Arhitectura cladirilor din beton

Arhitectura cladirilor din beton

    Betonul, ca si material de constructie, a fost utilizat inca din timpul Imperiului Roman. In epoca moderna, ambudenta de beton, in stilul constructiilor de blocuri sovietice a facut sa se renunte la acesta, iar in ultimul timp, acest material versatil s-a bucurat de o relansare in noile constructii si o reconsiderare din partea criticilor arhitecturali. In continuare, vom "agrega" unele dintre cele mai frumoase sau mai putin frumoase cladiri din beton din lume.
 

Betonul sovietic - partea rea


Betonul sovietic - partea rea

    Comunismul a facut multe pentru a transforma betonul in ceva rau. Desi ieftin, puternic si usor de a lucra cu el, asa-numitul beton sovietic a fost de multe ori prost formulat, iar in cazul in care ne gandim la stil, acesta a avut un real succes pe piata constructiilor rezidentiale. Utilizat pe scara larga in intreagul fost bloc estic, betonul a fost, de multe ori un accident care asteapta sa se intample si utilizarea acestuia, probabil a contribuit la moartea multor persoane in cutremurul din 1988, in Spitak, Armenia.

Betonul nazist: partea urata


Betonul nazist: partea urata

    Lucrurile nu au fost niciodata mai bune la capatul opus al spectrului politic. Propagandistii nazisti, cu entuziasm aclamati de catre Adolf Hitler, au vazut cladirile monumentale ca o expresie a puterii politice si au folosit betonul in cantitati extraordinare pentru a transforma imaginile lor distorsionate in realitate. Multe dintre aceste cladiri - brutalism in adevaratul sens al cuvantului - au fost bombardate in timpul celui de-al doilea razboi mondial, insa unele raman, inclusiv Stadionul Olimpic din 1936, iar cladirea Congresului Nürnberg nu a fost niciodata terminata. Aceasta din urma a fost modelata dupa Coliseumul din Roma, dar era planuita a fi cu 25% mai mare.

Betonul pleaca in est


Ferrobetonul (beton armat cu fier)

    Japonia a avut multa experienta cu betonul, deoarece a trebuit sa reconstruiasca Tokyo, in urma cutremurului din 1923 si, inca o data, dupa raidurile bombardamentelor americane devastatoare din 1945. Ferrobetonul (beton armat cu fier) nu doar a permis reconstructia rapida, dar este suficient de flexibil pentru a restaura aspectul structurilor vechi de multe secole, asa cum sunt castelele medievale din Japonia. Pe de alta parte, Cladirea Nationala Dieta (centrul guvernului din Japonia) arata la fel de sumbre si ascunse ca unele structuri sovietice si naziste. De asemenea, betonul armat este laudat pentru forta sa, dar Japonia este una dintre cele mai predispuse tari la cutremure. Imaginile prezentate, arata unele apartamente din beton din prefectura Niigata, care au fost daramate chiar de la fundatie in timpul unui cutremur masiv de 7.5 pe scara Richter, in anul 1964.