blocuri plus caramida finita sunt foarte grele, astfel incat se asigure faptul ca scarile din caramida nu se vor crapa sau sfarama. Se toarna beton ce formeaza fundatia scarilor de caramida. Aceasta captuseala din beton este de 15 centimetri grosime si are introduse bare de otel groase de 4 cm aflate la 0,3 m distanta unele de altele, plasate intr-o retea gradianta, ca un model de cuvinte incrucisate. Otelul este plasat in mijlocul betonului umed. Asigura-te ca betonul este turnat pe teren compactat. iar suprafata finisata este nivelata.

Seturile de scari ascunse sunt construite din blocuri de beton.

    A doua zi dupa ce turnarea betonului incepe sa folosesti diferite dimensiuni de blocuri de beton si caramizi din beton pentru a construi setul de scari ce au aceeasi latime, adancime si inaltime ca si ultimul strat format din scari din caramida. Acest material brut de zidarie te invata anumite trucuri atunci cand lucrezi cu mortarul. Este imperativ ca primul set de scari format din blocuri de beton sunt nivelate, iar treptele se inclina in fata, astfel incat apa sa curga in jos pe fiecare scara a terasei. Este bine sa optezi pentru o inclinare de 2,5 - 20 cm pe metru de cadere pentru fiecare treapta, astfel incat sa se obtina un drenaj bun. Nu vei vrea sa se formeze balti pe treptele scarii, mai ales ca poti suferi diverse accidente din cauza asta.

    Scarile terminate ce trepte ce sunt adanci de 55 cm si inalte de 15 cm. Aceste dimensiuni s-au format pentru ca s-a folosit caramida ce masoara 10 cm latime, 20 cm lungime si 4 cm grosime, iar taierea caramizii a fost redusa la minim. Singurele taieturi au fost cele de la marginile fiecarei trepte. Este recomndat sa reduci la minim taieturile.

    Mortarul folosit pentru a uni totul impreuna a fost doar un amestec de nisip fin si ciment. Nu utiliza mortar de caramida traditional, deoarece nu este chiar materialul corect pentru instalarea caramizilor plate pe gradatie. Mortarul obisnuit functioneaza in cazul peretilor, deoarece apa poate usor sa intre in pamant. Cimentul este formulat pentru a rezista ghetii si zapezii, atunci cand este amestecat si instalat corect. Foloseste un amestec de trei parti nisip la o parte ciment pentru mortar.

Nu utiliza mortar de caramida traditional

    Stalpisorii de sustinere a treptelor, inalti de 15 cm pentru fiecare treapta, sunt simplu de creat. Caramida se plaseaza pe marginea ingusta, astfel incat partea plata a caramizii va crea fata stalpului. Marginea de jos a caramizii este la acelasi nivel cu caramida din spate a treptei de dedesubt. Imbinarea din mortar lata de 4 cm intre partea de sus a stalpului de caramida si treapta plata din caramida de mai sus, adauga pana la 5 cm. Poti crea un stalp de sustinere a scarii inalt de 16,5 cm daca adaugi un mortar vizibil sub scara de caramida.