Stilul Ikebana

Ikebana, cunoscuta si sub denumirea de "kado" este arta japoneza de a aranja florile. Ikebana este aducerea vietii vegetale lIkebanaa dimensiunile unei incaperi, unei vaze. Elementele florale dintr-un aranjament sunt puse in vaza cu intentia transpunerii lor intr-o noua viata, incercandu-se recrearea universului lor natural.
    Totusi, in arta japoneza de aranjare a florilor se urmaresc anumite reguli si anume forma imperfecta, neregularitatea, infatisarea simpla, dar in acelasi timp delicata si fragila, punandu-se accentul pe aspectul liniar al aranjamentului. Sunt folosite tulpini, ramuri desfrunzite, frunze cu un contur deosebit, insa aranjamentul trebuie sa fie unul simplu, nu prea incarcat. Aranjamentul floral japonez se bazeaza pe asimetrie, fiind considerat mai interesant un copac indoit, rasucit, scorburos decat unul crescut normal. Un lucru deosebit este conceptia ca aranjamentul nu trebuie sa copieze natura, ci sa o corecteze.
 

   Japonezii cred ca prin acest aranjament florat se leaga o relatie intre om si natura care este redata prin trei linii, simbolizand cerul, omul si pamantul. Cea mai importanta linie este reprezentata de ramura cea mai inalta, care semnifica cerul, a doua ca linie simbolizeaza omul fiind  reprezentat de ramura mijlocie asezata oblic in vas,lungimea ei trebuind sa acopere trei patrimi din prima ramura, iar ultima linie este cea mai scurta si este asezata in partea din fata a aranjamentului. Cele trei linii par sa porneasca din acelasi loc.
    Un alt concept deosebit oglindit in cultura Ikebana este faptul ca aranjamentele difera in functie de anotimp, precum si de perioadele vietii omului. Prin urmare, trecutul este dat de plante inflorite si frunze uscate, prezentul de flori intredeschise si frunze verzi, iar viitorul de bobocii de floare. De asemenea, privit din perspectiva anotimpurilor, aranjamentul floral primavara si vara este unul bogat, insa iarna el va fi mai sarac si fara stralucire.

Florile


    Stilul IkAranjamente florale Ikebanaebana a inceput, in secolul al 18-lea,  ca un ritual de decorare a templelor budiste din Japonia, care era caracterizat prin aranjamente in care erau incluse flori, precum si ramuri, avand varfurile directionate spre cer ca un simbol al credintei.
   Prin urmare, pentru aranjamentele Ikebana se folosesc diferite tipuri de flori (trandafiri, irişi, crizanteme, floarea-soarelui, lalele, gladiole, crini, flori de pai, margarete), frunzele de feriga si ramuri de stejar, alun, salcie, liliac, ramuri inflorite de pomi fructiferi (mar, cires si altele), precum si plante exotice (gerbera, orhidee, anthurium, croton, ficus, flori de bromelii si frunze de palmier).
    Fiecare element folosit in aranjament, fie ca e vorba de flori sau crengute, simbolizeaza ceva, spre exemplu, ramurile de pin simbolizeaza pietrele si rocile, iar crizantema alba simbolizeaza o apa curgatoare.

Vasele

Vasele Ikebana
    Vasele se aleg in functie de dimensiunile florile si astfel pot fi vase: inalte si subtiri, scurte, cu gura larga sau ingusta, ori largi si joase. In ceea ce priveste materialele din care sunt confectionate, vasele pot fi din: sticla, ceramica, metal, lemn sau piatra, disponibile in diverse culori. La inceput, vasele erau confectionate din paie de orez, legate in manunchiuri. Exista riscul ca tulpinile sa se rasfire, iar in acest caz acestea se vor fixa pe suporturi. Cel mai cunoscut suport este kenzan-ul care este confectionat din metal si seamna cu o perie.
    Dupa cu ati vazut, vasul constituie o parte importantă a aranjamentului şi trebuie ales cu atentie.

Istoria Ikebana


    Odata cu venirea la conducere a shogunului Ashikaga Yoshimasa (1436–1490), au avut loc schimbari in istoria stilului ikebana. In aceasta perioada regulile de realizare a stilului ikebana au fost simplificate pentru ca oameni din toate clasele sociale sa se poata bucura de aceasta arta. Dovada sta in cladirile spatioase si casele mici care s-au construit in timpul domniei lui care erau mult simplificate.
    La sfarsitul secolului al XVI-lea a aparut un mod mult mai simplu de aranjare a florilor, numit "nageire", care a fost inclus in ceremonia de servire a ceaiului. In stilul Nageire florile erau aranjate cat mai natural posibil, fara sa se acorde importanta materialului din care era confectionat vasul folosit.
    In 1890, dupa Era Meiji (era  in care Japonia s-a modernizat), a aparut un nou stil ikebana numit moribana, datorita influientei vesticilor asupra japonezilor.   Stilul moribana care a dat mai multa libertate in aranjarea florilor era folosit pentru infrumusetarea gradinilor, putand fi folosit in orice locatie, atat la evenimente formale cat si la cele informale.
    Stilul modern de ikebana a aparut pe la inceputul anilor 1930. Aceasta forma de ikebana este mai expresiva decat stilul clasic.Alaturi de ceremonia ceaiului si caligrafii, ikenaba se numara printre artele pe care femeile le invatau pentru a deveni sotii bune. Astazi, arta Ikebana se poate studia la scoala de arte.