In ceea ce priveste dezvoltarea teritoriala, municipiul Cluj-Napoca inregistreaza un numar de 19 (+2) cartiere organizate in jurul centrului istoric al orasului, dupa cum urmeaza:
• Gheorgheni • Andrei Muresanu • Borhanci • Becas • Buna Ziua • Faget • Zorilor Sud • Zorilor • Manastur • Plopilor • Grigorescu • Gruia • Dâmbul Rotund • Iris • Bulgaria • Marasti • Aurel Vlaicu • Sopor • Someseni • + 2 viitoare noi cartiere: Tineretului si Dealul Lombului
Cu o populatie reprezentând o treime din populatia municipiului, cartierul Manastur a fost fondat pe teritoriul satului cu acelasi nume. Majoritatea structurii arhitectonice este constituita din blocuri cu 4, 8 si 10 etaje, concepute de arhitecti nord-coreeni in perioada 1965-1989.
Oferta majoritara a cartierului Manastur este constituita din blocuri vechi, proiecte de amploare pe sectorul rezidential nou realizandu-se in zona strazii Campului, Negoiu sau Calea Floresti.
Structura segment rezidential vechi:
(Proiectele noi au suprafete variabile in functie de fiecare proiect in parte)
Cel mai reprezentat proiect al cartierului, pe segmentul constructiilor noi, este “Tower Park”, proiect ce inglobeaza 3 turnuri de 18 etaje, 4 turnuri de 12 etaje, cu un total de 470 de locuinte un centru de afaceri si un hotel.
Ridicat in majoritate in anii ’70-‘80 cartierul Marasti se intinde intre Calea Dorobantilor, strada Aurel Vlaicu si calea ferata spre nord, fiind constituit in mare parte de blocuri cu 4, 8 si 10 etaje. Compartimentarile majoritare ale apartamentelor sunt pe o structura de 2 camere, clasa de confort 1, respectand in mare parte conceptul arhitectonic trasat de arhitectii rusi si nord-coreeni. Majoritatea blocurilor din cartier au fost ridicate pentru a oferi locuinte muncitoriilor de la Combinatul de Utilaj Greu.
Oferta majoritara este constituita din blocuri vechi, proiecte de amploare pe sectorul rezidential nou realizandu-se in zona Calea Dorobantilor (ex. str. Nasaud – 132 de apartamente de 2, 3 camere) sau Bulevardul 21 Decembrie.
Structura segment rezidential vechi:
(Proiectele noi au suprafete variabile in functie de fiecare proiect in parte)
Considerat intr-o vreme ca unul din cartierele tintite de persoanele cu venituri ridicate, cartierul Gheorgheni pare sa ramana in urma comparativ cu zone mai noi cum ar fi Buna Ziua, Campului sau Zorilor Sud. Considerat un cartier eminamente rezidential, dezvoltarea acestuia din punct de vedere al sectorului comercial a inregistrat un boom odata cu dezvoltarea complexului multifunctional Iulius Mall, pe terenul din apropierea Hotelului Tineretului.
Oferta majoritara a cartierului Gheorgheni este constituita din blocuri vechi, proiecte de amploare pe sectorul rezidential nou realizadu-se in zona strazii Liviu Rebreanu, strazii Bistritei sau capatul strazii Brancusi. O parte importanta a sectorului rezidential o reprezinta si segmentul caselor, majoritatea construite in regie proprie, proiecte de ansambluri neexistand, in mare parte din cauza lipsei unor terenuri cu suprafete viabile.
Structura segment rezidential vechi:
(Proiectele noi au suprafete variabile in functie de fiecare proiect in parte)
Fostul cartier "Donath" a carui denumire a fost inlocuita in anii 1960 cu cel al lui Eremia Grigorescu, unul din generalii romani care a condus armatele venite din Vechiul Regat in Transilvania, este un alt cartier dezvoltat ca si zona rezidentiala, din multe puncte de vedere putand fi comparat cu cartierul Gheorgheni.
Comparativ cu alte cartiere ale municipiului, Grigorescu are mai putine blocuri, cu toate acestea oferta generala de pe piata imobiliara este structurata pe apartamente de 2 si 3 camere. Proiecte de amploare pe sectorul constructiilor noi se desfasoara in zona strazii Donat. Un alt proiect de amploare il reprezinta proiectul American Village, ce presupune mai multe etape, ce se vor finaliza in constructia unui mini-cartier inchis. Complexul American Village Condominiums va cuprinde in prima faza 30 condominiumuri. Acesta va mai include o zona de agrement si relaxare (piscina, jacuzzi, parc, teren de sport) si presupune paza si ingrijire a spatiului verde inconjurator.
Structura segment rezidential vechi:
(Proiectele noi au suprafete variabile in functie de fiecare proiect in parte)
Situat in sudul orasului, cartierul Zorilor este delimitat de Calea Turzii si strada Frunzisului. Structura arhitectonica a acestuia este formata in cea mai mare parte din blocuri de locuinte de 4, 8 sau 10 etaje, dotate cu apartamente de 1-4 camere. Sectorul constructiilor noi s-a dezvoltat in zona strazilor Meteor, strada Bacovia si in ultimul timp strada Frunzisului. Dezvoltarea majora din ultimii ani a sectorului rezidential nou, din jurul strazii Bacovia, a dus la formarea unui nou cartier (Zorilor Sud) structurat in mare parte pe subsegmentul case (regim de inaltime Parter+2Etaje) si blocuri cu un regim maxim Parter+3Etaje.
Unul dintre dezvoltatorii importantii in aceasta zona il reprezinta compania Longbridge, companie ce realizeaza in zona Calea Turzii ansamblul Belle Ville, proiect ce va cuprinde un numar de 12 blocuri.
Structura segment rezidential vechi:
(Proiectele noi au suprafete variabile in functie de fiecare proiect in parte)
Considerat la un moment dat cel mai select cartier rezidential din Cluj-Napoca, acesta este situat in zona dintre Calea Turzii si Str. Constantin Brancusi. Oferta majoritara este constituita din case cu diverse stiluri arhitectonice, existand numeroase constructii de la inceputul secolului XX, case cu suprafete generoase ce pot depasi 500 de metri patrati. Dezvoltari pe segmentul constructiilor noi au loc in mare parte in zona de sud a cartierului, in apropierea strazilor Becas si Trifoiului.
Errigal Residence este unul din proiectele importante ale zonei fiind compus din 9 unitati dispuse in linie, opt dintre ele avand destinatia de locuinte, iar unul de spatii comerciale si birouri. Structura imobilelor de apartamente este: parter + 2 etaje + mansarda
Situat in partea de nord-est a orasului, cartierul Bulgaria este preponderent o zona industriala. Cu toate acestea dezvoltarea preconizata a viitorului cartier al Tineretului, situat in zona Bulevardului Muncii- Pasunea Someseni, va putea atrage dezvoltari rezidentiale mai restranse in partea de nord a cartierului.
Dezvoltat puternic in ultimii 4 ani, cartierul Buna Ziua este constituit din constructii rezidentiale noi, cu regim de inaltime general de Parter+2 Etaje+Mansarda (desi se gasesc momentan si constructii ce depasesc aceste dimensiuni).
Trustul CRE este unul din cei mai importanti dezvoltatorii in aceasta zona. Trustul a fost fondat în 2004 ca o companie de dezvoltare imobiliara. Cei doi actionari initiali, compania clujeana SC Telezimex SA si fondul de investitii SEAF Trans Balkan Romania Fund au reusit sa transforme compania intr-un grup de dezvoltare si investitii imobiliare care numara astazi 4 companii ce asigura o solutie completa in real estate: investitii si management de dezvoltare imobiliara, servicii de administrare de proprietate si amenajari interioare.
Cartierul de lux Bella Park este compus din 50 de unitati moderne si spatioase dispuse in urmatoarele tipuri de unitati locative:
Una dintre caracteristicile speciale ale acestui cartier va fi data de constructia, in cadrul apartamentelor, a 4 penthouse-uri cu suprafete construite de 312 mp. Acestea vor fi apartamente spatioase, cu 3 dormitoare si o zona de zi mult vitrata, a caror proprietari se vor putea bucura de terase foarte generoase, cu suprafete de 80 mp, adevarate gradini cu o vedere panoramica splendida catre Feleac
Pe langa acestea, cartierul mai este gazda si pentru o cladire cu spatii de prezentare, servicii si birouri pe trei niveluri care, fiind asezata la intrarea in cartier, izoleaza fonic locuintele propriu-zise de zgomotul traficului stradal.
Un alt avantaj unic al viitorilor locuitori ai Bella Park va fi existenta in acest cartier a primului Club de Relaxare din Cluj. Devenind membri ai clubului, proprietarii din Bella Park se vor putea bucura, la un minut de casa, de accesul la piscina, terenuri de tenis, sala de fitness, masaj, beauty center, mai pe scurt, de toate conditiile necesare relaxarii si mentinerii sanatatii. De asemenea, copiii proprietarilor din Bella Park se vor putea juca intr-un loc de joaca special amenajat, in aer liber, dotat cu leagane, balansoare, tobogane si alte constructii specifice din lemn, de cea mai buna calitate.
Modul in care dezvoltarea Bella Park a fost receptionata de catre piata, i-a determinat pe investitori sa extinda cartierul pe inca 10.000 de mp.
Bella Park este al doilea complex rezidential dezvoltat de Trustul CRE. Primul, Dora Park a constat in 12 case însiruite care au fost predate la termen, la sfarsitul anului 2005, noilor proprietari.
Situat in partea de nord-vest a orasului, cartierul s-a dezvoltat in timp ca o zona mixta, rezidentiala si industriala. Majoritatea constructiilor rezidentiale se afla pe segmentul case. Construirea viitorului cartier al Lombului, va dezvolta mult cartierul pe partea rezidentiala, fiind de asteptat cresteri de preturi ale terenurilor din zona, viabile pentru dezvoltari rezidentiale. Fosta locatie a fabricii Mucart a lasat loc unui proiect rezidential cu un regim de inaltime D+P+5E, avand in componenta apartamente de 1-2 camere, cochete, cu standard ridicat de confort si calitate. In imobil sunt 108 apartamente, cate 18 apartamente pe fiecare nivel.
Situat pe axul Strazii Plopilor, cartierul este invecinat la est cu centrul orasului, la nord cu Somesul Mic si cartierul Grigorescu iar la vest si sud cu cartierul Manastur.
Pana la 1895 cartierul (identificat si ca zona Gradini-Manastur) a fost o suburbie a Clujului, cu case de familie si cu gradini. Cartierul s-a dezvoltat mai ales in secolul XIX, de-a lungul Caii Manastur. In deceniile 1970-1980 au fost construite mai multe camine studentesti, iar la marginea cartierului o zona de blocuri. In prezent cel mai mare proiect din zona este Centrel Park Residence, proiect ce include 220 de apartamente cu suprafete intre 65 si 136 metri patrati.
Situat deasupra dealului care adaposteste fortificatia Cetatuia, cartierul este format in mare majoritate din case, cu exceptia celor cateva blocuri existente pe strazi precum Gruia, Vanatorului sau 16 Februarie. Majoritatea proiectelor noi din aceasta zona au fost unitati individuale, construite in regie proprie.
Asemanator din punct de vedere al structurii cu cartierul Bulgaria si situat in imediata vecinatate a acestuia, in partea de nord a orasului, Iris este un cartier impartit in doua zone, una industriala si una rezidentiala. Preponderente pe segmentul rezidential sunt casele, iar in ceea ce priveste constructiile noi fiind de asteptat o revigorare a acestui segment odata cu construirea cartierului Tineretului.
Cel mai important proiect rezidential al zonei a fost dezvoltat de compania Tower. River Tower, situat intr-o zona cu mare potential de dezvoltare, inglobeaza un numar de 116 apartamente cu 1, 2 si 3 camere si are un regim de inaltime S+P+8E.
Aflat în prelungirea zonei „Intre Lacuri”, cartierul este situat in partea estica a orasului, fiind delimitat la nord de strada Aurel Vlaicu si la est de cartierul Someseni. Cartierul este in mare parte unul rezidential, avand o structura compusa din case si blocuri cu 4 si 8 etaje.
Fosta comuna suburbana a municipiului, cartierul Someseni are pe teritoriul sau cateva obiective de interes, printre care se numara Aeroportul International Cluj-Napoca si Gara de Est a orasului Cluj-Napoca. Pe langa acestea, Baile Someseni au constituit pentru multa vreme un obiectiv turistic care a adus faima zonei. Momentan baile sunt dezafectate, necesitand investitii serioase pentru repunerea lor in functiune. Administratia locala a declarat revitalizarea acestor bai ca una din prioritatile anului 2008.
Ritmul sustinut al constructiilor a generat in ultimul timp noi cartiere pe harta orasului, printre ultimele zone „ridicate in grad” regasindu-se:
Este situat in zona Coloniei Sopor, in partea de sud-est a orasului. Ansamblul rezidential TELLUS, situat pe drumul Soporului numarul 1 este unul din proiectele importante ale zonei si este format din cinci blocuri cu regim de inaltime 2S+P+8-10 E, cu ultimele doua nivele retrase si etaj tehnic pentru camere troliu, centrala termica si un penthouse cu gradina si terasa. In total, in acest proiect vor fi construite 720 de apartamente.
Se afla in zona Coloniei Borhanci, in partea de sud-sud-est. Casarom intentioneaza sa construiasca in zona 1.200 de locuinte, birouri, spatii comerciale si un hotel. Primaria Cluj-Napoca a concesionat companiei Casarom un teren de 50 de hectare in zona Borhanci, iar in schimbul acestei concesiuni investitorul va livra municipalitatii 120 de locuinte sociale, 14 hectare de teren si va viabiliza intregul teren. Proiectul Casarom va fi structurat pe trei etape si se va intinde pe o perioada de noua ani.
In prima faza a investitiei, dezvoltatorul va construi 183 de locuinte, dintre care 48 vor fi case, iar pentru Primaria Cluj-Napoca vor fi livrate 24 de locuinte sociale.
Cartierul Becas, aflat in zona Coloniei Becas, in partea de sud.
Cartierul Faget, aflat in zona Coloniei Faget, in partea de sud-vest.
Cartierul Zorilor Sud, aflat in zona Observatorului Sud, in partea de sud a orasului.
Ansamblul rezidential Cartierul Tineretului, care va presupune investitii de circa 324 mil. euro, va fi dezvoltat de Consiliul Local Cluj si de compania Polus Real Estate, membra a dezvoltatorului imobiliar Trigranit si va avea 5.870 de locuinte.
Complexul urmeaza sa aiba o suprafata de 203 hectare, din care Consiliul Local Cluj va beneficia de un numar de 384 de locuinte sociale, care ii vor fi predate gratuit, dar si de un numar de 180 de locuinte care vor reveni municipalitatii, cu titlu de participare la profit.
Proiectul, estimat la aproximativ 400 de milioane de euro va avea aproximativ 3.200 de case si 2.500 de apartamente. In prezent Impact, se afla in etapa de subcontracare a acestor lucrarilor pentru demararea lucrarilor de constructii. La acest proiect Primaria urmand sa contribuie prin asociere cu 204 hectare de teren, in timp ce Impact va investi in realizarea locuintelor si a infrastructurii necesare. Municipalitatea va primi 33% din suprafata construibila, teren viabilizat, precum si 75 de locuinte sociale.
< < | > > |
---|