Vopsirea decorativa a exteriorului casei

In acest articol veti gasi informatii cu privire la pasii si tehnicile ce trebuie urmate pentru a vopsi exteriorul casei, voi insiva, precum si sfaturi pentru micile retusuri ce le presupune un proiect de remodelare a locuintei.

Vopsirea decorativa a exteriorului casei
 

Primii pasi


    Faceti o lista cu ceea ce aveti nevoie si asigurati-va ca aveti tot ce trebuie inainte de a incepe vopsirea propriu-zisa. Daca nu veti indeplini acest pas, veti pierde mult timp pe parcusrsul lucrarii. Pentru a incepe, trebuie sa curatati bine zonele pe care doriti sa le vopsiti. Asteptati pana cand suprafetele sunt complet uscate inainte de a incepe proiectul. Este suficient sa lasati suprafata sa se usuce peste noapte, cu exceptia cazului in care a plouat sau este o vreme cu umiditate mare. Umiditatea va amana proiectul cu cateva zile.

    Folositi un produs special realizat pentru peticirea gaurilor sau fisurilor pe suprafetele de lemn. In cazul in care zona nu poate fi usor de reparat, este posibil sa aveti nevoie sa o inlocuiti cu o noua piesa. Indepartati vechea vopsea. Pentru a elimina petecele rebele, puteti folosi pistol cu caldura, dar trebuie sa fie utilizat cu precautie. Pur si simplu indreptati pistolul catre suprafata cu probleme si lasati caldura sa inmoaie vopseaua pana cand aceasta se poate indeparta cu usurinta.

    Daca este necesar un strat de grund, alegeti unul puternic. Este imperativ ca toate zonele sa fie acoperite cu grund inainte de a incepe vopsirea. Cel mai bine este sa folositi grund pe baza de apa cu vopsea pe baza de apa, precum si grund pe baza de ulei cu vopsea pe baza de ulei. Lasati grundul sa se  usuce complet inainte de a incepe proiectul. Ca in orice alt proiect de vopsire, asigurati-va ca acoperiti cu banda zonele pe care nu doriti sa le vopsiti. Folositi ziare pe care le lipiti cu benzi adezive, pentru a proteja cadrelel ferestrelor si a usilor de stropii de vopsea.

Alegerea culorii


    Mai intai hotarati-va daca doriti o schema de culori monocroma sau un contrast mai mare. O schema de culori monocromatice utilizeaza diferite nuante sau tonuri din aceeasi culoare. Daca locuinta este de un albastru mediu, ar trebui sa folositi un albastru inchis. Daca doriti un contrast mai mare, puteti alege albul.

    Indicat este sa verificati vopseaua producatorului atunci cand va decideti la o anume vopsea, din moment ce nu toate culorile sunt la fel. De exemplu: vopseaua alba poate parea a fi un alb curat, pana cand o contrastati cu alta culoare. Albul are diferite tonuri in spectrul de culori. De asemenea, este indicat sa achizitionati vopselele de diferite culori de la acelasi producator pentru a evita riscul de a potrivi alte tonuri de culoare, din moment ce  diferiti producatori au o paleta diferita de culori.

    Cand aplicati vopseaua pe zona aleasa, este recomandat sa utilizati o vopsea mai stralucitoare decat restul suprafatei. Acest lucru este valabil indeosebi atunci cand se utilizeaza o schema de culoare monocromatica, pentru ca in cazul in care utilizati nuante similare de culoare, zona va fi similara cu nunata folosita pentru restul casei. Vopseaua cu un luciu puternic este cea mai buna alegere pentru vopsele similare cu nuanta casei, in timp ce vopseaua cu semi-luciu ar trebui sa ofere culori contrastante suficient sa iasa in evidenta.

Sfaturi utile


    S-a agitat vopseaua cand ati cumparat-o? Daca nu o folositi imediat, agitati-o bine inainte de utilizare si de mai multe ori in timpul utilizarii. Asigurati-va ca urmati toate directiile de pe eticheta, in special cele ce privesc precautiile de utilizare si instructiunile referitoare la uscare. Utilizati o perie, care se potriveste cu dimensiunea spatiului respectiv. Acest lucru nu numai ca va face munca mai usoara, ci, de asemenea, va va ajuta sa nu mai mergeti inainte si inapoi peste zonele deja vopsite, ceea ce va asigura un finisaj curat, fara dungi nedorite. Vopsiti intotdeauna de sus in jos, stergand orice picuri imediat.

Pentru usi: Usile ar trebui vopsite ultimele, dupa ce marea majoritate a muncii si a curatirii este completa, pentru a evita traficul prin intrarea casei proaspat vopsita. Dupa vopsire, lasati usile deschise pentru a nu strica stratul aplicat.

Pentru ornament: Deoarece cel mai bine este sa se inceapa cu partea de sus si sa se continue pana jos, ar trebui sa incepeti cu ornamentul amplasat cel mai sus. Ar trebuie sa acoperiti si pardoseala inrarii pentru a evita patarea cu vopsea.

Pentru pervaz: Aplicati pe partea exterioara, precum si pe cea interioara a pervazului banda adeziva. Ar trebui sa lipiti ziare pe geamuri pentru a le proteja de picurii de vopsea.

Pentru ornamentele decorative: Pentru orice "turta dulce" sau alte piese decorativeefortul de vopsire va fi mai mare. Utilizati o perie mica si fiti atenti la detalii. Vopsiti in primul rand toate zonele complicate si asigurati-va ca aplicati vopsea in fiecare crapatura si fisura. Apoi, lucrati la piesele din jur, asigurandu-va ca vopseaua nu va picura in interiorul zonelor complexe. Daca acest luscru se va intampla, stergeti picurii inainte sa se usuce si indepartati excesul de vopsea cu o pensula sau cu carpa curata. Este posibil sa trebuiasca sa revopsiti zona dupa ce aceasta a fost stearsa.

Siguranta


    Urmati toate indicatiile si utilizati doar instrumente recomandate de producator. Cand se foloseste o scara intotdeauna asigurati-va ca aceasta este destul de inalta pentru munca pe care o veti depune. Daca chiar trebuie sa va intindeti pentru a ajunge la locul pe care doriti sa-l vopsiti, fie aveti nevoie de o scara mai inalta sau ar trebui sa o mutati mai aproape. Urmati instructiunile date de catre producator si nu utilizati scara atunci cand sunteti singuri acasa. Este indicat sa aveti pe cineva in apropiere, in caz de urgenta.

    Nu folositi unelte electrice afara, pe timp ploios. Chiar si roua de dimineata poate fi un pericol. Asigurati-va ca utilizati adaptori potriviti si cabluri de prelungire aprobate. Cablurile pot deveni periculoase atunci cand sunt imprastiate intr-o zona cu trafic intens sau in fata intrarii in casa. Daca cordonul de alimentare trebuie sa traverseze o anume cale, marcati-o, astfel incat sa fie remarcata sau acoperiti cablul cu un covor vechi sau o bucata de carton, pentru a evita impiedicarile ce pot avea loc.

    Atunci cand utilizati un pistol cu caldura fiti foarte atenti. Unele dintre aceste dispozitive pot ajunge la temperaturi extrem de ridicate si pot provoca ranirea grava sau chiar incendiu. Pentru a evita arsurilor sau pagubele, plasati pistolul pe jos, pe farfuria cu care a venit si intotdeauna asezati-l departe de vopsele si diluanti. Vopsirea ornamentelor va ofera oportunitatea de a imbunatati aspectul casei voastre, dar este, de asemenea, o sansa de a va arata creativitatea si personalitatea. Daca sunteti atenti, pentru a evita deteriorarea si ranirea, astfel de proiecte pot fi foarte distractive.