Case din lemn

Casele din lemn reprezinta locuinte ecologice si prestigioase, fiind cladiri solide care iti ofera un ambient confortabil cu o atingere a timpului trecut daca ne gandim la lemnul folosit pentru constructia lor care poate avea chiar si 120-150 de ani. Rasina ramasa in lemnul folosit la constructia caselor are un impact pozitiv asupra tractului respirator si a plamanilor persoanelor care traiesc in astfel de locuinte. S-a stabilit faptul ca nuanta naturala si calda a lemnului influienteaza in mod pozitiv psihicul uman, calmeaza sistemul nervos si creaza conditii prietenesti de recreere.
                                                                                      
Case din lemn
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    Cheresteaua este principalul, dar si una dintre cele mai vechi materiale de constructii pentru casele din lemn, fiind un material ecolCase realizate din cheresteaogic si sanatos. Casele din lemn mentin echilibrul natural de umiditate in interiorul casei, in sensul ca daca nivelul de umiditate interior creste, peretii din cherestea vor incepe sa extraga apa din aer, iar daca aerul din casa este uscat, lemnul va readuce umiditatea absorbita inapoi. In acest mod, umiditatea din interiorul casei de lemn va ramane la acelasi nivel ca si in exteriorul ei.
    Bustenii folositi la constructia caselor se caracterizeaza prin acumularea umiditatii excesive si prin revenirea acesteia atunci cand este nevoie, ceea ce ajuta la pastrarea unei temperaturi optime in camera. Casele din lemn respira, de aceea nu este nevoie de a avea sisteme de climatizare, din moment ce ventilatia naturala lucreaza prin pereti.
    De asemCasele din lemn stocheaza energia termicaenea, in casele din lemn nu exista praf, doarece lemnul are proprietati electrostatice, ceea ce face sa nu permita acumularea energiei electrice statice, motivul pentru care se formeaza praful. Acumularea prafului in camere poate cauza alergii, prin urmare persoanelor care sufera de alergii li se recomanda sa traiasca in case realizate din lemn.
    Lemnul este un material de constructie durabil, iar casele bine intretinute pot rezista chiar si secole. Exista case din lemn vechi de 600-700 de ani in tarile scandinave si Siberia, care inca rezista testului timpului. Casele din lemn construite in concordanta cu cu tehnologiile moderne vor fi durabile. Peretii din lemn au o capacitate de depozitare a caldurii mare. In Siberia, unde gerul poate ajunge la temperaturi de -40ºC si chiar mai mult pe timpul iernii, pana nu demult, oamenii locuiau in case din lemn construite din busteni de 20-25 cm grosime. Un perete din lemn realizat din busteni de 24-26 cm grosime are o capacitate de stocare a energiei termice egala cu cea a unui zid de caramida de 1.2 m-construit.
    Peretii din lemn stocheaza caldura si o radiaza treptat in toata casa. De aceea, va fi cald intr-o casa de lemn, chiar si pe cel mai mare inghet. Circulatia minimului de caldura este caracteristica pentru casele din lemn, de aceea temperatura de la suprafata peretilor este similara cu cea din camera, ceea ce conditioneaza confortul din interiorul casei.
    Lemnul uscat este un bun izolator fonic. Proprietatile fizice ale lemnului asigura o buna absorbtie a sunetului si previne raspandirea acestuia. Prin urmare, in interiorul partitiilor busteanului se asigura inhibarea zgomotului. De asemenea, lemnul este folosit la absorbtia si minimizarea vibratiilor.


Tendintele arhitecturii lemnului


    O mare valva a fost observata recent pe piata europeana de proiectare si design a caselor din lemnl. Casele din lemn construite pentru diferite scopuri castiga o popularitate tot mai mare. Aceasta se refera la case din lemn folosite ca si saune, locuinte si complexuri de vacante (hoteluri, restaurante, etc.).
    Arhitectura din lemn, sau, mai precis, arhitectura bustenilor a fost predominanta in zonele rurale si, intr-o anumita masura, in zonele urbane rezidentiale si cladiri auxiliare pana la mijlocul secolului 20. Chiar si astazi, exista unele asezari rurale si rezidente urbane ce reflecta predominarea  arhitecturii lemnului.
    In decursul timpului, au aparut noi materiale de constructii, tehnologii si noi tendinte arhitecturale ce au dat la o parte arhitectura caselor de lemn. In cel mai bun caz, lemnul a fost folosit pentru a construi o mica sauna in mediul natural. Cu toate acestea, arhitectura cherestelei incadrate a fost preferata mai mult.
    Astazi, in mediul unei mari varietati de materiale de constructii si tehnologii, se poate vedea nevoia crescanda de investire in constructiile caselor de lemn.
  Tendintele arhitecturii lemnului   Unul dintre principalele motive care determina o astfel de selectie este simplitatea. Casele din lemn simple au, de obicei, un singur strat de busteni, nici un strat suplimentar de izolatie termica si, in consecinta, nu este nevoie sa se investeasca in finisarea exteriorului si a interiorului. Aceste case pot fi construite destul de usor si rapid. De asemenea, intretinerea si incalzirea sunt, destul de simple si ieftine.
    Materialele, solutiile structurale si, in ansamblu, arhitectura caselor din lemn determina mediul inconjurator in care acstfel de case ar trebui sa fie construite: intr-o zona rurala, sub adapostul naturii, in apropierea unui rau, lac sau paduri. Privind din punct de vedere arhitectural, casele din lemn sunt prost discordante cu arhitectura moderna. Prin urmare, casele din lemn sunt foarte rare in orase si numai cu intentia de a crea sau a repune atractia arhitecturii populare pentru rezidentii urbani si turisti. De obicei, acestea sunt restaurante sau hoteluri.
    E adevarat sa se spuna ca proprietarii de case de lemn gata formate in cartierele suburbane rezidentiale, eventual cu diverse stiluri arhitecturale predominante, ar trebui sa aiba grija de plantarea si amenajarea terenurilor lor, astfel incat casa sa se integreze frumos si natural in arhitectura peisagistica urbana. Casele din lemn sunt facute pentru a fi in vecinatate naturii si acest lucru ar trebui sa nu fie uitat.